Midtbyrunden åpner i desember. Innspill til løypetraseer på de andre rundene mottas på tursti@tt.no

Det er turstier i nabolaget ditt kommunen og Trondhjems turistforening er på jakt etter.

- Vi vil stimulere folk til å komme seg ut. Derfor skal turene være enkle å gå. Det skal være ganske kort vei fra ytterdøra di til en nærtursti, sier Per Gunnar Østeraas. Han er løypeansvarlig i Turistforeningen og har ansvaret for prosjektet.

Sammen med Åse Berge i Turistforeningen og Marius Winge Austeen i enhet for idrett og friluftsliv i Trondheim kommune går han løyper på kartet og i nabolagene, for å finne de turene folk går.

- Men det er ikke nok. Vi trenger innspill fra folk om hvor de faktisk går i de nabolagene vi har pekt ut, slik at vi ikke lager ruter som går tett opp til, men ikke der folk går, sier Østeraas.

De har pekt ut 15 potensielle områder (se liste). Av disse er det 10 som vil få sin nærtursti i løpet av neste år.

- Turistforeningen og kommunen vil veldig gjerne ha innspill fra dem som bor i områdene om hvilke stier som er populære. Og vi trenger gode navneforslag. Innspillene tas imot på tursti@tt.no, sier Østeraas og Berge.

Godt merkede ruter

- Dette skal ikke være hemmelige perler. Ikke engang markaturer. Nærturene skal være så lett tilgjengelige og nær der du bor, at de fremstår som et reelt alternativ til sofaen, sier Åse Berge.

Turene skal merkes godt med skilt og piktogrammer, og det er et forsøk på å bringe elementer av det vi tradisjonelt forbinder med friluftsliv, inn til byen.

- Vi prøver å oppsøke så mange som mulig av de grønne lommene og snarveiene som finnes i hvert område, sier Berge.

Turene skal gå både på sti og vei. Variasjonen er viktig. Det samme er fremkommelighet.

I tillegg til merkingen skal kommunen ta seg av opparbeiding og vedlikehold der det er nødvendig. Noen steder kan det være aktuelt å informere om områdets historie, natur og kultur.

- Det er satt av 200 000 kroner til fysisk opparbeiding i år, og vi skal se på behovet for neste år, sier Marius Winge Austeen i enhet for idrett og friluftsliv.

Dytt i rumpa

Når folk blir spurt hva de kunne tenke seg å gjøre for å komme mer i aktivitet og i bedre fysisk form, svarer de gjerne i kategorien «friluftsliv».

- Derfor vil vi gi mannen i gata muligheten til å være i bevegelse, på tur, i sitt eget nærmiljø, sier Berge.

Lavest mulig terskel, dessuten en følelse av å komme seg litt vekk, selv der det er trygt og enkelt å gå.

Noen av nærturløypene vil kunne bli såpass attraktive at man gjør en innsats for å komme seg dit.

Natur og kultur

- Vi tror nok at Midtbyrunden kan bli en slik, sier Åse Berge.

Den aller første nærturstien åpner i desember og er lagt til sentrum. De har valgt seg en runde på 5,7 kilometer, og denne veien er allerede en meget populær spasertur. Fra Skansen, over svingbrua til Brattøra, over Verftsbrua til Nedre Elvehavn og videre langs Bakklandet, over Gamle Bybro, langs Marinen, over Gangbrua til stadion og tilbake over Nidareid bro mot Ilen kirke.

- Det som er morsomt med denne ruten, er at du går langs fjord, elv og kanal, gjennom park og grøntområde, byen og en rekke historiske steder. Her er det naturglede hånd i hånd med kultur. Det er mulig å sette seg på kafé, eller oppleve kulturinnslag underveis, samtidig som man har naturen tett på, sier Åse Berge.

- Det blir en fin avslutning på Friluftlivets år å åpne denne, sier Åse Berge.

På kartet: Per Gunnar Østeraas og Åse Berge vil finne folkets turstier i nærmiljøet. De har merket av en rekke områder på kartet, men håper på folks innspill. Send til tursti@tt.no Foto: Jens Petter Søraa
Lett tilgjengelig: Turene skal være mellom 4 og 7 kilometer lange og ligge tett inntil bebyggelsen. Foto: Nils H. Toldnes