Det var ved Granåsen barnehage at den alvorlige økse-ulykken skjedde tidligere i år (se sak om de 109 avvikene). Anna Ingeborg Aalberg ble ansatt etter at ulykken inntraff, men har hatt ansvar for å gjennomføre nødvendige tiltak i kjølvannet av det kommunale tilsynet.

- Barna får ikke lenger lov å bruke øks i barnehagen. Øks er et av redskapene vi har med på tur, men den skal ligge i sekken og er kun tillat å bruke for de voksne. Barnehagen hadde ikke gjort en konkret risikovurdering ved bruk av farlige redskaper, og vi har nå endret rutinene for dette. Vi har gått gjennom tilsynsrapporten og lukket avvikene vi fikk pålegg om, opplyser Aalberg.

Den viktigste lærdommen de har fått, er at personalet sammen må gjøre konkrete risikovurderinger.

- Å være på tur i skogen er én ting, men konkrete risikovurderinger må også gjøres på andre områder. Rutinene våre er nå skriftlige, og vi har et system som sikrer at alle ansatte er kjent med disse. Det er langt større fokus på sikkerhet i dagens barnehager, sammenlignet for noen år tilbake. Når det gjelder friluftsbarnehagene, kan det være større risiko for en viss type skader, men disse barna får også erfaringer og ferdigheter andre unger ikke får, påpeker styreren.

Lærer av feil

Aalberg sier de forsøker å bruke avvikssystemet aktivt, slik at de kan lære av feilene som gjøres.

- Det er veldig nyttig i så måte, fordi det ligger et forbedringspotensial der. Det kan også føre til en jevnere kvalitet i vår sektor, vi blir mer samkjørte. Avvikssystemet synliggjør hva vi må jobbe mer med for å bli bedre.

- Hvor ligger den største utfordringen med tanke på sikkerhet i barnehagen?

- I bemanningen. Vi har lav grunnbemanning og høyt sykefravær i de kommunale barnehagene, og vi må derfor benytte en del vikarer som ikke kjenner barnegruppa og rutinene så godt. Dette er en risikofaktor med hensyn til sikkerheten. Men sikkerheten står høyt, og personalet melder ifra dersom sikkerheten ikke kan ivaretas, sier Aalberg.