Han er gründer av oljeselskapene Det Norske og Okea i Trondheim og har markert seg som en profilert klimaskeptiker.

Haugane kaller den nye klimaavtalen som ble vedtatt lørdag kveld, for intensjoner.

- Det er en samling intensjoner. De ulike landene forplikter seg til å følge en plan. Det er en oppskrift for høyere energikostnader. Inntil man finner energibærere som er billigere enn dagens alternativer til olje og gass, er det egentlig en oppskrift på redusert økonomisk vekst, sier Haugane.

Miljøorganisasjonen Bellona mener klimaavtalen kan bety kroken på døra for norsk olje og gass etter 2035. Men Haugane mener det er urealistisk å snakke om slutten for norsk olje og gass, fordi alternativene til fossil energi ikke finnes.

- Alternativer som er billigere kan komme om 40 år eller 60 år. Det skjer ikke fort. Det er tull å si at vindkraft og solkraft er alternativer. Energi fra disse produseres omtrent så billig som det kan i dag, sier Haugane.

- Gir best avkastning

I vår startet Haugane opp det nye oljeselskapet Okea sammen med tidligere oljeminister Ola Borten Moe. Selskapet skal bygge ut og drive oljefelt som andre oljeselskaper ikke har funnet lønnsomme på norsk sokkel.

Leder i World Wildlife Found Norge, Nina Jensen, sier til VG at klimaavtalen vil sende viktige signaler til markedet, investorer og næringslivet som vil akselerere det grønne skiftet, og at det er det viktigste med avtalen. Men Haugane frykter ikke investorene vil flykte fra oljenæringen på grunn av klimaavtalen.

- Nei, det er jeg ikke redd for. Det er et spørsmål om hva som gir best avkastning. De er for skeptiske til subsidier til at flere vil investere i alternativ energi. Subsidiert energi er mer risikabelt å investere i, og fortsatt vil fossil energi dekke det meste av verdens energibehov, sier Haugane.

- Særnorsk debatt

Mens han mener klimaendringene ikke er reelle, mener kompanjongen Borten Moe at de er en av vår tids største utfordringer sammen med fattigdomsbekjempelse. Borten Moe synes debatten om norsk olje- og gassproduksjon etter at klimaavtalen ble vedtatt, er forutsigbar og særnorsk.

- Vi ser at alle oljeproduserende land slutter opp om avtalen, inkludert Saudi-Arabia, som har en økonomi som utelukkende handler om oljeproduksjon. Relativt sett står Norge for om lag to prosent av den globale olje- og gassproduksjonen, men vi har en langt mer diversifisert økonomi enn andre oljeproduserende land. Hvis avtalen hadde betydd slutten på olje- og gassproduksjonen, ville da land som Saudi-Arabia, Iran, Irak, Venezuela, Angola, Nigeria og USA støtte opp om en slik avtale? Det er et nøkternt spørsmål som mange i miljøbevegelsen burde stilt seg før de kommer med konklusjonene, sier Borten Moe.

- En del av løsningen

Den tidligere oljeministeren er uenig med miljøbevegelsen i at klimaavtalen vil bety slutten for norsk olje- og gassproduksjon.

- For 14 dager siden kom Storbritannia med sin strategi for å redusere CO₂-utslipp. De legger ned kullkraft og erstatter med gass. I USA legger jeg merke til hvordan Obama ordlegger seg. Han svarer nei på at klimaavtalen går på bekostning av vekst. De amerikanske utslippene går ned fordi de slutter å brenne kull, og legger ned kullkraftverk og -gruver og erstatter det med gass. Jeg er ganske sikker på at norsk kontinentalsokkel vil være en del av løsningen, ikke en del av problemet, sier Borten Moe.

- Kronglete vei frem

I motsetning til Haugane er han fornøyd med at det er vedtatt en ny klimaavtale.

- Jeg er veldig glad for at det er blitt en internasjonal avtale, som mange har håpet å få til i lang tid. Det har vært en lang og kronglete vei frem. Det lover godt for fremtiden. Den har en ambisiøs målsetting og et rapporteringssystem, som så vidt jeg forstår, vil gjøre at man kan følge med tidligere og bedre enn før, fordi alle land skal holde styr på egne utslipp og revidere hvert femte år. I tillegg er det en mekanisme som gjør at fattige land får teknologi og økonomisk hjelp til å komme seg gjennom nødvendig omstilling, sier Borten Moe.

Lørdag kveld ble 195 land enige om en ny global klimaavtale i Paris.