Volden rammet Paris sist helg. 129 mennesker døde i groteske skytescener og selvmordsbombing. Mer ondskap kom i uken som gikk. Redselen rykket et hakk nærmere. Ismail Muhyadin jobber med forebyggende arbeid rettet mot unge minoritetsspråklige ungdommer, blant annet mot radikalisering av unge muslimer.

BAKGRUNN: - Terroren i Paris er et svik mot meg som muslim Pluss

BAKGRUNN: - Faren for radikalisering i Trondheim er veldig stor Pluss

BAKGRUNN: - Nei, Ismail Muhyadin, islam betyr ikke fred Pluss

Hva gjorde Paris-terroren med deg?

- Sjokkert, som alle andre, og jeg fulgte med på tv hele natta. Jeg ringte familie og venner som bor i Paris. Når du er minoritet, bor i et annet land enn ditt eget og slike ting skjer, føler du deg utsatt. Mine venner i Paris visste at noe snart ville skje. Frankrike har ikke lyktes med integrering. De har ghettoer hvor minoritetsbefolkningen bor. Det er lite attraktive områder som folk frykter. Etter dette, er enda fler redde og mistenksomme til dem. Og det forstår jeg.

Vi har hatt en bølge av vennlighet rettet mot flyktninger på vei vekk fra IS. Nå er mange redd for at de samme folkene tar med seg konflikten til norsk jord. Hvordan skal vi møte det?

- Vi som er muslimer må ta tydelig avstand fra terror og vold. Vesten våkner når terror rammer tett. Da er det ekstra viktig at muslimer i Norge må være åpne, ta kontakt og vise hvem vi er. At vi er moderate, fredelige mennesker som er en del av det samme samfunnet. Her kan vi bidra med vår positive kultur. Dersom du ikke har broen mellom mennesker, kan man heller ikke komme over til hverandre.

Det vi glemmer er at Nigeria, Irak, Somalia, Syria og mange andre land lever med dette hver dag. Og det er ikke bare IS folk frykter. Al-Shabaab, Boko Haram, Taliban og mange andre ekstreme organisasjoner terroriserer og dreper flere i muslimske land enn i Vesten.

SE OGSÅ: Hvordan CNN-reporterne ikke klarer å vri seg ut av egne fordommer

Hva er det med islam som trigger redsel og avsky i den vestlige verden?

- Islam brukes som unnskyldning for terror, kvinnediskriminering og mye annet som er galt. Mangel på kunnskap om koranen og islam blant muslimer gjør dem lette å manipulere. Jeg forundrer meg ikke over at mange setter likhetstegn mellom islam og disse handlingene.

SE OGSÅ: Paktistanske komikere setter terroren i perspektiv

Du sier at faren for radikalisering er veldig stor, også her i Trøndelag. Hvem er dem som står i fare?

- Unge frustrerte mennesker. Mange er ressurssvake. Noen har ikke tett nok oppfølging hjemme. Er du uten jobb, har opplevd traumatiske ting som flyktning, føler deg diskriminert eller mangler tilhørighet i et nytt og fremmed samfunn, utsettes du lettere for radikalisering. De søker kanskje svar og spenning. Hos noen begynner det med en venn, men de fleste sitter foran pc-en og lærer gjennom propaganda på nettet.

Skolene har fått en veileder som ber de ansatte se etter tegn på ekstremisme. Hjelper det?

- En skolerådgiver vil ikke finne ut noe uten tillit. Eller uten en tipser. En brosjyre hjelper heller ikke til målet om ny kunnskap. De må i dialog og da trenger man kursing. Vi trenger de nysgjerrige, utfordrende og modige spørsmålene.

Hva gjør en hvis man observerer noe?

- Man bør si ifra! Min opplevelse er at disse menneskene er tikkende bomber, så lenge vi ikke klarer å ta tak i problemet.

Til hvem?

- Offentlige myndigheter bør etablere en tipstelefon hvor man kan uttrykke sin bekymring. Gjerne anonymt. I dag er det politiet man kontakter, og da er terskelen høy.

Hvor mange har varslet og hvor mange navn på mennesker bosatt i Trøndelag er meldt til PST?

- Det må PST svare for.

Hvordan, mener du IS skal bekjempes, når de ikke eier respekt for menneskeliv? Verken våre eller egne.

- Vi må se på årsakene til at disse radikaliserte unge hater seg selv. Og fjerne motivasjonen for å la seg rekruttere. Et tre som blir skjevt kan du rette opp ved å støtte det til en stolpe. Blir det for stort, må det hogges. Vesten alene kan ikke utrydde IS. Men moderne muslimer i områder som Syria og Irak må få støtte. Både militær trening og økonomisk støtte i tillegg til at Vesten bomber. Og ved siden av må vi bidra til dialog, hjelpe med demokrati. Disse landene trenger styresett der alle er representert. Både sjia og sunni trenger en bit av kaka, for at det skal fungere.

Hva skal til for å få en slutt på terroren?

- Jeg er redd det ikke lar seg gjøre å fjerne all terror, men terrorister kan ikke operere uten penger. Om man finner ut hvor all den økonomiske støtten kommer fra og hvordan man kan legge press for å stoppe det. Vi må i hvert fall aldri gi etter for terroren. Det verste som kan skje, er at terroren fra muslimske ekstremister gir økt grobunn for ekstremister på den andre siden slik at konflikten bygges opp og ikke ned. Kunnskap, vennskap, respekt og tillit til hverandre er vårt fremste forsvarsverk.