To ganger har mannen blitt dømt for å ha hatt seksuell omgang med mindreårige. I begge sakene hadde han sex med en 14 år gammel jente. Han var selv henholdsvis 19 og 20 år da lovbruddene skjedde. I begge sakene fikk han straffereduksjon grunnet liggetid hos politiet.

Mannen er én av de 74 som er i Adresseavisens oversikt over sexforbrytere som har fått straffereduksjon grunnet unødig lang saksbehandlingstid hos politi, påtale og/eller domstolene. Han er den eneste av dem som har opplevd dette i to ulike straffesaker i perioden Adresseavisen har undersøkt.

Det var i den siste saken mot ham at han irriterte seg over at politiet aldri ble ferdig med saken. Ifølge dommen fra lagmannsretten lå den saken ubehandlet hos politiet i to år, og det gikk tre og et halvt år fra anmeldelse til saken ble endelig avgjort i lagmannsretten.

- Det tærte på meg psykisk. Jeg tenkte på det hele tiden. Jeg lurte på hvordan det gikk med saken, om den hadde blitt henlagt eller hva som ville skje, sier 26-åringen når Adresseavisen møter ham.

- Ville ha det ut av verden

Han forteller at det ikke var én dag i løpet av de to årene saken var liggende hos politiet at han ikke tenkte på saken.

- Jeg tenkte på det konstant. Jeg ville ha det ut av verden, og ble irritert fordi det ødela så mye. Jeg ville planlegge ting, som ferieturer og annet, men det gikk i vasken fordi jeg ikke visste når eller om det ville bli rettssak, sier han.

Mannen forteller at også folk rundt ham begynte å reagere, fordi de så at det gikk utover humøret hans.

- Det må jo finnes grenser for hvor lang tid sånt skal ta. Jeg vet jo at alt kunne vært ferdig på ett år, sier han.

LES MER (PLUSS): Mannen som voldtok henne slapp å sone halve straffen

Mette Skoklefald, som var bistandsadvokat for kvinnen som var fornærmet i saken, forteller at også hennes klient opplevde det som en enorm belastning.

Ifølge bistandsadvokaten ble det under rettssaken i tingretten gjort poeng ut av at det eneste som hadde skjedd med saken over en lang periode var at hun hadde sendt åtte purrebrev til politiet.

- Det var en helt ekstrem sak. Vi fikk aldri svar. Til slutt sendte jeg purring med kopi til statsadvokaten. Jeg har aldri vært borti maken, sier hun.

LES MER: Derfor får sexforbryterne lavere straff etter sommel

- Var møkk lei

Også i den første straffesaken mot 26-åringen ble saken liggende lenge. Ifølge dommen fra Frostating lagmannsrett ble den saken liggende i overkant av ett år hos politiet.

- Jeg reagerte ikke noe på liggetiden i den saken. Den gangen fartet jeg rundt hele tiden, og tenkte på så mye annet. Dessuten ble jeg dømt for noe jeg hadde gjort, sier han.

I den siste saken mot ham hevder han seg uskyldig dømt. Samtidig gir han uttrykk for at det nå er godt å ha fått saken ut av verden, til tross for at han er uenig i utfallet i dommen. I sommer sonet han ferdig straffen.

- Nå tenker jeg ikke mer på det, og har fått lagt saken bak meg. Det var godt bare å bli ferdig med saken. Jeg var møkk lei, sier han.

Har ikke fått beklagelse

Den andre gangen ble han dømt til åtte måneder fengsel, hvor fem av månedene ble gjort betinget grunnet den unødig lange saksbehandlingstiden. Begge sakene har vært behandlet i både tingretten og lagmannsretten.

- Om jeg skulle valgt mellom liggetiden eller straffen jeg kunne fått, hadde jeg valgt det første, sier 26-åringen.

Han mener det er helt rett at han fikk en form for kompensering for liggetiden hos politiet. Han forteller at han synes det er bra at det nå blir satt søkelyset på problemet med at en del saker blir liggende lenge hos politiet.

- Jeg håper at ikke andre skal oppleve det samme, sier han.

Hvorfor sakene mot ham har blitt liggende har han ikke fått noe svar på. Han har heller ikke fått noen

Mellom fire til fem år har mannen vært under etterforskning. Over tre av dem skyldes liggetid hos politiet.

beklagelse.

- Ville det hjulpet?

- Det er jeg ikke sikker på, sier han.

LES MER (PLUSS): Hver tredje sexforbryter fikk lavere straff grunnet sommel

Beklager

Politiadvokat Trude Skogen, som var politiets jurist på den andre saken mot 26-åringen, har ingen forklaring på hvorfor saken mot han ble liggende så lenge.

- Det er sterkt beklagelig at saken ikke kom opp på ett tidligere tidspunkt, både fordi det var en belastning for fornærmede og den domfelte. I forhold til belastningen det var for domfelte har det blitt hensyntatt i utmålingen av straffen, sier hun.

Politiadvokaten påpeker at det nå i Nord-Trøndelag politidistrikt er opprettet en felles etterforskningsseksjon som skal etterforske saker som går på overgrep mot barn og familievold.

- Det er for å hindre at vi får flere slike saker, slik at vi får prioritert dem, sier hun.