Han henviser til fylkesrådmannen når det gjelder de enkelte påstandene i Hallems angrep.

- Det er bred politisk enighet her til lands om at man ønsker seg større regioner. Nord-Trøndelag mister 100 millioner kroner i året, i tillegg til at uttaket fra NTE må begrenses, og de har store investeringsutfordringer i fremtiden. De fylkene som ikke har storbyen vil bli svakere og svakere. Vi gir dem faktisk et løft med avtalen som er fremforhandlet, mener Tore O. Sandvik.

Skole kommer senere

Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag fylkeskommune mener Sp-leder Tomas Iver Hallem tar feil på flere punkter.

- Det er ikke riktig at det er gjort vedtak om å bygge en skole øst i Trondheim. De kommende årene er det aktuelt å bygge ny videregående skole på Heimdal i tillegg til å utvide i Malvik. Dette vil ta unna elever frem til 2023, men fra da av må vi ha kapasitetsutvidelse på ca. 900 elevplasser frem til 2030. Vi holder på å utrede dette og vurderer ulike løsninger om vi skal bygge nytt eller utvide, og det kan tidligst komme et vedtak på dette i 2020.

Foreslår å øke gjelda

Mjøen gir derimot Hallem delvis rett når det gjelder utgifter til det fylkeskommunale veinettet.

- Veimillionene som Hallem kommenterer er fra utfordringsdokumentet som vi behandlet i juni 2015, hvor vi beskrev situasjonen som politikerne måtte forholde seg til. Fylkesrådmann har foreslått å løse dette med å øke investeringsnivået på vei i økonomiplanperioden. Dette kan ikke stå som en åpen post og mitt forslag er å øke gjelda, sier Mjøen.

Uenig om AtB

Når det gjelder gjelden i AtB er partene uenige. Mens Hallem mener dette skulle vært tatt inn i regnestykket, mener Mjøen det motsatte.

Regnskapsmessig eier AtB ingen ting. Det som er regnskapsført som kortsiktig gjeld, er penger som kunder har betalt inn i form av ulike periodekort. Dette er penger som AtB skylder passasjerene til kortene er brukt opp. Dette er regnskapsmessig ført som kortsiktig gjeld. I tillegg ligger det inne pensjonsforpliktelser på 13 millioner, og en post som er bokført som langsiktig gjeld på 7,8 millioner som ble innfridd sommeren 2015. Vi mener dette ikke har noen betydning for beregningene av verdiene som den enkelte fylkeskommune eventuelt tar med seg inn i et nytt Stor-Trøndelag.

Best for innbyggerne

Fylkesrådmann Tore O. Sandvik sier han har stor tro på et sammenslått fylke, og er ikke i tvil om at det er til det beste for innbyggerne.

- Jeg stor respekt for dem som ønsker en folkeavstemning, men vi har valgt en annen innfallsvinkel basert på det Telemarksforskning utredet for regjeringen i 2014. Ved å gjennomføre innbyggerundersøkelser og grundig høring får man et enda bredere nedslagsfelt, mener fylkesordfører Tore O. Sandvik.