Raskere akademisk klatretur skal godt gjøres.

Mens store høyskoler jobber steinhardt i år etter år for å oppnå sertifisering som universitet, kom statusen ramlende i hodet på Høgskolen i Ålesund. Eller rettere sagt, ved et vedtak med knappest mulig flertall i NTNUs styre.

Rektor Marianne Synnes småløper i trappene på høyskolen. Hun har hatt det brenntravelt siden det ble klart at Høgskolen i Ålesund skal fusjoneres inn i NTNU sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Gjøvik.

Dette sa Erna Solberg om nye NTNU

- Jeg jobber døgnet rundt for å gjøre meg selv overflødig, smiler rektoren. Fusjonen trer i kraft 1. januar 2016, men Synnes skal være stedlig sjef frem til 2017. Da vil NTNU ha bare én topprektor, og han sitter i Trondheim og heter Gunnar Bovim.

Seilte inn i NTNU

At Høgskolen i Ålesund kom på radaren til NTNU har ikke noe å gjøre med stor forskningsproduksjon eller høyskolens utdanning av økonomer, sykepleiere og ingeniører. Det som fristet NTNU, i alle fall deler av NTNU, var det maritime fagmiljøet og kontakten med foroverlente sunnmørske næringsklynger.

- Hos oss har det maritime miljøet mest styringsfart. Som eneste høyskole leder vi et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), blant annet sammen med NTNU, og vi er deltakere i to andre. Vi er gode på et smalt område, mens NTNU har bredden. Det biomarine kommer også sterkt, og der samarbeider vi allerede tett med Sintef og NTNU, forteller Marianne Synnes.

Rektoren forventer ikke at navnet NTNU i Ålesund vil føre til store omveltninger, hverken for høyskolens rolle, eller de ansattes og studentenes virke. Men hun har forventninger til langsiktige virkninger.

- Når vi skal rekruttere fagfolk, ikke minst utenlands, betyr det mye å kunne si at vi er del av Norges største universitet. University College klinger ikke godt i utlandet. Når det gjelder studenttallet, har vi doblet det de siste ti år, men vi har lagt mer vekt på å heve kvaliteten på dem vi tar inn. Jeg regner med at søkningen og nivået på søkerne vil heves når vi er blitt NTNU.

Den største forskjellen på norske høyskolene og universiteter er forskningsaktiviteten. På statistikken for publikasjonspoeng ligger Høgskolen i Ålesund i bunnsjiktet.

- Forskning og publisering er en utfordring for oss. Der har vi hatt en bratt læringskurve. På sykepleieutdanningen måtte vi sende folk på hodet ut i doktorgradsløp for å berge akkrediteringen, men vi har klart å øke forskningsinnsatsen bra. I 2013 tok vi et langt steg og var den høyskolen med høyest andel forskningsmidler fra Forskningsrådet per vitenskapelig stilling.

To spørreundersøkelser viste at veldig mange ved NTNU var negative til den store fusjonen. Rektor Synnes tror hennes ansatte stort sett er positive.

- Det er mye engasjement og positivitet både fra faglige og administrasjonen. Noen vil i gang med en gang, mens andre er bekymret. Usikkerheten er naturlig nok størst i administrasjonen. Fusjonen betyr en effektivisering av de administrative systemene og oppgaver vil forsvinne. Men det blir likevel avgjørende o beholde en del brukernære administrative funksjoner for å opprettholde et livskraftig campus.

Synnes er blitt mer positiv til fusjonen underveis i prosessen.

- Vi er blitt møtt med respekt og en ekte vilje om å få til noe sammen. Det var det jeg var mest bekymret for til å begynne med. Vi blir lillebror, men NTNU er ikke tjent med at vi blir et B-lag. Vi kan bidra med noe. Forholdet til næringslivet er det viktigste å passe på. Det var det som gjorde oss attraktive for NTNU. Vi må ikke bli trege når vi blir så store. Næringslivet er vant til at vi snur oss raskt etter deres behov, men jeg regner med at de roper varsko hvis vi utvikler oss i en retning som ikke passer til regionens behov.

Ti ting du bør vite om fusjon

Skeptisk ordfører har snudd

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal kjempet hardt mot NTNU-fusjonen. Hun ville samle høyskolene i Ålesund, Molde og Volda.

- Jeg var veldig skeptisk til NTNU-fusjonen. Men jeg har blitt åpen og positiv, sier Aurdal i ordførerkontoret på toppen av den kommunale blokka i sentrum av Ålesund.

- Prosessen virker bra, og så har jeg har veldig tillit til Gunnar Bovim fra tiden hans i Helse Midt-Norge, sier Aurdal. Hun var fylkespolitiker og satt i styret for helseforetaket før Arbeiderpartiet brøt høyredominansen i Ålesund og hun ble ordfører i høst.

