Trondheim: Det var på en konferanse om radikalisering og voldelig ekstremisme torsdag det kom frem at det i høst har vært bekymring rundt tre tenåringsjenter fra Trondheim.

- Det kom en bekymring fra nære personer rundt jentene. De fryktet at jentene var på vei til Syria, opplyser Even Ytterhus, koordinator for samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Trondheim kommune.

Jentene var av utenlandsk opprinnelse, og var i alderen fra 16 til 20 år.

Avklaringssamtale

Bekymringen ble meldt videre til PST, som avholdt en avklaringssamtale med jentene.

- PST mottok i høst informasjon om flere unge jenter i aldersgruppen 16 til 20 år, som gjorde at vi gjennomførte avklaringssamtale med de involverte, skriver Terje Lunde, leder for PST i Sør-Trøndelag, i en sms til Adresseavisen.

PST i Trøndelag har hatt mer enn ti bekymringssamtaler i år

PST inngikk et faglig samarbeid med Trondheim kommune.

- Dette gode samarbeidet har resultert i at det ikke er en PST-relevant problemstilling i dag. Det handler om forebyggende arbeid, og inngripen på et så tidlig stadium som mulig, skriver Lunde, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

PST og politiet vil bedrive systematisk og fortløpende innhenting av informasjon som har betydning for trusselsituasjonen i Norge.

- Svært ung

På radikaliseringskonferansen sa Even Ytterhus at jenter som velger å reise til Syria ofte drar i den tro at de kan bedrive humanitært arbeid der.

På spørsmål fra Adresseavisen om det også var tilfelle for disse tre jentene fra Trondheim, svarer Ytterhus at han ikke har noen kommentar.

- Er det vanlig at tenåringer helt ned i 16-års alderen vurderer å dra til Syria?

- Det er uvanlig. De fleste som drar er mellom 20 og 30 år. Mange føler seg misforstått og ikke som en del av fellesskapet. Hvis du har det slik kan du trekkes mot alle mulige miljø, sier han.

Radikaliserte muslimer

Ifølge koordinatoren finnes det noen få radikale muslimer i Trondheim, men ikke mange.

Les her: Islam, en dårlig unnskyldning for terror

- Det totale antallet radikaliserte muslimer i verden er svært lavt. Blant alle muslimer er bare én promille radikalisert, opplyser han.

- Leter etter meningen med livet

Førsteamanuensis Anne Birgitta Nilsen (bildet) ved Høgskolen i Oslo og Akershus forsker på kvinnelige islamistiske ekstremister.

Nilsen følger med på Facebook-aktiviteten til jenter og kvinner mellom 16 og 25 år i land som Belgia, Nederland og Tyskland, som støtter terrorgruppen IS. Hun mener jakten på meningen med livet er bakgrunnen for støtten.

– Det ser ut som de gjør det vi andre gjør, de leter etter et meningsfullt liv. Noen av dem finner et fellesskap på Facebook. Dette er ungdom som ikke finner seg til rette i samfunnet. Det er ungdom med en vaklende identitet. De leter etter en kvikk fiks for et identitetsproblem, sier Nilsen.

I grupper på nettet finner de også en løsning, forteller hun.

– Inne i gruppene får de en tydelig identitet, og de slipper å ta stilling til mange valg. De blir fortalt hva de skal ha på seg. De er for eksempel opptatt av om de har lov til å nappe øyenbrynene, som de ikke har, eller om de kan ha fargede skolisser. Men noen av dem er også eventyrsøkende, sier Nilsen.

Internett er en viktig arena for å rekruttere ungdommene til å sympatisere med IS.

- Nettet er viktig for at de skal komme i kontakt med hverandre. Vi ser det tydelig på Facebook. De er der for å finne nye venner og bli kjent med folk som kanskje har en lignende oppfatning som dem selv, og de finner informasjon på nettet, sier Nilsen.

- Bomber vekker harme

Hun peker også på at bombingen fra vestlige land som USA, Storbritannia og Frankrike mot IS-mål i Syria og Irak er med på motivere jentene og kvinnene til å støtte terrororganisasjonen.

- Den viktigste beveggrunnen deres er å få et meningsfylt liv. Men det er forferdelige ting som foregår når land som Storbritannia og Frankrike bomber. Bildene av dette deles og det vekker harme og sympati. Ungdommene tenker at her er det noe jeg kan gjøre. Mange som drar til Syria og Irak har gode hensikter, men det ender opp med å være noe annet. Det er ikke bruk for dem på den måten, de blir lurt, sier Nilsen.

Hun sier mange drar med en intensjon om å drive humanitært arbeid.

- Mange blir overrasket når de kommer til Syria og Irak, som IS har tegnet et glansbilde av. De viser islamske sykehus med egen avdelinger for kvinner og menn, og på internett tegnes det et bilde av et godt og velregulert samfunn. Det er viktig innad i IS, mens skremselspropagandaen rettes utad, sier Nilsen.

- Avfeier henrettelser

Hun forteller at kvinner som har dratt til Syria deler fine bilder på Facebook fra det som skal se ut som et godt dagligliv. Når noen tar opp filmene som IS har lagt ut på nettet, som blant annet viser henrettelser av gisler fra mange land, blir det benektet.

- De skriver at det ikke er sant, og det avfeies som propaganda fra fienden, sier Nilsen.

Hun følger ingen norske jenter og kvinner som støtter IS på Facebook.

- De er veldig få og derfor umulig å anonymisere. Jeg tror også de har lukkede profiler som er vanskelige å finne, sier Nilsen.

Levangermann døde

Adresseavisen har tidligere omtalt de tre nordtrønderne som gjorde alvor av å reise til Syria for å leve med IS-terrorister.

En 28 år gammel kvinne og hennes ektemann (27) - begge fra Levanger - dro først. Dette skjedde i slutten av august 2014. I løpet av september ga 27-åringen følgende beskjed:

–  Jeg er i Den islamske staten.

I desember 2014 forsvant en 32 år gammel verdaling fra psykiatrisk behandling. Flere kilder har tidligere opplyst til Adresseavisen at mannen skal ha kjent konvertittekteparet fra Levanger fra en felles fortid i rusmiljøet på Innherred. Han dukket senere opp i Den islamske staten, og han fortalte at han leverte nødhjelp. Vinteren 2014 skal alle de tre nordtrønderne ha befunnet seg i Raqqa.

27. februar 2015 publiserte TV2 en kort nyhetsmelding om at Levanger-mannen skulle være drept i Syria. Verken PST, Utenriksdepartementet eller politiet var i stand til å bekrefte nyheten, men den ble styrket av en Facebook-melding hvor kona (28) resiterte et koranvers som handlet om martyrdøden.

I november skrev Adresseavisen at den 32 år gamle verdalingen fortsatt var i live, etter å ha fått dette bekreftet fra flere kilder. Det er ikke kjent hvor i Syria 32-åringen oppholder seg.

Avklaringssamtale: PST mottok i høst informasjon om flere unge jenter i aldersgruppen 16 til 20 år, som gjorde at vi gjennomførte avklaringssamtale med de involverte, opplyser PST-sjef I Sør-Trøndelag, Terje Lunde.