MS «Monarch» tar over for MS «Empress», som la til kai i Trondheim ved to anledninger i sommer.

MS «Empress» hadde plass til bare om lag 1800 passasjerer. Den spanske cruiseoperatøren Pullmantur bytter nå skip foran neste sesong.

MS «Monarch» skal på tre åttedagers cruiseturer til Trondheim til sommeren, der skipet hver gang snur i Trondheim. Det deltar for det meste spanske turister. Det kommer åtte - ti fly fra Madrid og Barcelona med til sammen om lag 2700 passasjerer til Værnes, og de skal fraktes i busser til Trondheim. Det er leid inn 70 busser som vil gå i skytteltrafikk hele dagen.

Passasjerene bytter plass

I Trondheim bytter nye passasjerer plass med dem som forlater skipet, for å bli flydd hjem i de samme flyene som landet på Værnes noen timer tidligere.

- Pullmantur har leid Clarion Hotel & Congress på Brattøra som innsjekkingssted for cruisepassasjerene, bortsett fra i august da hotellet ikke har kapasitet. Da vil Pirsenteret, som tidligere, bli benyttet, opplyser Maria Kühnl, cruisekoordinator i Trondheim Havn.

MS «Monarch» anløper Trondheim klokken 08 om morgenen 25. juni, 23. juli og 20. august, og seiler klokken 22 samme kveld.

Tar en tur på byen

- De passasjerene som skal reise, får ikke mye tid til å se seg om i Trondheim. Det får derimot de nyankomne. Men vi vet at noen bruker tid frem til avreise med å gjøre seg kjent om bord i båten. Noen av passasjerene tar nok likevel en tur på byen, sier Kühnl.

- Og da legger de igjen noen kroner?

- Blant de cruiseturistene vi spurte i sommer, svarte 60 prosent at de handlet for i gjennomsnitt 200 kroner. Legger man til utflukter, blir beløpet minst 860 kroner i snitt, avhengig av hva utflukten kostet. Dette er penger som kommer butikker, transportselskaper, turarrangører og andre lokale aktører til gode.

- Så mange cruisepassasjerer gir vel også andre ringvirkninger?

- Clarion får betalt for å stille hotellet til disposisjon, busselskaper skal skaffe minst 70 busser, det er behov for flere spansktalende ansatte den dagen ved Værnes, sjekk-inn-område ved Clarion, piren og guider. Vi regner med mellom 54 og 67 spansktalende som blir sysselsatt hver av disse dagene. DB Schenker tar seg av bagasjetransport, Trondheim Havn og Avinor tjener også noe. Så ringvirkningene er betydelige, sier Kühnl.

Sesongen sluttet 18. oktober

Årets cruisesesong i Trondheim ble avsluttet 18. oktober med engelske MS «Magellan», som kom fra Tromsø for å dra videre til Kristiansund.

I 2016 innledes cruisesesongen 26. mai med «Nordstjernen» og «Rotterdam VI» og avsluttes 6. november med MS «Magellan», som også denne gangen kommer fra Tromsø med inntil 1250 engelskmenn om bord.

Cruiseskipet med flest passasjerer neste år blir MS «Emerald Princess» med 3118 engelskmenn, tett fulgt av MS «Queen Mary 2» med 3108 passasjerer fra England.

345 meter langt skip

Til gjengjeld blir «Queen Mary 2» det lengste skipet som legger til kai i Trondheim, med sine 345 meter og 148 528 bruttotonn. Det skjer 24. august.

MS «Monarch» ble bygd i Frankrike i 1991, og var på den tiden en av verdens største cruiseskip. Det er senere bygget om og tar i dag inntil 2766 passasjerer. Det drives av spanske Pullmantur og er registrert på Malta. Skipet har en utendørs basketballbane, to baner for shuffleboard og en klatrevegg. I 2007 var «Monarch» verdens første cruiseskip som fikk en kvinnelig kaptein, ved svenske Karin Stahre Janson.