Adresseavisen skrev i forrige uke om lederen i brannvesenet som er anmeldt for å utført en seksuell handling mot to kvinnelige brannkonstabler mot deres vilje. Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, måtte selv håndtere en sak om seksuell trakassering i 2007.

- Dette er ofte krevende saker å diskutere. Det handler både om arbeidsmiljø, de involverte og dem som er rammet. Det er mange følelser i slike saker, sier Moe til Adresseavisen.

- Forandring i språkbruk

Den kvinnelige politibetjenten som ble utsatt for den seksuelle trakasseringen i Åre sa i etterkant at det var en røff sjargong i politiet som kanskje flyttet grensene for hva man bør tåle. Moe mener at språkbruken i politiet har endret seg de siste årene.

- Man snakker med både de menneskene man møter utenfor etaten og kolleger på en annen måte enn det som var vanlig tidligere. Sjargong er viktig fordi det viser hvilke verdier man har og hva som er akseptabelt, sier Moe.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har sagt til Adresseavisen at mye må gjøres innen mannsdominerte yrker for å unngå seksuell trakassering. Politiyrket har vært mannsdominert, men kvinneandelen var i januar i år i underkant av 45 prosent, viser tall fra Politidirektoratet.

- Det er positivt for arbeidsmiljøet at det er en bedre balanse mellom kjønnene. I dag er gode holdninger og verdier også viktig når vi rekrutterer folk til både politihøyskolen og vårt politidistrikt, sier Moe.

- Nulltoleranse

I etterkant av Åre-saken har politiet i Sør-Trøndelag jobbet mye med hvordan man sikrer et godt arbeidsmiljø.

- En slik sak gjør mye med organisasjonen. Det ble en diskusjon om miljøet og hvordan man har det på jobb. Vi diskuterte også mye om hva som er de rette holdningene. Det har vært en konstant diskusjon siden den gang, sier Moe, som mener det er viktig å være tydelig på hvilke holdninger som er forventet på arbeidsplassen.

- Det er viktig å være tydelig på at det er nulltoleranse for seksuell trakassering. Jeg har vært tydelig både overfor de ansatte og samfunnet for øvrig i etterkant at det ikke er akseptabelt. Et slikt tilfelle er ett for mye, sier han.

Moe håper at det er stor takhøyde for å varsle om saker som handler om trakassering i politidistriktet og håper at de har en kultur der det er rom for å være uenige. Politiet har også et varslingsinstittutt som varslere kan henvende seg til.

- Men jeg mener at man må ta tak i sakene før de går så langt som til varslingsinstituttet og behandle dem på en god måte internt. Må man si fra til instituttet så har man ikke tatt saken på nok alvor, sier han.

- Avhengig av tillit

I Sør-Trøndelag politidistrikt gjennomfører de nå arbeidsmiljøundersøkelser annethvert år for å sikre at eventuelle problemer blir tatt opp. De har også medarbeidssamtaler hvert år der temaer som omhandler arbeidsmiljøet blir diskutert.

- Dersom det kommer frem ting i disse undersøkelsene så skal vi ta tak i det, sier Moe.

Politimesteren mener de er avhengige av arbeidsmiljø basert på tillit for å jobbe som politi.

- Vi har et godt og tett arbeidsmiljø i politiet der vi er avhengige av å stole på de man jobber med. Selv om det er bra, så kan det også bli en svakhet der det er vanskeligere å varsle fra. Det er derfor desto viktigere med gode holdninger og med en kultur der det er greit å si fra, sier Moe.

- Kan ikke gi garantier

Adresseavisen har tidligere skrevet at rundt 100 000 norske kvinner opplever seksuell trakassering i løpet av én måned.(Krever innlogging)

- Jeg tror at det er mørketall i alle yrker. Det går ikke an å gi garantier for at dette ikke skjer hos oss, så ydmyk bør man være som leder. Jeg kan ikke garantere at det kommer opp en ny sak til oss, men jeg mener vi kommer godt ut sammenlignet med de fleste organisasjoner når det gjelder hvordan vi jobber med dette temaet, sier politimesteren.

Moe sa i et tidligere intervju med Adresseavisen at saken var den vanskeligste han har håndtert.

- Jeg lærte at i etterkant av slike saker så er det vanskelig å finne ut hva som egentlig har skjedd. De involverte kan ha forskjellige oppfatninger. Det var aspekter ved den saken jeg ikke så, som jeg burde ha sett, før rettssaken. Jeg skulle ha håndtert det bedre, sier han.