Hos Frelsesarmeens omsorgssenter i Prinsens gate treffer vi på Anne Arnessen. Hun jobber her og forteller at mange kommer hit for det sosiale, andre for få noe å bite i, eller varme klær.

Er det mye å gjøre før jul?

- Ja, det er mye som skjer. Vi har blant annet utdeling av julegaver her. Da får barn og familier med knappe midler velge seg julegaver. Noen dager før det har vi matutdeling. Jeg jobbet ikke her i fjor, men jeg vet at de delte ut 500 poser med mat. Dette er tiltak menneskene vi møter setter utrolig stor pris på. Vi får mange henvendelser i forkant, og det gjør noe med deg når mennesker viser så stor glede og takknemlighet over hva vi kan hjelpe med. Matutdeling er ikke noe vi har kun i jula. Det er til stor hjelp for mange gjennom hele året. At det er en økning i arbeidsledigheten og økt innvandring, merker Frelsesarmeen godt. Men vi har også jevnlig besøk av studenter, sier hun.

Her kan du lese at mange privatpersoner ønsker å hjelpe før jul

Hvordan havnet akkurat du her?

- Vi bruker åtte timer på jobb hver dag, og da er det for meg viktig å bruke den tiden på noe som gir en mening. Jeg har jobbet både innenfor oljesektoren og i bank og finans, hovedsakelig innenfor HR. Som HR-person har jeg opplevd at mange bedrifter ofte har litt feil fokus. Menneskelige ressurser er en viktig kapital. Jeg søkte jobb her og var heldig. Jeg kjenner litt til det å jobbe for en ideell organisasjon fra tidligere, da jeg har jobbet flere år i Bymisjonen, forteller Anne.

Du tjener kanskje mindre penger nå?

- Ja, men det er et verdivalg. Jeg har ikke spesielt dyre vaner og høye levekostnader, så da føler jeg en frihet til å kunne velge jobb etter hjertet, ikke lommeboken. Jeg føler meg ganske ydmyk og privilegert som jobber med det jeg gjør akkurat nå. Jeg møter så mange mennesker, ekte mennesker, og får høre deres historie. Det er mange forskjellige skjebner. Mange har opplevd krig, stor omsorgssvikt, andre mangler nettverk eller sliter med økonomien. Noen har en kombinasjon av alt. Samfunnet er i endring. Da jeg var ferdig med studier på slutten av 1980-tallet var det lett å få seg jobb. Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte så nøye over valgene jeg gjorde. Da gikk det nok mer på lønnsbetingelser og andre «frynsegoder» og ikke så mye på verdier. Noe skjer heldigvis når man blir eldre. Etter mange år i arbeidslivet ble det naturlig for meg å ta noen valg, og jeg er nok langt mer reflektert og bevisst på hva jeg ønsker å bruke tiden min på nå, og med hvem.

Er det viktigere å ha en jobb med mening nå når det nærmer seg jul?

- Nei, det vil jeg ikke si. Men vi merker at det blir viktigere for mange å hjelpe andre før jul. Det er fint, men det er også viktig å huske at de samme menneskene trenger hjelp hele året. Pengene vi får inn fra julegryte-aksjonen skal fordeles over et helt år, og brukes til mye forskjellig. Jeg er så imponert over hva Frelsesarmeen får til, med så få ressurser. Her på omsorgssenteret hvor jeg jobber er vi kun tre ansatte. Så her gjør alle alt. For tiden er det litt av en kabal som skal gå opp, med tanke på grytevakter. Men vi har fantastiske frivillige som stiller opp, år etter år. Jeg føler jeg omgir meg med så mange søte og gode mennesker. Forleden dag sto jeg grytevakt. Da kom det fire småtasser fra Sørborgen SFO i Klæbu. De hadde samlet inn 5000 kroner på suppesalg. Disse pengene hadde de vært og handlet leker for, som de ønsket at vi i Frelsesarmeen skulle dele ut til de barna som ikke har så mye. Det kan jeg love dem at vi skal gjøre, og at mange barn vil bli veldig glade for dette. Flotte tegninger laget som en bok fikk vi også.

Leder i Adresseavisen: Derfor er det positivt at matkjeden Meny har hoppet av prisjaget og heller gir penger til Frelsesarmeen

Hvilke refleksjoner gjør du deg etter at du skiftet bransje?

- Når jeg ser hva vi handler inn til jul, både av mat og gaver, tenker jeg at mange av oss er på ville veier. Hvilke forventninger er det vi legger opp til? Som foreldre bør vi gå foran som et godt eksempel for kommende generasjoner. Ikke legge et stort press på barna våre. Tenker at jeg, med mine valg, skal være et så godt eksemplar som jeg klarer å være. Det er slett ikke enkelt, men det er alltid mulig å gjøre endringer. Det er viktig å formidle til den yngre garde at det er viktig at jobben man utdanner seg til, må gi mening, ikke bare lønn. Det skal føles rett. Går man på akkord med seg selv, blir man utslitt. Tenker også at det er en en spesiell tid vi er inne i. Alt er i endring. Derfor viktig å vise samfunnsansvar. I stedet for dyre julegaver, synes jeg heller at vi bør gi hverandre tid og omsorg. Det er en investering, og den gaven som absolutt varer lengst.