- Operasjon og et tydelig råd fra lege, er en kjempegod grunn til å slutte og røyke, sier Bjørn Andreas Bang. Han er seksjonssjef for røyketelefonen i Helsedirektoratet og har erfaring med å hva som fungerer når folk skal slutte å røyke. Han mener det er godt håp om å bli røykfri når legen gir et tydelig råd før en operasjon.

- Det vil gi en sterk motivasjon til å slutte å røyke, sier han.

Ortopeder gir råd om røykeslutt til pasienter som skal gjennom ortopediske operasjoner. Årsaken er at det er langt større fare for komplikasjoner for røykende pasienter enn for pasienter som ikke røyker. Rådet er å kutte ut røyken i flere uker både før og etter en ortopedisk operasjon for å redusere faren for infeksjoner.

1. God planlegging: Erfaring viser at du har gode muligheter til å lykkes om du bestemmer deg for en sluttedato to-fire uker fram i tid. Halve suksessen ligger i planleggingen av røykeslutt.

2. Forandre røykevanene før sluttedatoen: Røyk andre steder og til andre tider enn det du er vant til.

3. Motivasjon: Det viktigste er å vite hvorfor du vil slutte å røyke. Skriv ned.

4. Gjør noe annet: Planlegg hva du skal gjøre i stedet for å røyke når du får røyksug.

5. Kutt helt ut: Ikke ta ett eneste trekk. Dersom du røyker av og til, blir du aldri kvitt røyksuget. Alle​ abstinensplager du kan oppleve etter at du har sluttet å røyke, går over – bare du ikke røyker.

6. Spis regelmessig: De første ukene etter røykeslutt kan blodsukkeret være ustabilt, og derfor er det viktig å spise ordentlig og regelmessig. Fire måltider og mellommåltider som for eksempel frukt eller et knekkebrød anbefales. Drikk mer vann enn du pleier. Ved røyksug hjelper det også å drikke et par glass vann. Husk at et røyksug kun varer i noen minutter. Å være fysisk aktiv kan også lindre abstinensplagene og motvirke vektoppgang.

7. Røyken er ikke din venn: Du må bekjempe tanken på røyken som en god venn og støtte. Spør dem som allerede har sluttet. Du kan få en nedtur og tenke at alt føles tungt og trist mens kroppen og hjernens belønningssystem omstiller seg til å nyte livet uten nikotin. Men det går over om du holder ut og søker støtte hos dem rundt deg.

8. Belønn d​​eg selv: Gjør noe hyggelig og fokuser på de positive tingene du har oppnådd ved røykeslutt.

9. Bruk legemidler: ​Nikotinlegemidler lindrer abstinensplager ved røykeslutt og dobler sjansen for å lykkes. Snakk med apotek og fastlege.

10. Søk hjelp: Det er hjelp å få hos Røyketelefonen 800 400 85, www.slutta.no, Frisklivsentralen i kommunen eller fastlegen.

Før operasjonen haster det

- Det som skiller en slik situasjon fra våre vanlige råd om røykestopp, er at det trolig haster. Normalt gir vi råd om å bruke noen uker på å forberede røykeslutten. Rett før en operasjon rekker kanskje ikke røykeren å gå gjennom hele prosessen vi anbefaler, sier Bjørn Andreas Bang som understreker at motivasjon er den aller viktigste grunnen til at folk greier å slutte.

Siden det trolig haster før operasjonen, anbefaler Bang røykere om å oppsøke apotek og fastlege for legemidler.

- Kartlegg røykesituasjoner

- Og så anbefaler vi folk å kartlegge spesielle risikosituasjoner som de forbinder med røyking. Situasjonene varierer fra person til person, men det kan være å vente på en buss eller gå en tur. Det er viktig å lage strategier for å håndtere slike situasjoner, sier Bjørn Andreas Bang. Han er overbevist om at det er en gunstig situasjon for å slutte når legen kommer med et så tydelig råd.

Kilde: helsenorge.no

Bjørn Andreas Bang er seksjonssjef for røyketelefonen i Helsedirektoratet. Foto: Privat