- Arbeiderpartiets bystyregruppe er blitt enige om at det gamle bygget i Kjøpmannsgata 36 skal bli stående. Vi ønsker fortetting og fornyelse av Midtbyen, men det skal ikke gå på bekostning av verneverdige bygg som har historisk verdi, sier kommunalråd og gruppeleder i Arbeiderpartiet, Geir Waage.

Debatten om Kjøpmannsgata 36 og 38 har pågått lenge. Villaservice AS har søkt kommunen om å omregulere tomta, rive bygningsmassen og sette opp boliger og næringslokaler på de to tomtene. Nå tyder alt på at Villaservice AS får nei til planene. Det er politisk flertall for å opprettholde dagens reguleringsplan. Det betyr at bygget i Kjøpmannsgata 36, et vernet bygg fra 1840, skal bli stående.

I reguleringsbestemmelsene fra mai 2012 heter det at den bakerste delen av bakgårdsbebyggelsen til Kjøpmannsgata 36 kan rives, mens hovedbygningen og den sammenhengende delen av bakgårdsbebyggelsen skal bevares. Begge eiendommer ble regulert til forretning/ kontor. Planen tillater kjeller under de nye bygningene og under bakgården.

Blir enige

Saken skal til endelig behandling i bystyret torsdag. Mens Villaservice har ønsket å rive de gamle byggene for å sette opp et fem etasjes nybygg, har rådmannen gått inn for et slags kompromiss der det gamle bygget ut mot Kjøpmannsgata skal beholdes, men at det skal tillates boliger og butikklokaler og økt byggehøyde på deler av tomta. Nå tyder alt på at ingen av de to alternativene som ligger til politisk behandling blir akseptert av flertallet.

- Jeg er nokså sikker på at vi skal klare å komme frem til et omforent forslag som har flertall i bystyret. Det er en rekke partier som er enige med oss i at Kjøpmannsgata 36 skal bli stående. Den reguleringsplanen som gjelder er ikke eldre enn 2012, og vi ser ingen grunn til å forandre på den nå. Utbyggeren har forsøkt seg på en omkamp, og det er jo lov. Men planen for 2012 sikrer både bevaring av det gamle bygget, og åpner for næringsareal i områdene som ligger i bakgården. Vi kan også være med på å se på muligheten for boliger i deler av dette bygget, forutsatt at det lar seg gjøre på en god nok måte, sier Waage.

LES OGSÅ (ORDET FRITT-INNLEGG:) Et kulturhistorisk ran

Geir Waage sier Arbeiderpartiet er opptatt av at dette er det eneste bygget som står igjen i Kjøpmannsgata fra 1840, og at det er viktig at man både får til vern av slike bygg i Midtbyen samtidig som man åpner for flere boliger og fortetting av områdene.

- Dette er et bygg med en verneverdig hvelvkjeller, og i den vedtatte kulturminneplanen slår vi fast at slike kjellere skal vernes. Utviklingen i Midtbyen må ikke gå på bekostning av hensynet til vern av slike viktige bygg. Derfor mener vi at dette bygget skal bli stående, sier Geir Waage.

Uenighet i Ap-gruppa

Det er ingen hemmelighet at det har vært ulike syn på denne saken internt i Aps bystyregruppe, men etter et gruppemøte mandag kveld har partiet blitt enige om at de ønsker å beholde den gamle reguleringsplanen.

- Vi står samlet om dette, og jeg er sikker på at også andre partier som vi samarbeider med blir med oss på et slikt forslag, sier Waage.

Også KrFs Geirmund Lykke vil opprettholde reguleringsplanen for 2012.

- De som står bak prosjektet har jo sagt at de ikke ønsker alternativet som rådmannen går inn for og som fikk flertall i bygningsrådet. Da er det ikke noe poeng i å vedta en plan som utbygger allerede har sagt at de ikke vil bygge etter. Det eneste naturlige da er å opprettholde bestemmelsene for tomta som allerede er vedtatt og som byggherren tidligere har akseptert. Det betyr at den gamle bygningen fra 1840 blir stående, sier Lykke.

LES OGSÅ (KOMMENTAR:) Gode byer trenger spor av fortid

Akseptabelt forslag

Venstres Jon Gunnes synes forslaget fra Ap høres akseptabelt ut, og tror det er mulig å bli enige om et slikt vedtak i bystyret torsdag kveld.

- Ap har landet på at de ikke vil tillate riving, og det er det viktigste. Forslaget høres veldig likt alternativet rådmannen har gått inn på. Det skal neppe by på problemer å bli enige om at planen for 2012 fortsatt skal gjelde, sier Gunnes.

SVs Ottar Michelsen er svært tilfreds med at Ap nå avklarer sitt syn på saken, og sier SV kommer til å støtte forslaget om å opprettholde planen fra 2012.

- Vi i SV har hele tiden vært mot en ny runde på dette. Vi stemte for reguleringsplanen i 2012, og kommer til å gjøre det på nytt.

Høyre er splittet

Høyres gruppe har vært splittet i saken, og på et gruppemøte mandag var det uenighet om bygget i Kjøpmannsgata burde bli stående, eller om man skulle gå inn for ønsket til Villaservice AS om å få revet det. Etter at Ap fremmet sitt forslag om å stå på planen fra 2012, ønsker Høyre å se på saken på nytt.

- Ap fremmer nye momenter i saken som ikke var oppe på vårt gruppemøte. Det ønsker vi å gå en ny runde på før bystyrets møte på torsdag, sier Brox.

Frp fremmer forslag om å gå inn for riving av det gamle bygget, og la utbygger få bygge nytt på hele tomta. Kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp) sier hun opplever at motstandere av nybygg bruker byhistorien som en brekkstang for å hindre nødvendig byutvikling.

- Det er denne typen prosjekt som kan bidra til å nå målene vi har satt oss for vekst i handelen i Midtbyen, og ønsket om mer folkeliv og tilstedeværelse. Jeg har dyp respekt for Trondheims stolte historie knyttet til handelsvirksomheten i Kjøpmannsgata, og mener det er viktig å ta vare på historien gjennom historiefortelling, historieskriving og dokumentasjon, men jeg vil hevde at det er negativt både for fortida og nåtida, dersom denne historien skal trekkes frem og brukes til hinder for byutvikling, sier Andreassen.

Bystyret behandler saken torsdag kveld.