Nå drømmer han om nye lokaler.

Fredag kveld, mens byen er på stigende julebordsrus, tusler voksne menn og kvinner inn i Hornemannsveita og tar trappetrinnene opp til Omsorgskafeen. De er sultne. Jarwson og hans medhjelpere er klar med fiskekaker i brun saus, poteter og grønnsaker.

- Vi åpner klokka seks. Men kvart på seks er de fleste her, smiler Walther Jarwson.

- Noen er rusmisbrukere, noen er fattige, noen er ensomme og noen er ikke i stand til å lage middag selv. Det er stort sett de samme gjestene som kommer hver gang, sier Jarwson.

Låner lokale

Helt til sommeren i 2013 hadde kafeen lokaler i Carl Johans arbeidsstiftelse. Men da Carl Johan ble stengt, måtte Jarwson og kafeen ut. Siden har de vært på leting etter faste lokaler i midtbyen. I mellomtiden tilbyr kommunen et lite kjøkken og et oppholdsrom i Gryta aktivitetssenter, rett over gata for Olavskvartalet.

- Jeg er veldig takknemlig for at vi får være her. Hadde vi ikke hatt dette, hadde tilbudet stoppet opp. Men vi har behov for et fast lokale, hvor jeg også kan være på dagtid, sier Jarwson.

For på Carl Johan hadde han storkjøkken, og kunne starte tidlig med å forberede middagen. Da kunne de bruke ferske grønnsaker, fiskegratengen var laget fra bunnen av, og svinesteken kunne stå i timevis i stekeovnen.

Nå har de knappe to timer til å forberede middagen, smøre brødskiver og sette ut matvarer.

- Jeg steker ofte opp kjøtt hjemme. Jeg kan steke 60 kilo på en kveld. Men det er ikke alltid kona er så fornøyd, smiler han.

Innenfor bruene

Nå har Omsorgskafeen ti frysere med mat stående rundt på flere lager og et storkjøkken er stuet bort i påvente av en løsning.

- Jeg tar det jeg får. Men drømmen er et lokale sentralt i midtbyen, innenfor bruene, helst i første etasje. Det må være kjøkkenmuligheter, og plass til at 40–50 kan spise der, sier Jarwson.

En av dem som er blant de faste gjestene, er Rolf Erik (56). Han sover i en lavvo i Bymarka, og oppsøker Omsorgskafeen for å få seg et varmt måltid og fylle opp sekken.

- Det er bestandig godt å komme hit og få mat. Men det blir litt trangt her. Det kan være litt kjipt, i hvert fall når det kommer noen som er litt kranglevorne, sier Rolf Erik.

Rådgiver i rådmannens stab, Knut Meinert Kiplesund, ser at lokalene til Omsorgskafeen ikke er ideelle.

- Vi innser at det er behov for nye lokaler, og vi har jobbet med dette en periode. Vi har kartlagt hvilke muligheter vi har i kommunale bygg, men så langt har vi ikke klart å finne noen alternativer, sier Kiplesund som berømmer den innsatsen Jarwson legger ned, og tilbudet som Omsorgskafeen har.

-Vi setter stor pris på det arbeidet Walther gjør og har gjort i mange år. De gir et viktig tilbud til en gruppe mennesker som har store behov for disse tjenestene, sier Kiplesund.

Folk frøs

Jarwson har hatt omsorg for de svakeste i flere tiår. På slutten av 1990-tallet var det ikke mye tilbud for de mest slitne i Trondheim.

- Jeg så folk som satt i Vår Frue-parken og nesten frøs i hjel. Da startet jeg med å gi ut varm drikke og matpakker, sier Jarwson.

Her kan du lese om da Jarwson fikk Harry Hole-prisen «Årets ålreite fyr».

Han får stadig telefoner fra noen som trenger hjelp, som opplever at pengene ikke strekker til. Nå før jul, topper det seg gjerne.

- De som går på gata blir litt stressa før jul når de ser at samfunnet rundt seg driver og ordner til familiesammenkomster. Og så er det dem som ikke har penger og ressurser til å følge opp sine barn slik de ønsker. Jeg har en liste hjemme med navn på barn som jeg skal kjøpe julegave til, sier Jarwson.

For Jarwson kan som oftest hjelpe. Nylig ble han sponset med en splitter ny bil, en Volksvagen Transporter som egner seg til å hente og bringe mat. Jarwson har en fast rute med butikker, bakerier og lagre hvor han henter mat. Noe av dette kjører han direkte hjem til de som har behov.

- Jeg kan kjøre opp mot 20 mil på en dag, så det er utrolig flott med en ny bil, smiler han som likevel kjenner på at han begynner å bli sliten.

- Barna mine spør om jeg ikke skal begynne å trappe ned snart, sier han.

- Skal du det?

- Hvis det kommer ei stjerne som vil overta. så gjør jeg gjerne det. Men jeg har ikke samvittighet til å bare legge ned tilbudet. Det er så mange som er avhengige av hjelpen, sier han.

Åpen kafé: Tre dager i uka tilbyr Omsorgskafeen gratis middag. Sist fredag telte Walther Jarwson rundt 20 sultne rundt bordene. Foto: Kim Nygård
Gratis middag: - Jeg vil servere skikkelig middag, sånn som du og jeg har hjemme. På søndag er det alltid kjøtt, enten koteletter, stek eller kyllingfilet. De som kommer hit, skal føle at de blir verdsatt, sier Walther Jarwson. Foto: Kim Nygård