Flertallet i trondheimspolitikken er enige om det økonomiske opplegget for neste år. I alt flytter sentrum-venstrepartiene på vel 62 millioner kroner, i forhold til budsjettforslaget rådmannen la frem i oktober. Det er sykehjemmene og skolene som er vinnerne i budsjettopplegget for neste år.

Både Frp og Høyre har allerede lagt frem sine forslag til endringer i det økonomiske opplegget neste år.

Her er hovedlinjene i flertallets forslag.

Når bystyret kommer sammen til budsjettmøte 17. desember er det dette opplegget som vil få flertall, og som byen skal styres etter det neste året. Der flertallet ikke endrer på budsjettposter, er det rådmannens forslag til budsjett som vil bli vedtatt.

Ti millioner mer

  • Økt grunnbemanning på helse- og velferdssentrene – ti millioner kroner.

Rådmannen la opp til å øke grunnbemanningen i hjemmetjenesten med 35 millioner kroner, sammenlignet med 2015 og seks millioner til økt bemanning på sykehjemmene. Flertallet plusser nå på ti millioner kroner til sykehjemsbemanning for 2016, og lager samtidig en plan for opptrapping i årene som kommer. I løpet av de neste fire årene skal det tilføres 100 nye årsverk, utover økningen som kreves for å ta unna den demografiske utviklingen. Det betyr om lag 30 nye årsverk på byens sykehjem.

Tanken er at økt bemanning både skal sikre bedre tjenester og redusere sykefraværet på de kommunale sykehjemmene i årene som kommer.

- Rådmannen har laget et godt utgangspunkt, og vi går videre. Men for 2016 vil økningen få en halvårsvirkning på ti millioner kroner fordi det vil ta litt tid å få på plass folk i nye stillinger. Rådmannen hadde lagt opp til å fryse økningen i antall nye sykehjemsplasser for å finansiere dette, men det vil vi ikke gjennomføre. Vi skal fortsatt ha full sykehjemsdekning, og opprettholder dagens sykehjemsplasser. I tillegg øker vi med 50 nye sykehjemsplasser i perioden når Persaunet helse- og velferdssenter åpner i 2016, sier ordfører Rita Ottervik.

Mer til skolene

  • Elleve millioner kroner mer til økt lærertetthet

Forliket i Stortinget mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre, ga 320 millioner kroner til økt lærertetthet på 1.- 4. trinn i grunnskolen. Trondheims andel av dette utgjør om lag elleve millioner kroner, og flertallet i rådhuset vil prioritere økt lærertetthet på fjerde trinn i neste års budsjett.

  • Ekstra time i matematikk i fjerde klasse – 2,5 millioner

For å styrke satsingen på realfag i skolen setter sentrum-venstrepartiene av midler til å finansiere en ekstra time matematikk i fjerde klasse fra høsten 2016. Skolebibliotekene skal styrkes med en million kroner, det settes av 100 000 kroner til bikubeprosjekt i barnehager og skoler og en skole skal plukkes ut for å skape samarbeid om matematikkundervisning mellom grunnskolen og NTNU.

  • Forsøk med gratis kjernetid i SFO

Flertallet setter av 600 000 kroner til en forsøksordning på Saupstad skole med gratis kjernetid i SFO. Dette ser flertallet på som et viktig bidrag for sosial utjevning og økt integrering. Det skal innføres to timer hver dag i SFO der alle får et tilbud om kulturskole og fysisk aktivitet.

  • Skolehelsetjenesten styrkes med 5,8 millioner kroner

Statsbudsjettet legger opp til en styrking av området, og Trondheim får en andel på 3,5 millioner i øremerkede midler. I tillegg til de øremerkede midlene settes det av mer penger for å styrke tjenesten neste år. I tillegg bestilles det en sak fra rådmannen som skal sikre bedre åpningstider for skolehelsetjenesten og flere faggrupper inn i tjenesten.

I tillegg vil flertallet fremskynde byggingen av Overvik skole og en felles barneskole på Saupstad/Kolstad. Byggingen av de nye skolene skal finansieres gjennom økt tomtesalg og utsettelse av to planlagte barnehager. På den måten skal ikke låneopptakene økes på grunn av denne fremskyndingen.

Sparer sosialhjelp

Bystyret har tidligere vedtatt å innføre arbeidsplikt for unge sosialhjelpsmottakere og videreføre Ungdomsgarantien som skal gi tilbud til unge uten jobb og skole. Det settes av 2,5 millioner kroner til dette arbeidet. Ved å innføre arbeidsplikt regner man med at utgiftene til sosialhjelp kan reduseres, og dermed omdisponeres fem millioner kroner av bufferen avsatt til dette.

Her er de viktigste innsparingene flertallet nå fremmer for neste år.

  • Effekt av å digitalisere en rekke arbeidsoppgaver i kommunen – fem millioner kroner.

  • Reduksjon på innkjøpsbudsjettet – åtte millioner.

  • Økt utbyttekrav i kommunale aksjeselskaper – 2,9 millioner kroner

  • Økt utbytte fra Trondheim parkering – fire millioner kroner.

  • Flertallet vil disponere en samlepott som rådmannen foreslo skulle stå udisponert på budsjettet – 13,5 millioner kroner.

  • Økte øremerkede midler til Trondheim etter budsjettforliket i Stortinget – 16,1 millioner kroner.

250 000 til matsentral

I forslaget legges det også inn 250 000 kroner fior 2016 til etablering av en matsentral i Trondheim. Partiene som samarbeidet om budsjettet mener det kastes for mye mat. I forslaget heter det at rådmannen må komme tilbake med en sak innen april 2016 om hvordan en matsentral best kan ivareta de ulike behovene og konseptene som byens frivillige har for en slik sentral. Det settes i forslaget av 200 000 kroner til oppstart av matsentral høsten 2016, og flertallet setter av 50 000 kroner til drift første halvår. Denne summen økes til 100 000 kroner for helårsdrift i 2017.

Flertallet legger frem sine endringsforslag i formannskapet tirsdag. Samtlige av de sju partiene som utgjør sentrum-venstrepartiene (Ap, MDG, SV, KrF, V, Sp og Pensjonistpartiet) legger vekt på at budsjettforhandlingene har gått smertefritt i år, og alle sier seg fornøyde med den retningen budsjettet tar Trondheim i for 2016 og de neste fire årene.