Aurdal er veldig tilfreds med at Kunnskapsdepartementet har utpekt Espen Remme, toppsjefen i Helse Møre og Romsdal som styremedlem i NTNU. Med studentrepresentanten fra Høgskolen i Ålesund har sunnmøringene sikret seg to stemmer i den viktige forsamlingen.

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) var ingen fan av NTNU-fusjonen. Hun ville at Høgskolen i Ålesund skulle slå seg sammen med Høgskolen i Volda og Høgskolen i Molde.

- Hva forventer du av fusjonen?

- At det blir høyere kvalitet på utdanningen og at vi får sterkere forskningsmiljøer. Vi ønsker å at regionen skal bli enda mer å regne med. Høgskolen er sterk på samspill med det lokale og regionale næringslivet, men også i forhold til forvaltningen. Mange ferdige kandidater går til jobber i det offentlige. Høyskolen er veldig viktig, og vi ønsker at utdanningsmiljøet skal bli enda viktigere. I dag er Møre og Romsdal dessverre et fylke som scorer lavt på utdanningsnivå.

- Hva er du bekymret for?

- Trønderdominans og at statlige arbeidsplasser forsvinner, sier Eva Vinje Aurdal.

God tro i KrF

Varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) var aldri i tvil om NTNU-fusjonen.

- Det var et tilbud vi ikke kunne si nei til. En fusjon mellom høyskolene Møre og Romsdal ville blitt for liten, sier Øvstebø. Kanskje er han litt påvirket av familien. Et av barna har sivilingeniørutdanning fra Gløshaugen og den andre er godt i gang.

Varaordføreren er bekymret for at kvinnene svikter Sunnmøre. Når flere og flere kvinner tar lang utdanning og regionen har for få arbeidsplasser som passer deres kompetanse, blir det mange som pakker kofferten og drar.

- NTNU har noe vi mangler, forskningsmuskler. Vi håper å trekke flere studenter til Ålesund. Nå vil de som kommer hit få kontakt med et større forskningsmiljø som gjør høyskolen mer slagkraftig. Byen og regionen trenger at vi utdanner, tiltrekker og beholder flere på masternivå. Ålesund var heldig som fikk denne muligheten.

Han er ikke i tvil om NTNU mest har å hente på fusjonen:

- Sunnmørsk gründerånd.

- Flere muligheter

- For studentene åpner det seg flere muligheter i fagvalg og kombinasjoner. Utdanningskvaliteten blir høyere. Men samtidig blir også vanskeligere å komme inn, sier Marius Mjærum, nestleder i Studentparlamentet ved høyskolen. Studentparlamentet er snart historie. Fra nyttår skal Studenttinget i Trondheim tale ålesundstudentenes sak. Ansvaret for Banken, det lokale svaret på Studentersamfundet, blir også flyttet.

Mjærum er ikke tvil om at merkenavnet NTNU i Ålesund vil lokke flere studenter. Han mener det er viktig å fortsette å være dyktig på de maritime og marine fagfeltene.

- Det var disse som gjorde at NTNU ville ha oss. Jeg tror de fleste studentene er fornøyd, men mange er usikre på hva fusjonen vil innebære. Jeg tror også de ansatte har begynt å se mulighetene. Faren er at vi kan bli for fjernstyrt, at fordelingen av penger ikke blir god og at forskningsprosenten her blir lav.

Mjærum er opptatt av at Ålesund ikke skal være «et hull» mellom Bergen og Trondheim. Han mener studentmiljøet i Ålesund er veldig bra.

- Vi er så få at alle kjenner alle. Det er bra.

Før mot, nå for: Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal, har snudd og er positiv til fusjonen. Foto: Ingeborg Refsnes
Ingen tvil: Ålesunds varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) var aldri i tvil om at fusjonen med NTNU var et tilbud man ikke kunne si nei til. Foto: Ingeborg Refsnes
Stort for lille Ålesund: - Fusjonen er bra for høyskolen, for studentene og for Ålesund. Dette gir skolen annerkjennelse, sier Bjarne Haukås fra Bergen. Erlend Nordstein (t.v.) tror det blir mer attraktivt å søke seg til Ålesund. Foto: Ingeborg Refsnes
Oppgraderes: Jonas Korsan Olsen fra Malvik, Camilla Smith-Nilsen fra Sjøholt og Martine Sørland Sande fra Nordfjordeid pugger til økonomieksamen og ser frem til at det skal stå NTNU i Ålesund på vitnemålet. Foto: Ingeborg Refsnes