– Min drøm er at vi har mange nok barn på laget til å spille treningskamp til våren, sier Espen Almås. Han er trener for Charlottenlund SKs PU-lag, og har selv sønnen Samuel (8) på laget.

– Samuel elsker det, sier Almås.

Almås og hans familie lette med lys og lykter etter et fritidstilbud som passet for sønnen Samuel. Når Charlottenlund sportsklubb signaliserte at de ville starte et PU-lag for barn, var det lett å melde seg som trener.

– Vi kaller det fotball, men her trenger du ikke å være proff. Vi satser på fullverdig trening og aktivitet generelt, men med fotball som en rød tråd, sier han.

Trenger flere barn

I Trondheim finnes det flere fotballag for psykisk og fysisk utviklingshemmede. Eksempelvis RBK og Flatås IL har i flere år holdt mange i denne gruppen i jevnlig aktivitet. Utfordringen er at dette er lag tilpasset eldre ungdommer og voksne.

– Samtidig sitter det mange foreldre og barn rundt omkring og leter etter et tilbud, sier Almås.

På laget fra Charlottenlund spiller barn i barne- og ungdomsskolealder. Det er det eneste laget i Midt-Norge for barn, men sliter likevel med rekrutteringen.

– Per dags dato så har vi altfor få barn på laget. Samtidig vet vi at mange kan ha glede av dette tilbudet, sier Almås.

Han sier at mange familier trenger forutsigbarhet for sine barn med utviklingshemming. Derfor kan det være vanskelig å delta på impulsive arrangementer. Så lenge barna vet at på onsdag klokken seks så er det fotballtrening, er det lettere både å få med barnet, og å planlegge uken.

Ny hall og ny giv

Charlottenlund sportsklubb startet PU-laget for et par år siden i den store Charlottenlundhallen. Nyhetens interesse resulterte i mange unger på trening den første tiden, men etter hvert falt de fleste fra. Leder for fotballavdelingen i Charlottenlund, Tommy Svendsen, sier at initiativet ble startet på bakgrunn av dialog med andre klubber, som avdekket et behov for et slikt lag. I år ble tilbudet relansert i den nye cageballhallen. Det håper Svendsen skal gi en positiv effekt.

– Etter dalende besøk tror vi nå at besøket vil øke, og Almås målsetting om treningskamp til våren mot et av våre andre lag er absolutt reell, sier Svendsen.

LES MER: 100 000 kroner til Charlottenlund Sportsklubb. Skal brukes til breddeidrett.

Han sier at de kontinuerlig leter etter andre lag i samme segment de kan matche seg mot.

– Men det er vanskelig. Det er ingen andre lag som oss i Midt-Norge, så vidt meg bekjent. Vi har utredet muligheten til å spille mot for eksempel Flatås Lions, men det er ikke gjennomførbart. De er mye eldre og større, sier Svendsen.

– Alle er velkomne

Fotballaget trener hver onsdag kveld i cageballhallen på Charlottenlund. Utfordringen er å nå ut til alle med informasjon om at tilbudet finnes.

– Vi ønsker å nå ut til barn og foreldre i hele Trondheim og omegn. Alle er velkomne. Det spiller ingen rolle hvilke utfordringer eller diagnoser man har, så lenge barnet kan leke og løpe etter en ball, sier Espen Almås.

I tillegg til Almås har laget en kvinnelig trener som er i utdanning som barne- og ungdomsarbeider.

Almås og hans trenerkollega har hatt informasjonsmøter blant annet på Dalgård og Trondsletten skoler for å rekruttere barn til laget. Det har så langt ikke vært nok.

LES MER: 12 psykisk utviklingshemmede har ventet i fem år på egen bolig fra Trondheim kommune

LES MER: Synger om kampen for å leve som alle andre (PLUSS)

I cageballhallen på Charlottenlund er det trening for et PU-lag. Dette er det eneste laget i Trondheim for barn helt ned til 1. klasse. Trener og far Espen Almås og barna Benjamin (10), Samuel (9) og Elias (6)har det gøy. Foto: Kim Nygård