Senterpartiets fylkesleder Tomas Iver Hallem mener dette er alvorlig og krever svar.

- Vi mener utgifter og gjeld på rundt en milliard kroner ikke er medtatt i regnestykket som skal vise hvor lønnsomt det blir for nordtrønderne å gå inn i et fremtidig Stor-Trøndelag. Det blir i så fall tidenes medgift til Sør-Trøndelag, sier Hallem.

Fingrene av NTE-fatet

Sp-lederen frykter at Nord-Trøndelag skal tape mye på en sammenslåing.

- Det er i Sør-Trøndelag fylkeskommunenes økonomiplan 2016 til 2019 ikke lagt inn penger til ny videregående skole øst i Trondheim som skal huse i underkant av 1000 elever. Dette vil koste mellom seks og 700 millioner. Vi krever en forklaring på dette, sier Hallem, og fortsetter:

- Dessuten ser vi at det i dokumentet er forpliktelser på fylkesveinettet på 200 millioner som Sør-Trøndelag fylkeskommune ikke har inndekning for i sine budsjetter. Det synes jeg også er merkelig i forhold til hvordan vi budsjetterer i Nord-Trøndelag.

Hallem er også usikker på om gjelden til AtB er medtatt.

- Jeg registrerer at gjelden er på 283 millioner og det påvirker balansen til fylkeskommunen. Det er riktignok et AS, men det er vel fylkeskommunen som må svare for gjelda til AtB dersom selskapet går konkurs. Økonomisk sett er Sør-Trøndelag mye dårligere stelt enn Nord-Trøndelag. Derfor må vi få tallene på bordet, sier Tomas Iver Hallem, som også frykter at noe av verdiene i arvesølvet NTE vil bli med over i et nytt storfylke.

- Trøndelagsutredningen har sett på gjeldsbalansen for begge fylkene og gått veldig nøye inn i NTEs verdier og drøftet hva de skal gjøre med det. Dette er merkelig. NTE skal ikke være med i en sammenslåing, og har null verdi for sørfylket. Da skjønner jeg ikke hvorfor det har vært tema i utredningen, sier Hallem.

100 mill. mindre

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag frykter det kan bli dårlig stelt i fremtiden dersom ikke fylkene blir slått sammen.

- Det nye inntektssystemet rammer oss hardt. Våre behov som et spredtbygd fylke blir ikke avspeilet i statens regnestykker. Det skal brukes mer penger der det bor mest folk. Det gjør at vi fram til 2019 får drøyt 100 millioner kroner mindre å rutte med, advarte Mevassvik.

Fylkesrådslederen innrømmet at fylkeskommunen ikke ville greie å opprettholde tjenestetilbudet på dagens nivå og at de blir nødt til å prioritere enda hardere.

- Dette kommer på toppen av den omstillingen som allerede er gjort over noen år. Dernest kommer det på toppen av et stort og løpende omstillingsbehov for å kunne løse nye oppgaver. Bare på utdanningsområdet er dette omstillingsbehovet beregnet til ca 35 millioner kroner, som altså kommer i tillegg til reduksjonen i rammene. Dessuten er det ikke slik at nedtrekket kan spres utover hele vår økonomi. Dette er kanskje best illustrert på kollektivområdet, der 90 prosent av vår aktivitet er lovpålagt skoleskyss. Det betyr at de resterende 10 prosentene må ta hele nedskjæringen innenfor dette feltet. Og det er bestillingstransport, ferjer, hurtigbåt, bybuss og annet busstilbud. Kort sagt, tilbud vi har for at det skal være attraktivt å bo i et distriktsfylke som vårt.

Forsvinner ikke

Mevassvik mente det var feil å hevde at en sammenslåing av trøndelagsfylkene vil svekke tjenestetilbudet dramatisk fordi man mister inntektene fra NTE.

- De faktiske tallene viser at det blir tøffere for oss alene enn sammen med Sør-Trøndelag. Det skyldes at sørfylket tjener på det inntektssystemet som vi taper på. Dersom vi bruker 2020 som sammenligningsår, må vi tåle en nedgang i driften på nærmere sju prosent fra 2015 om vi står alene. Da er en forventet reduksjonen i utbytte fra NTE på ca 50 millioner kroner regnet med. I et samlet Trøndelag får vi en tilsvarende nedgang på 4,6 prosent, helt uten inntektene fra NTE. I mitt hode er en reduksjon på sju prosent mer enn en reduksjon på 4,6 prosent. I tillegg er det jo et faktum at NTE-pengene ikke forsvinner fra Nord-Trøndelag dersom eierskapet går over til kommunene. Det som tas ut fra selskapet vil fortsatt bli brukt i Nord-Trøndelag. Vi, som dagens eier, kan også legge føringer på framtidig bruk om vi frykter noe annet. Men det er denne forsamlingen som bestemmer premissene for gaven til kommunene, understreket fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik.

Sp-leder Tomas Iver Hallem og Arbeiderpartiets fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag er fullstendig på kollisjonskurs i spørsmålet om et nytt Stor-Trøndelag. Det kom godt frem på fytlkestinget i Steinjjer i går. Her går Hallem sammen med fylkesråd Terje Sørvik. Foto: Leif Arne Holme