Adresseavisen har fått innsyn i avvikene som er rapportert fra barnehagene i Trondheim siden januar 2013 (du kan lese om selve hendelsene her). Men dette er bare de kommunale barnehagene. 40 prosent av barnehagene er private og de inngår ikke i kommunens kvalitetssikringssystem. I eldreomsorgen er det ikke slik: Der må også private sykehjem rapportere inn feil og mangler.

- Et trygt sted

Klokka nærmer seg halv fire i Bergheim barnehage, og Margareth Holte har kommet for å hente datteren Lone Holte Sandum (4). Før sønnen Emil (6) begynte på skolen, gikk også han på den samme private barnehagen. Holte føler seg sikker på at barnehagen er et trygt sted.

- Ellers hadde jeg ikke hatt barna mine her. Jeg er ikke mer redd for at det skal skje datteren min noe i barnehagen enn hjemme. Ulykker kan skje overalt. Men det er klart, når man ikke har full kontroll selv, tenker man kanskje litt mer på hva som kan hende, sier Holte.

Hun synes det kunne vært en fordel at også private barnehager var en del av kommunens avvikssystem.

- Det er en stor fordel dersom man kan lære av andres erfaringer. Men det avhenger jo også av tid og ressurser. Slik jeg opplever barnehagen vår har den et bra system, men det er selvfølgelig ikke før noe alvorlig skjer at man vet om ting fungerer godt nok.

- Kort vei

Bergheim barnehage er foreldreeid. De kjøper seg inn med en andel når barnet begynner, og når barnet slutter, kjøper neste familie andelen.

Daglig leder i barnehagen, Torstein Johannessen, sier at det så langt har vært uproblematisk at de ikke er en del av avvikssystemet til Trondheim kommune.

- For det første har vi et godt HMS-system, og det er vi helt avhengige av for å levere god kvalitet. Helse, miljø – og sikkerhet er ekstremt viktig, ikke bare for de ansatte, men også for barna. I tillegg skriver de ansatte avvik når det er rutiner som ikke blir fulgt, feil på utstyr, materielle skader eller personskader. Da fyller de ut et skjema og leverer det til meg. Fordelen er at det er kort vei fra barn og ansatte til arbeidsgiver, som har ansvar for å følge opp avviket, påpeker Johannessen.

Dersom et barn blir skadet, skal barnehagen melde inn dette til Miljøenheten i kommunen.

- Noen av avvikene kan lukkes av den som oppdager det. I andre tilfeller krever det mer før situasjonen er tilfredsstillende, og da er det jeg som håndterer saken videre. Men i utgangspunktet er målet å lukke et avvik så raskt og enkelt som mulig, forteller styrer Johannessen.

Mangler statistikk

I hylla på kontoret hans, står det permer der blant annet avvik og HMS-dokumentasjon samles. Barnehagen fører imidlertid ikke statistikk over avvikene, så Johannessen vet ikke hvor mange avvik, og hva slags typer, som er meldt inn siden barnehagen startet opp for snart tolv år siden.

- Så gode systemer har vi ikke. Kommunen har nok en helt annen mulighet til å systematisere avvikene enn vi har.

- Kommunen bruker systemet som et ledd i egen kvalitetssikring. Bør ikke de private barnehagene også være en del av dette?

- Per i dag er det ikke noe som tilsier at kvaliteten på våre tjenester blir dårligere. Så lenge vi har gode rutiner på HMS-arbeidet, føler jeg meg trygg på at sikkerheten ivaretas, sier Johannessen.

Ifølge daglig leder har det ikke vært alvorlige ulykker i barnehagen.

- Men vi har hatt tilfeller med beinbrudd og kuttskader, der det har vært nødvendig å ta med barnet til legevakt eller tannlege. Da har vi også gjort nye risikovurderinger for å finne ut om det er noe vi burde gjort på en annen måte.

Frykter byråkrati

- Hvis dere hadde vært en del av kommunens system, ville det gitt bedre innsyn i virksomheten deres?

- Vi er en foreldreeid barnehage, så foreldrene har fullt innsyn i det vi gjør. Det som kunne vært en fordel, er at vi da kunne hatt en samarbeidsplattform der vi kunne lært av andre barnehager og erfaringene der. Men jeg synes likevel kommunen er gode til å dele viktige erfaringer når noe veldig alvorlig skjer, sier den daglige lederen i Bergheim barnehage, som helst vil slippe å være en del av avvikssystemet til kommunen.

- Jeg frykter at det involverer mye byråkrati som krever ressurser vi ikke har. Et omfattende rapporteringssystem kan bli en tidstyv for oss, påpeker Johannessen.

Vurderer å innlemme private

Leder i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag, Hans Lieng, sier private barnehager absolutt bør være en del av det kommunale systemet for avvik.

- Det er like viktig her som i kommunale barnehager. Private barnehager har de samme rammebetingelser som kommunale, og de er underlagt samme lovverk. Hvis private barnehager/skoler mangler et avvikssystem, blir den totale oversikten dårligere for både Trondheim kommune og barnehageeiere. Uten denne oversikten er det vanskeligere å ta tak i eventuelle utfordringer og forbedre forholdene, sier Lieng.

Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Gunn Røstad, sier kommunen nå vil vurdere å innlemme også private barnehager i kommunens kvalitetssikringssystem.

- Vi vil sammen med de private barnehagene vurdere om det systemet vi har for oppfølging er tilstrekkelig nok.

- Risikerer man å få et A- og B-lag i barnehagene, hvor kommunale barnehager har mye tettere oppfølging?

- Jeg er ikke redd for det, fordi vi har en god dialog også med de private barnehagene – de deltar i ledermøter og er med på kompetansehevende tiltak. I tillegg fører vi tilsyn der. Men vi må vurdere om det blir like systematisk.

Private barnehager rapporterer ikke systematisk inn sine avvik til Trondheim kommune. Foto: Kim Nygård
Daglig leder i Bergheim barnehage, Torstein Johannessen, frykter at det ville krevd for mye ressurser dersom barnehagen skulle vært en del av kommunens avviksrapportering. Foto: Kim Nygård