Planen var å bygge et større skoleanlegg på Saupstad for både barneskoleelevene og ungdomsskoleelevene i bydelen. Nå er planene i ferd med å krympe: Rådmannen foreslår å kutte barneskolen, og bare bygge ungdomsskole.

Det har ført til både skuffelse og lettelse i bydelen.

- Vi har ett av de dårligste skolebyggene i byen. Samtidig ser vi praktbygg på rekke og rad andre steder i Trondheim. Jeg unner elevene her et nytt skolebygg, sier Øystein By Rise, rektor ved Kolstad skole.

- Vi føler at dette blir å ta et skritt tilbake. I forhold til områdeløftet på Saupstad og Kolstad som det nå jobbes med, er jeg ikke så sikker på at det er lurt å utsette ny barneskole. Jeg frykter at vi kan bli glemt når områdeløftet er ferdig, sier Karina Lein, FAU-leder ved Saupstad skole.

Sparer penger

Planen har vært å etablere et nytt skoleanlegg som skal samle elever fra Huseby ungdomsskole i et bygg og Saupstad og Kolstad barneskoler i et annet bygg vegg-i-vegg. Byggingen skulle starte når ny Heimdal videregående står klar på nabotomta i 2018.

Elevene ved Huseby ungdomsskole har allerede forlatt bydelen, og har nå tilhold i paviljonger på Sverresborg.

Nå anbefaler rådmannen å bygge ny ungdomsskole, og vente med barneskolene.

- Eksisterende Kolstad og Saupstad barneskoler har god kapasitet og er i god teknisk tilstand. Med mindre oppgraderinger kan disse skoleanleggene fungere som skoleanlegg i flere år framover, skriver rådmannen i en sak som skal behandles i formannskapet tirsdag.

Rådmannen påpeker at en ved å utnytte barneskolene i enda noen år, kan investeringsmidlene benyttes andre steder.

Større fagmiljø

Kolstad-rektoren mener det nå er tid for at de bydelen får en ny, felles barneskole.

- Min faglige vurdering er at det er en bedre løsning med én større skole enn med to små skoler. Det ville gitt oss et større og sterkere fagmiljø og en mulighet til å utnytte ressursene bedre. Det er dyrt å drive to skoler for bare 500 elever. Vi kunne heller brukt pengene på flere lærere, påpeker By Rise.

- Jeg skjønner at rådmannen skal spare penger, men jeg skulle ønske at Kolstad ble prioritert. Vi snakker bare om 260 millioner kroner ekstra, sier han.

Lærerne ved Kolstad vil imidlertid heller fortsette som før i dagens slitne bygg, enn å slå seg sammen med Saupstad i et nytt bygg.

- Vi er en liten enhet, vi har et godt læringsmiljø, vi kjenner alle elevene og dermed får vi en god relasjon til alle. Dette veier tungt for de ansatte, sier Renate Forseth, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved skolen. Hun synes derfor det er en god nyhet at rådmannen vil utsette en sammenslåing.

- Vi ønsker å fortsette som i dag, sier hun.

God oversikt

Rektor ved Saupstad skole, Inger Sagen Hasselø, er også en av dem som lever godt med rådmannens forslag om en utsettelse.

- For oss er det ikke prekært med ny skole. Resultat fra undersøkelser viser at ansatte, elever og foreldre er svært fornøyde med skolen i dag. Det er mange kvaliteter ved bygget. Skolestørrelsen gir god oversikt, nærhet, trygghet og sikkerhet. Vi er ikke negative til å få ny skole, men vi er opptatt av at skolen ikke skal bli for stor, sier Hasselø, som mener det er viktig at det ikke blir noe hastevedtak i saken.

Frykter utsettelse

Foreldrenes organ, FAU, har jobbet mye med en mulig sammenslåing mellom de to skolene. Det er ulike syn blant foreldrene, men ved begge skolene er det en oppfatning av at flere og flere er positive til at bydelen skal få en felles skole.

- Selv tenker jeg det er veldig synd hvis det ikke blir bygd ny barneskole. Får vi ikke ny skole nå, kan det gå mange år før det blir realisert, sier Kristin Alfer som var FAU-leder ved Kolstad da forslaget kom opp for første gang. Hun er ikke skeptisk til en sammenslåing av barneskolene.

- Jeg tror det kan være positivt for fagmiljøet på skolen, noe som kommer elevene til gode. Og det blir ikke en for stor skole, sier Alfer.

FAU-leder ved Saupstad, Karina Lein, deler dette synet.

- I dag går barna på to skoler, men omgås mye på fritiden. Vi har et idrettslag for hele bydelen. Med en felles skole kunne vi kanskje fått et enda bedre miljø og samhold, sier Lein. Hun mener det er viktig at kommunen nå satser på en bydel som Saupstad/Kolstad.

- I den tida vi er inne i, er dette en veldig viktig bydel. Vi sitter med viktig kunnskap om hvordan en ivaretar hverandre og skaper et godt flerkulturelt bomiljø, sier Lein.

Rektor Øystein By Rise håper politikerne prioriterer å bygge både barneskole og ungdomsskole på Saupstad. Foto: VEGARD EGGEN
Liten skole: Kolstad skole har i dag 255 elever, og er dermed en av de minste skolene i Trondheim. Foto: VEGARD EGGEN
Tom: Huseby ungdomsskole skal snart rives. Elevene har flyttet til paviljonger på Sverresborg. Foto: VEGARD EGGEN