Trondheim: - Jeg har tenkt på det etterpå. Det var heldig at det ikke gikk liv i brannen. Bare noen minutter etter at vi kom oss ut gjennom døren kollapset verandaen over inngangen og falt ned, sier Lars Mathisen.

Da han og kona våknet skjønte de først ikke hva som sto på, men reagerte på lydene. Da de kikket ut, ble de klare over brannen.

- Det skjedde så fort. Alt jeg tenkte på var at vi måtte komme oss ut, ikke på meg selv, men at familien måtte ut, sier Mathisen.

Husker du ikke brannen det er snakk om? Her kan du lese mer om brannen på Risvollan. En 24-åring som nå er siktet for å ha tent på skal blant annet ha kjøpt kondensfjerner rødsprit og lightere før brannen.  Mannen skal også ha truet fengselsansatte mens han sitter varetektsfengslet Han risikerer å bli dømt til psykisk helsevern om han blir dømt for å ha startet brannene. På den siste lenken finnes også en oversikt over alle brannene i perioden.

Berget arvegods og familiebilder

Den dramatiske brannen i rekkehuset på Risvollan var påsatt. En 24 år gammel mann er siktet i saken. Ett år etterpå sitter Mathisen (37) og datteren Ilana (3) i en ny sofa i et nytt hus på Nardo.

- Leiligheten vår ble ikke så veldig brannskadd, men den fikk store røyk og vannskader. Vinduene på stua ble knust og det så ikke ut, sier han.

Familiens møbler og barnas leker ble ødelagt i brannen. Det var ikke mulig eller lønnsomt å rense disse. De fikk heller ikke beholde elektriske artikler fra leiligheten av sikkerhetshensyn, fordi de kunne ha blitt skadet i brannen og forårsake brann senere.

- Jeg fikk komme inn leiligheten noen dager etterpå og hente et brilleetui som lå på badet. Jeg merket først etterpå hvor kraftig røyklukten var, sier Mathisen. I ettertid er han lykkelig for at alt av arvegods og familiens bilder ble reddet.

- Folk var fantastiske

Familien ble i likhet med de andre som bodde i huset evakuert og innkvartert på Royal Garden. Der fikk de oppfølging fra kommunens kriseteam.

- Vi takket nei til hjelp både der og senere, fordi vi følte at det gikk bra med oss. Hadde vi trengt hjelp ville vi fått oppfølging og det er veldig godt å vite, sier han.

Mathisen sier han er full av takknemlighet for alle tilbudene om hjelp, klær, leker og alt mulig annet, som kom den første tiden etter brannen.

- Folk var helt fantastiske. Vi ble kontaktet av kjente og ukjente som tilbød oss ting. Jeg tror ikke det ble organisert noen slags innsamling, men folk vi kjente skrev om at vi var rammet av brann, og blant annet at vi manglet sted å bo, sier han.

Jul uten juletre

På denne måten fikk de tips om en ledig leilighet bare et par uker etter brannen.

- Vi fikk veldig god hjelp fra forsikringsselskapene etter brannen. De la alt til rette for oss, men det er ikke ideelt å bo en hel familie på et hotellrom over tid. Det var utrolig godt å kunne flytte inn etter to og en halv uke, sier han.

Det mest nødvendige av møbler, klær og andre ting ble handlet inn og var på plass allerede før jul.

- Det ble jul i fjor også. Vi fikk ikke ordnet med juletre, men det ble jul likevel, sier han, før han medgir at årets jul skal bli enda bedre.

Solgte og flyttet

Leiligheten på Risvollan måtte totalrehabiliteres etter brannen. Familiens nyoppussede leilighet ble solgt allerede før visning.

- Jeg kunne godt flyttet tilbake. Det ville ikke gjort meg noe Såvidt jeg vet har de fleste andre som bodde der gjort det, men vi var allerede før brannen på utkikk etter noe større, sier Mathisen.

Han forteller at brannen stort sett ikke har påvirket familien ut over at de har måttet flytte og kjøpe inn mange ting.

- Vi lever som før. Jeg tror ikke brannen har endret måten vi tenker på. Vi bruker stearinlys og er fornuftige når det gjelder omgang med ild, akkurat som før. Det eneste jeg kan komme på er at den eldste datteren min, som selv ikke var i huset da det brant, har vært opptatt av at vi skal ha gode rømningsveier i tilfelle noe skjer, sier Mathisen.

PS: Statsadvokat Jarle Wikdahl opplyser til Adresseavisen at tiltalen mot den mannen i tjueårene, som er siktet etter brannen på Risvollan, ikke er klar. Den vil foreligge i løpet av kort tid. Mannen er siktet for flere tilfeller av brannstiftelse.

Familien Mathisen var blant de elleve som ble sendt til St. Olavs Hospital etter den voldsomme brannen på Risvollan natt til 3. desember i fjor. I alt ble 44 personer evakuert. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN
Larissa og Lars Mathisen med datteren Ilana (3) bare to timer etter at de kom til Royal Garden 3. desember i fjor. Foto: Morten Antonsen
Flere leiligheter, blant annet familien Mathisens, måtte totalrehabiliteres etter brannen. Foto: Rune Petter Ness