Flyktningene skal få et skreddersydd undervisningsopplegg med samfunnsfag, norsk bedriftskultur, innovasjon og ingeniørfag. Initiativtaker er Terje Meisler som leder institutt for elektrofag og fornybar energi ved det som fremdeles heter Hist, men som blir NTNU etter nyttår. Meisler håper å være i gang med ingeniørutdanningen for flyktninger senest i august 2016. Undervisningsspråket blir engelsk.

Får arbeidserfaring

- Slik håper vi at de får formalisert kompetansen sin. De får arbeidserfaring og blir mer attraktive på arbeidsmarkedet i Norge, sier han. Meisler håper at UDI eller Nav er interessert i å finansiere denne utdanningen. NTNU har ikke budsjettert med dette og trenger finansiering utenfra.

Samlingsbasert

Utdanningen skal være samlingsbasert og gå over tre år. Slik kan flyktninger som bor på mottak i hele landet, komme til Trondheim en gang i måneden. I tiden mellom samlingene er håpet at flyktningene kan få praksisplass i bedrifter nær mottaket der de bor.

Høgskolen har allerede en samlingsbasert ingeniørutdanning for Norsk Industri der folk med fagbrev kan ta en toårig utdanning for å bli høyskolekandidat i ingeniørfag. Deretter er det mulig å bygge på til bachelor og kanskje også master. Dette opplegget ønsker instituttleder Terje Meisler og seniorrådgiver Marit Rygvold ved Hist å overføre til flyktninger som nå kommer til Norge.

Kartlegger kompetansen

I utgangspunktet kan høgskolen tilby utdanning i alle de fire ingeniørfagene maskin, bygg og anlegg, elektro og kjemiprosess. Nå starter en kartlegging for å finne ut hva flyktningene kan fra før og hvilke ingeniørfag de vil være interessert i.

- Vi håper å gi dem kompetanse som de vil ha nytte av her eller om de drar tilbake, sier Marit Rygvold. Hun har ikke tro på at det er mulig å gjøre opptak på bakgrunn av fagbrev.

- Vi skal ta opp studenter på bakgrunn av realfag og må teste søkerne. Det har vi erfaring med fra før, sier hun.

LES OGSÅ SIGNERT-ARTIKKELEN: Trodde vi virkelig at det var nok å donere en gammel genser og et par brukte ski for å løse flyktningkrisen?

Kalvskinnet skole

Tirsdag vedtar formannskapet i Trondheim å låne ut Kalvskinnet skole til formålet skoleåret 2016-2017.

- Deler av skolen står tom og dette er en utrolig lettvint måte for kommunen å bidra, sier Ola Lund Renolen som representerer Miljøpartiet de grønne i bystyret.

Instituttleder Terje Meisler tror flyktninger som tar en slik utdanning vil bli godt integrert.

- Jeg håper de blir attraktive på arbeidsmarkedet, gjerne der de allerede bor på mottak nå.