Bak nyetableringen står ikke ukjente Abdul Basit (62), som i en årrekke gjorde seg bemerket som kokk og restauratør i Trondheim.

I midten av september startet han restauranten Bryggen i den pakistanske byen Lahore, sammen med tre andre. Han har allerede hatt den norske ambassadøren i Pakistan, Tore Nedrebø og den norske konsulen Naveen Fareed, på besøk sammen med prominente pakistanske politikere og forretningsfolk. Alle fikk servert klassiske norske retter.

I Trondheim drev Abdul Basit bl.a. restauranten Bryggen ved Gamle Bybro sammen med kompanjongen Trond Kolstad fra 1991 til 2004.

Konkurs i Trondheim

Nå har driftsselskapet Bryggen Gastronomi, som står bak Bryggen Asian Cooking, Sabor Tapas & Grill og puben Den Gode Nabo, gått konkurs. Det synes Basit er trist og leit. Men han har ikke hatt noe med restaurantdriften i Trondheim å gjøre på mange år. Imidlertid er Basit fortsatt en av eierne i Bryggen Eiendom AS, som eier restaurantlokalene på Bakklandet, og han står oppført som varamedlem til styret i Bryggen Gourmet AS.

Trond Kolstad sier han ikke er involvert i Bryggen Pakistan. – Jeg har mer enn nok med å ordne opp i konkursen her i Trondheim, understreker Kolstad.

Utenfor Bryggen Pakistan i Lahore vaier det norske og pakistanske flagget side om side. Lahore er med sine 8,5 millioner innbyggere Pakistans nest største by etter Karachi og administrasjonssenteret til Punjab-provinsen.

Kamskjell og laks

- Her serverer jeg typisk norsk mat som kamskjell, fersk laks, røykelaks og krumkake med riskrem og jordbærsaus til dessert, sier Basit entusiastisk på telefonen, i full gang med å forberede kveldens middagsservering.

- Hvilke gjester kommer til en restaurant i Pakistan for å få servert norsk mat?- Det er ikke til å legge skjul på at våre gjester er velstående. Flere har reist i utlandet, deriblant Norge. Verden er ikke så stor.

- Hva synes de om å spise norsk kost, som laks og kamskjell?- De er veldig begeistret. Selv er jeg stolt av å representere Norge og er stolt av de fantastiske råvarene Norge har å by på.

Som i gamle dager

- Men hadde det ikke vært mer nærliggende å servere pakistansk mat til pakistanske gjester?- Nei, hvorfor det? Ikke hvis du tilbereder råvarene på en slik måte at de faller i smak. Jeg gjør det som i gamle dager på Bryggen i Trondheim, alt er på samme måten.

Basit forteller at det for lengst er slutt på å stå 16 timer i døgnet på kjøkkenet. -Nei, det går ikke i min alder. Alt har sin tid. I stedet får jeg våre dyktige kokker til å jobbe. På kjøkkenet har vi om lag 25 ansatte, 27 servitører og restaurantsjef.

- I Pakistan er dette normal bemanning for en restaurant av denne typen. I Norge hadde det på grunn av lønnsnivået og skatte- og avgiftsnivået aldri gått. Her er arbeidskraften mye rimeligere.

Servitørene bærer en uniform Basit kaller «norsk fjellbunad», med sokker, nikkers og vester for mennene. De kvinnelige kelnerne går også med bunad.

Åpner norsk barbecue

- Du har kanskje allerede planer for å utvide virksomheten?- Om et par uker åpner en norsk barbecue i bakgården, med uteservering. Også her satser vi på norske råvarer, men med et litt annerledes konsept sammenlignet med restauranten.

Basit sier det var gamle venner som motiverte ham til å komme til Lahore og starte restaurant sammen med dem. Restauranten er ment for folk med mye penger.

- Og dem finnes det mange av?- Hvor de har fått rikdommen fra, er et mysterium for meg. Ikke langt unna sitter fattige mennesker og sulter. Rikdommen er skjevt fordelt, det er ikke som hjemme i Norge.

Hjertet er i Trondheim

- Når får vi se deg i Trondheim igjen?- Jeg var nettopp i Trondheim, jeg har jo familien min her. Og jeg har planer om å komme hjem til jul. Men så skal jeg tilbake og jobbe i seks–åtte måneder igjen.

- Du føler deg fortsatt knyttet til Trondheim?- Trondheim sitter langt inne i hjertet mitt. Det er der jeg har bodd lengst av alle steder. Røttene mine er plantet i Trondheim, der føler jeg meg hjemme. I Pakistan er jeg bare på besøk.

På slutten av 1990-tallet flyttet Basit fra Trondheim til Zimbabwe for å gjøre raske og lønnsomme investeringer, men prosjektet gikk dårlig. Meningen var å bygge opp et hotellimperium i Bulawayo. Han åpnet bl.a. restauranten Olavs Bistro og bygget herskapsvillaen Trondheim Palace.

- Det var den største tabben i livet å dra dit, sier han kort om årene i Zimbabwe. Der opplevde han å miste kone og sto små barn i en trafikkulykke.

Kokkeyrket var lavstatus

Abdul Basit har tidligere fortalt at han vokste opp i en legefamilie i Lahore, og det ble ikke særlig godt mottatt i familien da han fortalte at han ville bli kokk. Kokkeyrket ble den gangen betraktet som et lavstatusyrke i Pakistan.

62-åringen kom til Norge for snart 40 år siden, som en del av arbeidsinnvandringen på 1970-tallet. I Norge begynte han som kokk på SAS-hotellet i Oslo, før han havnet i Trondheim. Her jobbet han bl.a. som kjøkkensjef på Royal Garden Hotel og Olavskvartalet før han sammen med sin kokkekollega og gode venn Trond Kolstad startet suksessrestaurantene på Bakklandet.

Bunad: Servitørene i restauranten til Abdul Basit har «norsk fjellbunad» som arbeidsantrekk. Foto: Privat
Nyåpnet: Bryggen Pakistan i Lahore åpnet i midten av september. Restauranten drives av «trondhjemmeren» Abdul Basit og tre gamle bekjente fra Lahore. Foto: Privat
Stolt: Abdul Basit sier han er stolt over å kunne kalle opp en restaurant i Lahore i Pakistan etter den tradjonsrike Bryggen i Trondheim, som ble lagt ned for tolv år siden. Foto: Privat
Gjest: Blant gjestene i Bryggen nylig var den norske ambassadøren i Pakistan, Tore Nedrebø, som hadde takket ja til en invitasjon fra Abdul Basit. Foto: Privat
Servitørene: Bryggen har 27 kelnere, og de fleste går i bunad. Det mener Abdul Basit hører med når restauranten byr på norsk tradisjonskost. Foto: Privat