Riksadvokaten har i mange år ønsket at etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd skal prioriteres og behandles raskt. I rapporten «Evaluering av politiets arbeid med seksuelle overgrep» som ble publisert tidligere i år, avdekket man at i 25 prosent av sakene var etterforskningen av «lav kvalitet og effektivitet». I 14 prosent av sakene var etterforskningen av «meget lav kvalitet og effektivitet».

Riksadvokaten fastsetter årlig hvilke forbrytelsestyper påtalemyndigheten og politiet skal prioritere.

- I 2013 kom vi med et direktiv hvor vi særlig ba statsadvokatene om å følge opp politiets etterforskning av voldtektssaker, både hva gjaldt kapasitet, kvalitet, måloppnåelse og mulige tiltak, sier statsadvokat Katharina Rise ved Riksadvokatembetet til Adresseavisen. Hun satt også i styringsgruppa til evalueringsprosjektet.

Dette er de 74 sexforbryterne som har fått redusert straff etter sommel. Adresseavisen avslører hvilke saker som endte med straffereduksjon.

- Sentralt prioritert

Adresseavisens kartlegging viser at hver tredje sexforbryter har fått redusert straff på grunn av sommel hos politi, påtalemyndighet eller/og domstol. Rise mener denne kartleggingen er viktig fordi dette er saker som utgjør et alvorlig samfunnsproblem.

I fjor ble det opprettet et spesialteam, som skal lede etterforskningen av alle voldtektssaker i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Det er alltid et forbedringspotensial i etterforskningen av alle saker. Det er en viktig erkjennelse at det alltid kan gjøres bedre, sier Nina Mørkved, leder for voldtektsteamet ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Sjekklister i Word

I rapporten kom det blant annet frem at etterforskning av seksualsaker skjedde på post it-lapper, notater i Basisløsning (politiets elektroniske straffesakssystem) og sjekklister i Word eller Excel. Evalueringsgruppen mente derfor at en etterforskningsplan bør være en nødvendig, innledende arbeidsoppgave i alle saker av et visst omfang innen seksuallovbrudd, i tett samarbeid med jurist.

Noen etterforskere mente at de ikke så nytten av konsekvent bruk av etterforskningsplan. Flere etterforskere hevdet at det ikke var nødvendig, de husket til enhver tid hvilke saker de hadde til etterforskning.

- Det utformes alltid en plan for etterforskningen sammen med påtaleansvarlig i saken. Dermed blir statsadvokaten involvert i etterforskningsplanen i voldtektssaker. Fordelen er at man har en plan for hva man skal gjøre til hvilken tid. Man får ivaretatt alle etterforskningsskritt, samtidig som det blir satt en tidsfrist for når man tenker å ha ferdigstilt etterforskningen, forklarer Mørkved.

Statsadvokaten er faglig overordnet påtalemyndigheten i politiet.

- Det er alltid positivt med flere øyne på en sak, og det er viktig for å unngå ensidig etterforskning, mener Mørkved.

- Bedre kontroll på fremdrift

Riksadvokaten ga i 2013 politiet instruks om å benytte etterforskningsplaner i voldtektssaker for å få flere til å anmelde seksualforbrytelser.

- Hovedformålet med etterforskningsplaner er bedre styring og kontroll med fremdriften av en straffesak fra anmeldelse kommer inn til politiet, og til saken er klar for påtaleavgjørelse hos en politiadvokat i politidistriktet, eller at saken skal sendes til statsadvokaten eller riksadvokaten for endelig avgjørelse, forklarer statsadvokat Rise.

Et ytterligere tiltak for å få redusert saksbehandlingstiden i seksuallovbrudd hvor barn er fornærmet ble gitt våren 2015 i et direktiv hvor Riksadvokaten besluttet at plikten til å utforme etterforskningsplaner også skulle gjelde denne sakskategorien.

- Riksadvokaten forventer at disse påleggene følges og det er klare forventninger om at det blir forbedringer. Disse sakene skal også oppklares så langt råd er, og unødig «liggetid» skal unngås både hos etterforsker og hos påtalejurist, forklarer Rise.

LES MER (PLUSS): Mannen som voldtok henne slapp å sone halve straffen

Prioritere saker med unge tiltalte

Riksadvokaten ønsker også at man skal prioritere straffesaker mot mistenkte som var under 18 år på gjerningstidspunktet. Hovedforhandlingen skal være påbegynt innen seks uker etter at saken kom inn til tingretten.

- Riksadvokaten har ikke funnet grunnlag for å gi ytterligere direktiver, som for eksempel frister i saker ut fra alder på vedkommende som er fornærmet ved seksualforbrytelser, sier Rise.

Anbefalte 16 tiltak: I januar kom det en rapport som evaluerer politiets arbeid med seksuelle overgrep. Den avdekket at det ikke finnes nasjonale, konkrete måltall innen seksuallovbrudd. Foto: FAKSIMILE FRA KRIPOS
Ber politiet prioritere: Førstestatsadvokat Katharina Rise hos Riksadvokaten forteller at politiet og påtalemyndighet i flere år har fått føringer om å prioritere seksualforbrytelser. De ønsker også at det skal brukes etterforskningsplan i alle slike saker for å sikre fremgang og kvalitet i etterforskningen. Foto: Holm, Morten, NTB scanpix