- Jeg er bekymret for at vi ikke skal få nok fosterfamilier, sier ordfører Rite Ottervik.

Onsdag kom en ny anmodning til landets kommuner om bosetting av asylsøkere i 2016 fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Dette handler ikke om asylmottak, men permanent bosetting. Mens Trondheim i august i år ble anmodet om å bosette 500 asylsøkere, er antallet nå økt til 650.

Sjekk her hvor mange din kommune bes bosette

Økning i antallet mindreårige

Ifølge Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd, er anmodningen fra myndighetene som forventet. Han viser til at det før ferien ble fattet et vedtak om at Trondheim kommune skal bosette 450 flyktninger i år, og 650 til neste år.

Les mer: Rådmannen regner med at Trondheim kan bosette 700 nye flyktninger

- Tilbakemeldingen fra IMDI er at ut ifra kommunestørrelse og kapasitet har kommunen gjort et rimelig anslag. Det eneste justeringen er en økning i antallet enslige mindreårige asylsøkere, opplyser Garåsen. Av de 160 mindreårige asylsøkerne er 40 under 15 år.

- Det er en rimelig justering, fordi vi ser av strømmen av flyktninger at det nå er mange enslige mindreårige som kommer. Å bosette enslige mindreårige er en utfordring, fordi det krever mer enn bosetting av voksne, sier Garåsen.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener kommunen nå må jobbe for å følge opp anmodningen fra myndighetene.

- Det er en større utfordring å bosette unge mennesker uten familie, enn det er å bosette voksne. Trondheim har den kompetansen som skal til for å takle denne oppgaven, så er det noen som virkelig skal klare nettopp dette, så er det vi, sier Ottervik, som ikke legger skjul på at det er en stor jobb kommunen nå står overfor.

- Mange er ungdommer som trenger oppfølging og oppdragelse. Vi må ta imot dem på en ordentlig måte. Vi må gjøre dem til trondhjemmere. Dette må vi klare, sier ordføreren.

Les mer: Asylsjef vil tvinge kommuner til bosetting

Fosterfamilie

Hun håper det nå melder seg fosterforeldre.

- Det beste for disse ungdommene er å få et hjem å bo i. Jeg håper derfor at familier som lurer på om dette kan være noe for dem melder seg til Barne-, ungdoms- og familieetaten. Der får de informasjon, kurs og god veiledning, sier Ottervik.

Hun understreker at man først kommer i en dialog for å finne ut om dette er rett for den enkelte familie. Også varaordfører Hilde Opoku (MDG) mener Trondheim nå må stille opp.

- Antallet gjenspeiler det som er realiteten, sier hun.

Penger fra staten

Både ordfører og varaordfører er samtidig tydelige på at skal Trondheim kommune bosette det antallet asylsøkere det nå bes om, må staten dekke det det koster.

- Skal vi klare dette er det en forutsetning at staten stiller opp, sier Ottervik og Opoku.

Det er fortsatt usikkert når denne saken skal opp til politisk behandling.

- Det blir muligens i neste formannskap, som er på tirsdag, sier kommunaldirektør Helge Garåsen.

Nærøy positiv

Nærøy kommune ble i august anmodet om å bosette 27 flyktninger i 2016, mens antallet nå i november er økt til 56, altså litt mer enn doblet.

Ordfører Steinar Aspli (Sp) sier i en kommentar til Adresseavisen at kommunen er klar til ta på seg de oppgaver som forventes av dem.

Staten må følge opp: - Byen må stille opp, men vi må få midler fra staten, mener varaordfører Hilde Opoku. Foto: jens petter søraa