Oslo: Det sier Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute i Oslo.

Etter det siste terrorangrepet i Paris ble det mandag kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal komme med en ny vurdering av faren for at IS-sympatisører kommer til Norge under dekke av å være asylsøkere.

Kan ikke si vi har god kontroll på asylankomstene

IS-sympatisører

Mistanken om at IS-sympatisører skjuler seg i strømmen av flyktninger og migranter ble forsterket etter at det ble funnet et syrisk pass i nærheten av en av terroristene i Paris. Dette passet ble brukt til å entre Hellas via øya Lesvos 3. oktober i år. Det er den samme ruta tusenvis av flyktninger og immigranter bruker for å ta seg inn i EU.

Samtidig uttaler Human Rights Watch til avisen The Huffington Post at passet mest sannsynlig er falskt.

Falsk identifisering

Cecilie Hellestveit mener det er ekstremt krevende å vite med sikkerhet hvem som kommer til Norge, og at Syria-konflikten gir oss store og krevende problemstillinger.

- Problemet har med identifisering av dem som kommer å gjøre. Noen kommer uten dokumentasjon, andre kommer med dokumentasjon som enten er falsk, eller som er ekte men «kjøpt», sier hun til Adresseavisen.

Dokumentasjonen trenger ikke kun å være pass. Hellestveit viser til at pass har en egen notoritet, som i juridisk sammenheng betyr at den er etterviselig og kontrollerbar.

- Det gjør at spørsmål rundt identitet ikke skal være nødvendig å etterprøve i samme grad, men så enkelt er det altså ikke lenger, sier hun.

TV2-profil Mah-Rukh Ali har studert Den islamske stat (IS) i et halvt år. Hun uttalte til VG før angrepene i Paris at hun tror terrororganisasjonen vil bruke flyktningstrømmen til å plante terrorister i Europa.

Les: - Syrere er gode til å dokumentere identitet

Kan komme enkeltindivider

I en kommentar til Adresseavisen sier leder for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sør-Trøndelag, Terje Lunde, at det kommer mange asylsøkere til Norge fra konfliktområder der ekstreme islamistiske grupper opererer.

- PST har ingen indikasjoner på at ISIL utnytter asylinstituttet. Det betyr imidlertid ikke at det kan komme enkeltindivider i asylstrømmen som kan være farlige. Etter hendelsene i Paris, har vi intensivert innhentingen av informasjon, som igjen vil danne grunnlag for en ny trusselvurdering.

PST opplyser at mellom 80 – 90 fremmedkrigere har dratt fra Norge til Syria og Irak siden høsten 2012 for å krige.

- Vi har informasjon som indikerer at 18 personer er drept og om lag 30 fremmedkrigere har returnert Norge. Så langt har cirka 20 personer hatt status som siktet etter straffelovens bestemmelser.

Nye trusler

Samtidig trues alle land som deltar i luftangrepene mot Syria i en ny video fra IS, ifølge NTB. Det varsles tilsvarende angrep som i Paris, og Washington blinkes konkret ut.

Reuters melder at angrepet i Paris skal ha økt kampmoralen til IS, etter at gruppen har hatt flere nederlag i Syria den senere tid.

Den engelske avisen Express skriver mandag at ifølge en kilde fra IS skal ekstremistgruppen ha klart å smuglet mange tusen våpenkyndige inn i Europa via flyktningestrømmen.

- Det er nå mer enn 4000 hemmelige våpenkyndige klare til aksjon over hele EU, påstår han.

- PST har ingen indikasjoner på at ISIL utnytter asylinstituttet. Det betyr imidlertid ikke at det kan komme enkeltindivider i asylstrømmen som kan være farlige, sier leder for PST i Sør-Trøndelag, Terje Lunde.