Barnehagen var privat.

Adresseavisen har de siste dagene omtalt alvorlige avvik som er rapportert inn fra ansatte i kommunale barnehager. Nesten halvparten av barnehagene i Trondheim er imidlertid private. Og de inngår ikke i Trondheim kommunes avvikssystem og kvalitetssikringssystem.

- Veldig overraskende

Da Edel Stokholms datter Dagny var 14 måneder gammel gikk hun i småbarnsavdelingen i en privat barnehage i Trondheim. Sannsynligvis på grunn av kontaktfeil på kjøkkenet, hadde personalet ubetenksomt satt en vannkoker på golvet på småbarnsavdelingen. Den 14 måneder gamle jenta fikk kokende vann over hele den ene foten. Barnehagen ga foreldrene beskjed med en gang, og hun kom raskt til legevakt, der foten ble bandasjert. Hun gikk med bandasje i flere uker.

Stokholm jobbet på denne tida i oljebransjen, blant annet med helse- miljø og sikkerhet. For henne var det naturlig å ta kontakt med oppvekskontoret for å varsle inn avviket, og høre hvordan det ble fulgt opp. Svaret var at de ikke hadde noe system for det, og at det ikke ville bli fulgt opp utover det barnehagen gjorde selv.

- Jeg tenkte at det var veldig overraskende at det ikke var rutiner for dette, sier Stokholm.

Hun er tydelig på at hun ikke er ute etter å ta barnehagen, der de var svært lei seg, og forsikret at det ikke skulle skje igjen. Det hun var sjokkert over var at det ikke var noe system for hva som skjer ved denne type rutinesvikt. Datteren går nå i en annen barnehage, men det har ikke noe med denne saken å gjøre.

Dårligere for barn

- Når voksne mannfolk i Nordsjøen kommer med et kutt i fingeren eller rusk på øyet, blir det opprettet en sak, fulgt opp med tiltak, hva vi kan lære – og til slutt ender det i en statistikk. Når en baby får kokende vann over seg, blir det ikke engang registrert. Dette er et misforhold som ble veldig påfallende for meg, sier Stokholm og undres:

- Hvordan kan de vite at det er bra når man ikke fører tilsyn etter en slik ulykke? Hvordan jobber man forebyggende? Dette handler ikke om at unger ikke skal leke og utfolde seg, klart de skal. Men dette handler om hva som skal skje når det er feil i systemet. Derfor er det veldig bra at dere skriver om dette. Det skal ikke være dårligere for ungene i en barnehage enn for voksne på en arbeidsplass.

- Ble det sagt at dette ikke ble grepet fatt i fordi barnehagen var privat og ikke en del av avvikssystemet?

- Nei. Og jeg visste ikke det var ulike systemer. Men jeg tenker på det nå: Ville de ikke ha denne informasjonen fordi barnehagen var privat? Med den kraftige veksten som har vært i private barnehager, er jo det i tilfelle svært urovekkende, bemerker hun.

- Ville ikke skjedd nå

Ros-Mari Berre er enhetsleder på oppvekstkontoret, stedet Stokholm kontaktet da datteren ble skadet for snart tre år siden. Berre begynte i jobben i mars i år og kjenner derfor ikke saken. Hun er tydelig på at dette ikke ville skjedd i dag, og beklager opplevelsen Edel Stokholm hadde.

- Dette er en såpass alvorlig sak at her ville man gitt barnehagen veiledning og ført tilsyn, sier hun.

ADRESSA MENER: Vi må tåle avvik

Berre opplyser at når det gjelder helse- miljø og sikkerhet er det miljøenheten som tar tilsyn.

- Kunne årsaken til at moren ble avvist handle om at det var en privat barnehage?

- Det skal ikke det. Private og kommunale reguleres av det samme lovverket. En så alvorlig sak ville medført tilsyn, uansett. Og en styrer i en privat barnehage burde ha rapportert dette inn til miljøenheten, poengterer Berre.