President Holland har slått fast at IS står bak terroren i den franske hovedstaden. Professor Torbjørn Knutsen mener også at IS er den klareste kandidaten.

- Dette er en så omfattende og godt organisert aksjon at det krever en ganske stor organisasjon og økonomiske muskler. Jeg vil tro dette er planlagt i lengre tid, kanskje ett år. Planleggingen av 11. september 2001 foregikk i flere år. Dersom dette er IS, så har de tre mål. For det første ønsker de å skape frykt og følelser i befolkningen som vil presse politikere til å ta forhastede beslutninger. For det andre ønsker de å imponere og mobilisere sympatisører og støttespillere. For det tredje ønsker de å redusere det de kaller «gråsonen», altså øke avstanden mellom de rettroende og de ikke-troende. Det kom frem tidligere i år at IS ønsker å splitte verdensopinionen i to leire. Flyktningbølgen i Europa, og splittelsen mellom innvandringskritikerne og de som ønsker flyktningene velkommen, er noe IS ønsker å utnytte. Det er i deres interesse å øke denne splittelsen. I IS øyne er de som flykter til Europa vantro.

SE OGSÅ:  -Alle er selvsagt preget

- Hvorfor ble Paris valgt som mål?

- Det er ganske lett å rekruttere frivillige i Paris. Men det viktigste for IS er ikke stedet, men at aksjonen er mest mulig blodig, dramatisk og at den får maksimal mediedekning. De angrep ikke en tilfeldig fotballkamp, men en vennskapskamp mellom Tyskland og Frankrike der Hollande og høytstående tyske representanter befant seg. Akkurat denne delen av aksjonen tror jeg var lite vellykket. Terroristene hadde nok ambisjoner om at denne skulle ta flere liv. De angrep et konsertlokale der et amerikansk band spilte og klarte å drepe svært mange. Det sikrer dem maksimal oppmerksomhet i USA. Terroristene angrep også det populære turistområdet i 11. og 12. arrondissement i byen. De vet at det vil gi gjenlyd verden over.

SE OGSÅ: Kampen vil bli nådeløs

- Hva vil terroristene oppnå?

- Hensikten er å skape frykt og redsel. Det er terroristenes politiske kapital. Hvis frykten setter seg slik de håper, kan det holde med å true neste gang. Den beste måten å møte dette på er å fortsette dagliglivet som før, slik britene gjorde etter terrorangrepet på undergrunnsbanen og en buss i London.

- Hva kan Europa gjøre hvis det er IS som står bak?

- Det er ikke mye Hollande kan gjøre. Jeg tror Europa er ganske handlingslammet og dårlig koordinert. Jeg tviler veldig på at europeiske stater vil sette soldater på bakken i Syria, som de må gjøre hvis de skal ha håp om å ta IS. Flytting av krigsskip, raketter eller flyangrep er bare symbolsk. Det interessante her er Russland. Putin er oppsatt på å slå til mot IS, og samtidig mot de amerikanskstøttede gruppene i Syria, for å hjelpe Assad. Terroren i Paris kan gi ham mer legitimitet og handlingsrom både i Syria og andre steder.

Torbjørn Knutsen er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.