- Det er en trend at flere velger glutenfrie produkter for å gå ned i vekt. Det er ikke noe forskning som viser at man går ned i vekt ved å spise disse produktene, sier klinisk ernæringsfysiolog og høgskolelektor, Marthe Bottolfs, ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Årsaken til at man kan gå ned i vekt hvis man kutter matvarer med gluten er at man ofte samtidig kutter kjeks, kaker og andre matvarer med hvitt mel som inneholder mange kalorier, opplyser ernæringsfysiologen. Det gjør at man reduserer det totale kaloriinntaket. Bottolfs mener det er bedre å spise grovere kornprodukter, i stedet for glutenfritt, med mindre man har glutenallergi. Da får man i seg mer fiber.

- Det er ofte mettet fett i de glutenfrie produktene. Det er ikke sunt å spise mer mettet fett. Det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier hun.

Personer som har cøliaki, som er en overfølsomhet mot gluten, vil ofte gå opp i vekt når de begynner å spise glutenfrie matvarer fordi de tar opp næringsstoffene i maten bedre når de kutter gluten.

- Mye dyrere

For personer som ikke har diagnosen cøliaki eller påvist allergi mener ernæringsfysiologen at det er unødvendig å spise glutenfritt.

- Det er ikke farlig at man spiser glutenfrie produkter, men det er ganske mye dyrere og for de aller fleste er det unødvendig. Det gir bedre helse og er mer fornuftig å spise grovere kornprodukter som gjør man blir mettere, sier ernæringsfysiologen.

Utvalget av glutenfrie produkter i matvarehyllene har økt etter som de har blitt mer etterspurt. Bottolfs understreker at det er bra for dem som har glutenallergi at det finnes et bredt utvalg av glutenfrie produkter i butikkene.

- For dem er det en fordel at det er et større utvalg. Glutenfritt-hysteriet er til fordel for dem som virkelig trenger det, sier hun.

Bottolfs påpeker at det er viktig for dem som mistenker at de har glutenallergi at de blir testet av en lege, slik at de får påvist om de har en intoleranse eller ikke. Det har vært en økning i antall personer som har denne typen allergi og man tror at så mange som 10 ganger flere har cøliaki enn dem som har fått diagnosen. 10 000 personer har diagnosen i Norge i dag.

- Vi vet ikke nok om hvorfor det har vært en økning. Det kan være miljøforurensning som gjør at flere blir mer sensitiv. Det gjelder også andre allergier, sier Bottolfs.

Økning i etterspørsel

Både Rema, Coop og Kiwi har sett en økning i etterspørsel av glutenfrie varer.

- Vi ser en veldig stor etterspørsel og vi ser at det er større fokus på denne typen mat, sier kategorisjef Randi Eggen i Trondos.

Kiwi har økt omsetningen av glutenfri varer med 29,5 prosent fra i fjor til i år.

- Vi ser at det er stor etterspørsel etter både glutenfrie og laktosereduserte varer. Vi ser at allergivarer er den varegruppen vi får flest kundehenvendelser om, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

Kiwi har 160 glutenfrie produkter i utvalget, men det er forskjellig fra butikk til butikk hvor mange produkter de har. 80 prosent av butikkene har en hel hylle med glutenfrie produkter.

- Vi merker at etterspørselen har økt de siste tre årene og at den stadig øker, uten at jeg kan svare på hva den økende etterspørselen skyldes. Vi prøver å tilby de produktene som kundene etterspør, sier Arvin.

Rema ser også en økende etterspørsel.

- Dette ser vi i sammenheng med at våre kunder blir mer og mer bevisste på hva de putter i handlekurven, sier kategorisjef Gunn Hege Berg i Rema.

Butikksjef Pål Nilsen ved Kiwi i Munkegata i Trondheim sier at de merker større etterspørsel etter glutenfrie produkter. Foto: RICHARD SAGEN