Til tross for at strømmen av asylsøkere til Norge er rekordhøy, er 43 prosent negative til å stenge grenseoverganger for å begrense tilstrømmingen.

Like mange er positive til å stenge av grensa.

Det viser en undersøkelse gjort av Respons Analyse AS, på oppdrag fra Adresseavisen, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

Politisk skille

Men selv om folket er delt, er det politiske forskjeller. Blant Frp-velgerne er det klar overvekt som stiller seg positiv til stenging av grenseoverganger.

Det samme gjelder for Høyres velgere, hvor det er en positiv overvekt av dem som ønsker en stenging av grenseoverganger til Norge.

Avviser ikke en midlertidig stengning av grensen mot Russland

Også Senterpartiets velgere er delt omtrent på midten i dette spørsmålet, mens velgerne blant de øvrige partiene stiller seg negativ til stenging av grenseoverganger.

Antallet spurte er 1002, og undersøkelsen ble utført mandag til onsdag denne uken.

Uenighet om virkemidler

Helga Pedersen, kommunalpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, er ikke overrasket over resultatet. Hun mener det er bred tilslutning i befolkningen om å begrense antallet grunnløse asylsøkere til Norge, men at holdningene nok er mer delte i spørsmålet om hvilke virkemidler man skal ta i bruk.

- Mange mener at det å stenge grensen ikke er svaret, fordi det vil ramme alle, og ikke bare de med grunnløse asylsøknader, sier hun i en kommentar til Adresseavisen.

Politiet sperrer grenseovergang i Ungarn

Andre løsninger som ligger nærmere Aps politikk er mer ressurser, som høyere tilstedeværelse av politi ved grenseovergangene, flere saksbehandlere, og ambulerende team fra UDI. I tillegg må det gjøres noe med ankefristen, slik at de som ikke har krav om beskyttelse blir sendt raskere ut av ladet.

Asyltilstrømningen får regjeringen til å styrke politibudsjettet

- Skal vi klare å gi beskyttelse til flyktninger som trenger det, må de med grunnløse søknader raskere ut, sier Pedersen.

Hun mener Norge må kommunisere ut hvilket regelverk som gjelder i landet, så ikke personer som bor i trygge områder legger ut på en lang reise, som til slutt ender i avslag.

- Ikke overrasket

Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, er ikke overrasket over undersøkelsen:

- Med tanke på den sterke økningen vi har sett i ankomster av migranter de siste månedene, og hvilken virkning dette har for Norge på kort sikt, så er det ikke overraskende at folk ønsker at tilstrømningen skal begrenses, sier han.

Han mener dette samsvarer med hvordan et nesten samlet politisk miljø har reagert.

- Stenging av grensen er ikke et godt svar på utfordringene med mennesker som kommer gående i kulden. I denne omgang har vi derfor et spor som er knyttet til raskere utvisning, og strengere kontroll ved grensa i tillegg til diplomatisk arbeid, og det er for tiden ingen planer om å stenge grensen, sier Helleland.