Slik oppsummerer rådmannen i Trondheim erfaringene med heltidssykehjem på Dragvoll helse- og velferdssenter i Trondheim.

Det nye sykehjemmet, som åpnet i august 2013, skulle bli et sykehjem der de ansatte skulle ha heltidsstillinger. Målet var bedre omsorg og mer fornøyde ansatte. Nå viser rapporten at det meste slo feil.

Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift mener prosjektet har vært en fiasko.

- Dette er en stor satsing og et prestisjeprosjekt fra de rødgrønne. I dette tilfellet er det helt mislykket. Det er bra at de som ønsker å jobbe heltid får gjøre det. Men vi må se på flere ting samtidig. Det gjelder ledelse og organisasjon, alternative turnuser og økt grunnbemanning, og det må arbeides aktivt for å få ned sykefraværet, sier Skjøtskift.

Knusende rapport

Saken om prosjektet heltidssykehjem ved Dragvoll helse- og velferdssenter står på sakskartet til formannskapets møte tirsdag. Mye tyder på at saken kommer til å bli utsatt. Adresseavisen forstår at en rekke av formannskapets medlemmer har så mange spørsmål om rapporten at saken blir utsatt til administrasjonen kan svare på disse.

I rapporten avdekkes det at Dragvoll bo- og velferdssenter ikke oppnådde en høyere andel heltidsstillinger enn andre sykehjem som ikke hadde et slikt prosjekt gående.

To undersøkelser i prosjektperioden viser at de som bor på sykehjemmene er mindre fornøyd med tilbudet de får, sammenlignet med de andre sykehjemmene i byen.

Sykefraværet ved Dragvoll var i 2014 på 16,7 prosent. Så langt i 2015 ligger sykefraværet på 22 prosent. Snittet for resten av helse- og velferdssentrene er på 16,8 prosent.

Resultatet for 2014 var et merforbruk på 13 prosent. Prognosen for 2015 viser et merforbruk på 7 prosent.

Merkostnad på 3,2 mill

Prosjektet, som ble drevet på Dragvoll frem til i høst, hadde en merkostnad på 3,2 millioner kroner sammenlignet med andre helse- og velferdssentre. Alle faste ansatte skulle ansettes i 100 prosent stilling, og det ble innført en avtale om at de faste ansatte skulle jobbe fire ekstra helger i året for å dekke bemanningsbehovet med faste ansatte og rekrutteringsstillinger. Det ble innført tredelt turnus der ansatte jobbet både dag, kveld og natt for å unngå egne nattstillinger med redusert stillingsandel. Hver medarbeider fikk også avsatt en dag her 6. uke til kompetanseheving.

LES DIGITAL PRESENTASJON: Ansatte i eldreomsorgen i Trondheim har varslet om 1781 alvorlige hendelser de siste to årene.

I rådmannens rapport viser det seg at ambisjonen om heltidsstillinger ikke ble videreført etter prosjektets slutt. Nå jobber de ansatte etter egne ønsker i ulike stillingsstørrelser. Ansatte jobber heller ikke flere helger enn ved andre sykehjem. De ansatte ved Dragvoll er, ved prosjekts slutt, tilbake i tradisjonell turnusordning og det er tilsatt noen som bare jobber nattevakt. Ordningen med kompetansehevende tiltak ble aldri satt i system, viser rapporten.

Langs flere spor

- Det er lagt inn rundt 25 millioner kroner til heltidsprosjektet på årets budsjett, og tilsvarende for neste år. Jeg frykter at erfaringene fra Dragvoll viser at dette er dårlig bruk av pengene. Prestisjeprosjektet de rødgrønne innførte på Dragvoll har gått fullstendig feil. Evalueringen fra rådmannen er knusende. Jeg håper virkelig at andre tiltak gir langt bedre resultater, men frykter at dette kan være en satsing som fungerer dårlig. Lærdommen må bli å tenke langs flere spor, ikke bare stillingsandeler. Vi må sørge for at de som vil jobbe heltid skal få det, men det er mange som også vil jobbe deltid. Jeg er skremt over sykefraværet, og tror vi må tenke mer på nye løsninger, bedre ledelse og bedre grunnbemanning. Et sykefravær på 22 prosent viser at noe er grunnleggende galt sier Ingrid Skjøtskift (H).

Ble for mye

Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) sier hun fortsatt har tro på å skaffe heltidsstillinger til helsearbeidere, og at dette gir bedre eldreomsorg. Men hun er enig i at det ikke har gått etter planen på Dragvoll.

- Det ble så mye annet som skjedde på Dragvoll, så vi fikk egentlig aldri tid til å gjennomføre. Det har vært tre enhetsledere ansatt på ett år, de måtte overta en avdeling fra Tyholt sykehjem da de skulle bygge om og mange ansatte søkte seg bort. Det har vært mange uheldige omstendigheter som har gjort sitt til at dette prosjektet om skjevt ut. Men vi har fortsatt som hovedregel av heltidsstillinger er målet vårt for å bedre kvaliteten. Det mener Ap uavhengig av dette prosjektet. Ellers rundt om på sykehjemmene er mitt inntrykk at det har fungert fint å få ansatt flere i heltidsstillinger, sier Trønsdal.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift mener de rødgrønnes prosjekt for å skape flere heltidsplasser på Dragvoll helse- og velferdssenter har slått helt feil. Foto: Vegard Eggen