Det var Høyres Rolf Jarle Brøske som opprinnelig lanserte forslaget om å innføre arbeidsplikt for unge mennesker som mottar økonomisk sosialhjelp. Han mener aktivitetsplikt for sosialstønad er til hjelp for denne gruppen.

- Det er et mål at de som mottar sosialhjelp snarest mulig skal komme seg ut av dette og inn i vanlig arbeid igjen slik at de klarer seg selv. Men i virkeligheten vet vi at mange blir værende i en situasjon der de er avhengige av sosialhjelp. Passivisering hindrer at folk kommer ut i arbeid igjen. Å stille krav om arbeid- og aktivitet vil hjelpe mange av disse ut av sosialhjelp og til å klare seg selv økonomisk, sa Rolf Jarle Brøske i bystyret torsdag kveld.

LES OGSÅ (PLUSS): - Unge sosialklienter må jobbe for trygda

Ikke godt nok

Trondheim kommune har allerede en ordning der unge sosialklienter under 35 år får tilbud om aktivitetsplikt, men dette er ikke utformet som et krav for å motta stønad. Men Aps kommunalråd Marek Jasinski mener ordningen ikke har virket godt nok.

- Nå er det slik at en foreløpig opptelling viser at for nesten 10 prosent av ungdommene mangler kommunen tiltak. Slik kan vi ikke ha det. Å stille mindre krav til ungdom enn det de møtte på skolen, eller vil møte i arbeidslivet, det er å gjøre ungdom en stor bjørnetjeneste. Sosialhjelp er en rettighet, og med rettigheter følger det også forpliktelser. Da er det riktig at vi stiller tydelige krav og forventninger, sa Jasinski.

LES OGSÅ (PLUSS): To av tre nye, unge sosialklienter kom fra Trondheim

Mistenkeliggjøring

SVs Ingrid Marie Sylte Isachsen mener forslaget vil være med på å mistenkeliggjøre unge sosialklienter og ansatte ved NAV-kontorene.

- Sosialhjelp er en rettighetsfestet ytelse som brukes når alle andre tiltak har slått feil. Det er ikke med letthet at Nav innvilger unge mennesker slik støtte. Mange av de unge som i dag mottar sosialhjelp er ikke i stand til å jobbe av ulike årsaker som sykdom, dårlig selvtillit og andre forhold. Å innføre slike krav er å mistenkeliggjøre de unge sosialhjelpsmottakerne og de ansatte ved Nav, sa Isachsen.

Hun mener det ville vært en bedre løsning å sørge for at det finnes tilbud om aktiviteter for dem som kan gjennomføre det, og ikke stille slike krav som flertallet i bystyret nå har gått inn for.

SVs Ottar Michelsen sa fra bystyrets talerstol at han synes det er merkelig at Arbeiderpartiet i denne saken søker støtte hos Høyre fremfor å føre samtaler med de partiene de har samarbeid med de siste 12 årene. SV stemte mot forslaget om å kreve arbeids- og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere under 35 år. Det samme gjorde Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Innføres i 2016

Foran bystyrets behandling torsdag kveld hadde Høyre, Ap, Venstre, Pensjonistpartiet, KrF og Sp, kommet sammen for å lage et felles forslag som skal innføre arbeids- og aktivitetsplikt som hovedregel for denne gruppen mennesker.

Et solid flertall i bystyret står dermed bak en instruks til rådmannen om å komme tilbake med en sak til bystyret om hvordan en slik arbeids- og aktivitetsplikt skal gjennomføres. Bystyret tar ikke stilling til hvilke aktiviteter og arbeidsoppgaver som kan tilbys denne gruppen, men legger opp til at rådmannen skal komme tilbake med en oversikt over hva slike tiltak kan være. Tidligere har Rolf Jarle Brøske antydet at unge sosialhjelpsmottakere kan besøke og gå tur med eldre på sykehjemmene, jobbe i ulike organisasjoner og foreninger.

I vedtaket heter det at rådmannen må innen første halvår 2016 ha iverksatt tiltak som sikrer at arbeids- og aktivitetsplikt gjennomføres som hovedregel for unge mottakere av sosialhjelp. Rådmannen må komme tilbake til formannskapet med en sak om hvilken oppfølging som gis og hvilke tiltak som iverksettes.

Økning blant unge

Tidligere er det kjent at Trondheim kommune i de siste årene har opplevd en dramatisk økning av unge mennesker som mottar sosialhjelp. Landets ti største kommuner fikk 300 flere unge sosialhjelpsmottakere i fjor. Av dem var nesten 200 fra Trondheim, og bystyret ber om at rådmannen finner ut årsaken til dette.

- I 2016 ligger Trondheim kommune an til å utbetale 217 millioner kroner i sosialhjelp, 93 millioner kroner av disse til mennesker under 35 år. Skal disse komme seg ut i jobb igjen – oppleve mestring og klare seg selv økonomisk – trengs det at vi stiller krav til dem, sa Rolf Jarle Brøske.

Lære av andre kommuner

I vedtaket heter det at bystyret ber Rådmannen legge fram en sak for bystyret om forbedringstiltak for hvordan kommunen yter sosialhjelp og praktiserer arbeids- og aktivitetsplikt. Saken må redegjøre for økningen i unge sosialhjelpsmottakere, vurdere organiseringen og aldersgrensene ved Jobbhusene, og se på erfaringer fra andre kommuner samt KS sine forskningsprosjekter om sosialhjelp.

I Drammen kommune, som innførte arbeids- og aktivitetsplikt for unge sosialklienter, gikk utbetalingen til sosialklienter under 35 år gikk ned med 17 millioner kroner i året etter at ordningen ble innført.

I tillegg til å innføre arbeids- og aktivitetsplikt mener flertallet i bystyret at oppfølging av unge mennesker under 25 år uten fast arbeid eller utdanning må bli bedre. Vedtaket viser til det tidligere vedtaket om å innføre en ungdomsgaranti som en prøveordning. Denne garantien skulle sørge for at denne gruppen, også de som ikke mottar sosialhjelp, skal følges opp av kommunen. Nå ønsker bystyret at denne ordningen gjøres permanent.

Vedtaket om arbeids- og aktivitetsplikt fikk 55 stemmer. Representantene fra SV, MDG og Rødt stemte mot.