Mange i domstolsapparatet i Norge mener domstolene rett og slett sultefôres, og at bevilgningene på ingen som helst måte holder tritt med den økte saksmengden.

Både tidligere domstolsdirektør Tor Langbach og førstelagmann Sven-Jørgen Lindsetmo ved Frostating lagmannsrett har i kronikker i avisene uttrykt sterk bekymring for at Stortinget ikke følger opp med mer bevilgninger, samtidig som saksmengden bare øker.

Påtroppende og avtroppende sorenskriver ved Sør-Trøndelag tingrett roper varsko: Det er et misforhold mellom bevilgningene til politiet og det domstolene blir avspist med. Politiet settes i stand til å produsere flere straffesaker, mens domstolen kan bli en propp i systemet.

Får flere saker

Ved Sør-Trøndelag tingrett har tallet på straffesaker økt med om lag 15 prosent i år, mens antallet sivilrettslige saker viser en økning på syv–åtte prosent sammenlignet med fjoråret.

- Politikerne lytter til argumentene våre når vi forteller at bevilgningene må økes, men det blir ingen handling, sier sorenskriver Hilda Gerd Kolbjørnsen (65) ved Sør-Trøndelag tingrett. Domstolen har 15 faste dommere, fire dommerfullmektiger, 26 saksbehandlere, to ansatte i administrasjonen og to i sikkerhetsavdelingen. Den er en av landets største tingretter.

Etter syv år som leder for tingretten går hun av med pensjon (AFP), og overlater jobben til Leif Otto Østerbø (40).

- Jeg slutter helt, og har ingen umiddelbare planer om å bli ekstraordinær lagdommer. Nå skal jeg nyte fritiden, og når jeg har gjort det en stund, vil jeg kanskje finne et eller annet frivillig arbeid. Ikke sikkert det blir jus, sier Kolbjørnsen, som også har bakgrunn som sosionom. Hun vært ansatt ved domstolen siden 1997.

Var forretningsadvokat

Arvtakeren har vært fast ansatt dommer ved Sør-Trøndelag tingrett i to år og har det meste av sitt yrkesaktive liv vært forretningsadvokat. Han kom til tingretten fra stillingen som daglig leder ved advokatfirmaet Bjerkan & Stav i Trondheim.

Og som tidligere forretningsadvokat er Østerbø glad for at flere av de sist ansatte dommerne i tingretten har bakgrunn fra forretningsjus. Det at dommerne har ulik og bred erfaring er med på å styrke behandlingen av sivile saker. Han var både den yngste søkeren til stillingen som sorenskriver og den med minst domstolserfaring.

- Hvorfor søkte du?

- Sør-Trøndelag tingrett er en veldrevet domstol, og jeg har noen tanker og ideer om hvordan den kan videreutvikles. Vi som jobber her må samarbeide og spille på lag. Domstolen har dyktige og engasjerte medarbeidere, som daglig legger ned stor innsats.

Har innført stillingsstopp

- Mange etterlyser økte bevilgninger til domstolene?

- Ressurssituasjonen er krevende. Blant annet er det innført stillingsstopp i domstolene. Frem til i dag har vi klart å innfri målene til saksbehandlingstid som politikerne har satt. Det har vi klart fordi de ansatte har jobbet også på fritiden. Men nå frykter vi saksbehandlingstiden vil øke.

Det er ikke bare i retten Østerbø er dommer. I flere år var han fotballdommer, med erfaring fra tredjedivisjon og assistentdommer i førstedivisjon. Som romsdaling fra Fræna utenfor Molde har han konvertert fra moldesupporter til RBK-tilhenger.

- Jeg er ekte RBK-supporter, og det ble jeg da jeg flyttet hit for om lag ti år siden mens Rosenborg var nede i en bølgedal. Jeg er ikke bare en medgangssupporter, bedyrer han. Ellers er han en ivrig konsertgjenger, særlig innen klassisk og jazz. Fiolinen la han på hylla som 15-åring. Han har en imponerende samling slips, også på kontoret, og er glad slips er en del av arbeidsantrekket.

Ønsker digital saksbehandling

I likhet med Kolbjørnsen er han opptatt av at domstolene må satse mer på IKT. Tingretten har flere saler som er utstyrt med videooverføringsutstyr, som gjør at vitner kan delta i forhandlingene uten å være til stede i rettssalen. I tillegg har tinghuset to saler hvor rettssaker kan føres digitalt.

- Vi deltar i et pilotprosjekt (ELSAM) hvor partene kan sende dokumenter elektronisk, men vi må printe ut alt før rettssaken, og det er frustrerende. Det aller meste av dokumenter bør kunne behandles digitalt, mener Kolbjørnsen.

Østerbø er opptatt av at tingretten skal være en domstol for hele samfunnet, også for næringslivet, men da må det gjøres noen prioriteringer. Næringslivet bør ikke velge voldgift fordi man føler at ikke domstolene behandler sakene godt nok. Selv om flere av de nye dommerne har arbeidet som forretningsadvokater, kunne domstolen stått sterkere innenfor f.eks. selskapsrett og offentlige anskaffelser, det samme gjelder innen tvang og skifte.

Sør-Trøndelag tingrett har de siste 15 årene drevet aktivt med rettsmegling, og har nå en egen gruppe med fem dommere som megler innen bl.a. arbeidsrett, tvist rundt huskjøp, kontraktsinngåelse, personskade og skifte. For partene kan en rettssak være en tøff påkjenning. Derfor kan det være mye å hente på å løse en tvist utenfor rettslokalet.

- Du stiller spørsmål ved hvor grundig skal familiesaker behandles?

- Det brukes i dag store ressurser på slike saker. Har servicetilbudet gått for langt? Må alle sakene løses i retten? Kanskje kan flere saker i stedet løses ved familievernkontoret? I dag avgjøres rundt 80 prosent av disse sakene ved megling i domstolen.

Strammere saksstyring

Østerbø mener det er en uheldig utvikling når saker har en tendens til å ese ut, det gjelder også straffesaker. I forkant må det tas strammere regi. Kolbjørnsen viser til at man i dag ser en mer aktiv saksstyring enn tidligere, som ved å skjære ned på antall vitner.

Østerbø og Kolbjørnsen er begge for større tingretter, som gir et bredere faglig miljø med rom for spesialisering. Dette er med på å styrke rettssikkerheten. I skrivende stund ser det ut til at Fosen tingrett forblir egen domstol.

- Sammenslåing er en politisk beslutning, men de er hjertelig velkommen om det blir avgjørelsen, sier begge.

At dommeryrket er populært, er det liten tvil om. Nylig meldte 23 søkere seg til to utlyste dommerstillinger i Sør-Trøndelag tingrett.

Allsidig: Påtroppende sorenskriver Leif Otto Østerbø er ikke dommer bare i tingretten. Han kan også vise til en dommerkarriere på fotballbanen. Foto: ole martin wold
Slipsglad: Leif Otto Østerbø er glad han har en jobb der han kan bruke slips. Han har en imponerende samling slips, også på kontoret. Foto: ole martin wold
Veldrevet: Hilda Gerd Kolbjørnsen overlater en veldrevet tingrett til Leif Otto Østerbø. Frem til nå har domstolen klart å holde saksbehandlingstiden. Men på grunn av ressurssituasjonen frykter begge at den vil kunne øke. Foto: ole martin wold