Studenten

Leder i Studentparlamentet i Gjøvik, Jonathan Sørfonden, er ferdig sykepleier om et halvt år. Det er han veldig glad for, fordi det betyr vitnemål fra NTNU.

- Merkenavnet NTNU er bedre enn Gjøvik University College, sier han. Jonathan tror at fusjonen gjør at utdanningen blir enda bedre og mer tverrfaglig.

- Det vi som studenter er mest spent på nå, er hvordan det blir med velferdstjenestene, sier han. Til nå har Studentsamskipnaden i Oppland drevet kantiner, studentboliger, studentbokhandel og samlingsstedet Huset i Gjøvik. Det er bestemt at Studentsamskipnaden i Trondheim skal overta uten at dette er formelt godkjent ennå.

- Vi er bekymret for hvordan det blir når studentvelferden i Gjøvik skal styres fra Trondheim av noen som ikke kjenner Gjøvik.

Fusjonen med Høgskolen i Gjøvik gjør NTNU størst på informasjonssikkerhet. Rektor Jørn Wroldsen kaller fagfeltet for edelstenen i Gjøvik. Han mener den kan slipes bedre i NTNU enn utenfor.

Rektor

- NTNU er bedre kjent utenfor Gjøvik-regionen enn Høgskolen i Gjøvik, slår rektor Jørn Wroldsen fast. Han regner med at NTNU-navnet gjør det lettere å få samarbeidspartnere i utlandet både når det gjelder forskning og utdanning. I tillegg henger et vitnemål fra det velkjente universitetet NTNU høyere enn fra Høgskolen i Gjøvik.

- NTNU er et godt merkenavn. Det er veldig godt for oss å bli en del av NTNU.

Jørn Wroldsen har vært rektor på Gjøvik i 15 år. Fra nyttår får han tittelen viserektor i NTNU – for overgangsåret 2016. Om ett år skal den endelige organiseringen av NTNU være klar og etter det vet ikke Wroldsen hvilken stilling han har.

- Nå flytter vi hele høgskolen på rot og fortsetter med samme drift som i dag, sier han. Det har vært en årelang prosess for Wroldsen og Høgskolen i Gjøvik med å finne en samarbeidspartner for å bli et universitet. Nå er de veldig godt fornøyd med å bli en del av NTNU.

«Kunnskap for en bedre verden» er visjonen til NTNU. Høgskolen i Gjøvik har visjonen «Kompetanse for et bærekraftig og trygt samfunn». Rektor Jørn Wroldsen mener disse visjonene står godt sammen.

Teknologi, økonomi og ledelse

Ingeniørutdanning er en av grunnpilarene i Gjøvik.

- Tett samarbeid med industrien i området og bærekraftig vareproduksjon, sier lederne på avdeling for Teknologi, økonomi og ledelse om hva som kjennetegner utdanningen og forskningen deres.

- Kobling næringsliv og utdanning er en grunnpilar, sier dekan Torbjørn Skogsrød. Prodekan for forskning Kristian Martinsen er opptatt av at så godt som alle oppgavene studentene blir satt til å løse, er hentet fra industrien. Studenter og ansatte deltar blant annet i utvikling av prototyper til bilindustrien i industriparken i Raufoss. Der blir det produsert deler til mange av de mest kjente bilmerkene.

- Vår ambisjon er å være best i bærekraftig vareproduksjon, sier Martinsen

Helseutdanning

Høgskolen i Gjøvik tar også med seg en stor helseavdeling inn i NTNU. Høgskolen har bachelorstudier i sykepleie, ergoterapi og radiografi, i tillegg til videreutdanning og masterstudier.

Dekan Heidi Vifladt og seksjonsleder for sykepleie Kristin Haugen innser at helsefagene i Gjøvik ikke er grunnen til at NTNU velger å fusjonere med Gjøvik. Men de gleder seg til å bli del av et større tverrfaglig fakultet ikke minst sammen med medisinerutdanningen i Trondheim.

De mener de utfyller NTNU i den helsefaglige utdanningen, ikke minst fordi Gjøvik er rettet mot kommunehelsetjenesten.

I tillegg er de stolte av simuleringssenteret som skal være Nordens fremste. På simuleringssenteret kan framtidig helsepersonell øve seg på naturtro dukker som mister pusten, får tette luftveier, svetter, raller og fråder rundt munnen. Akkurat som vanlige pasienter. Dokkene er styrt fra et kontrollrom og reagerer som en vanlig pasient.

Mest av alt gleder de seg til å bli del av et større fagmiljø og ser på fusjonen som en stor mulighet.

- Med en gang vi begynte å snakke om fusjon, tok forskerne kontakt med folk i de andre organisasjonene som skal bli nye NTNU, sier Heidi Vifladt.

Medieteknologi og fargesyn

Anne Kvitle og Thomas Joschua forsker på fargesyn og design tilpasset fargeblinde. De er begge tilknyttet senteret for «Color and visual computing», ett av de fremste forskningsmiljøene i Gjøvik.

Anne Kvitle er i gang med doktorgrad i geografiske kart.

- På vanlige kart er hovedveier røde. Det gjør det vanskelig å lese for folk som ikke ser forskjell på rødt og grønt, sier hun.

Thomas Joschua arbeider med en app som folk kan bruke for å se forskjell på rødt og grønt.

Sporer blikket på nett

Frode Volden forsker på brukersentrert design, ergonomi i digitale medier, vitenskapelige metoder. Han jobber med å finne ut hvordan folk fester blikket på en nettside. En testperson sitter i en avansert maskin som miner om synstesten hos optiker. Først har testeren blitt satt i en spesiell sinnsstemning gjennom en samtale. Deretter ser hun ulike bilder på en skjerm. Slik finner Volden ut hvordan ulike mennesker i ulike sinnsstemninger flytter blikket på en nettside.

Forsker på dataspill

Simon McCallum forsker akkurat nå på hvordan dataspill kan få unge til å engasjere seg i samfunnet. Han er i ferd med å lage et spillsamfunn med arbeidstittelen «City Cop» eller kanskje «City Care». Han skal få spillerne til å engasjere seg i nærmiljøet og bry seg dersom de blir vitne til kriminalitet.

- Målgruppen er 14 til 20 år. Jeg vil engasjere og lære dem hvordan de for eksempel husker hvordan folk ser ut, dersom politiet skulle spørre om det.

Rektor Jørn Wroldsen, Høgskolen i Gjøvik. Foto: Morten Antonsen