- Statsråden har signalisert at det ikke er umulig å få saken vedtatt før Stortinget tar ferie. Det jobbes parallelt med saken, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Les også: Sp mener sørfylket skjuler utgiftsbombe

Identitet, penger og mediemakt

Det har stormet voldsomt rundt spørsmålet om et Stor-Trøndelag. Mens en betydelig gruppering i Nord-Trøndelag, med Senterpartiet i spissen, kjører en høylytt kampanje med krav om folkeavstemning, mener det sittende fylkesrådet, med Ap og Høyre i spissen, at meningsmålinger og massive høringer er et bedre alternativ. I Sør-Trøndelag har diskusjonen gått stillere for seg.

Samfunnsviter og lektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT), Espen Leirset, mener forskjellene i støynivå skyldes identitet, penger og mediemakt.

- Det er flere grunner til at nordtrøndere ikke så lett lar seg overbevise om at en sammenslåing er det beste alternativet. Jeg mener vi har en sterk nordtrøndersk identitet delvis fordi det viktigste medieorganet, Trønder-Avisa, er delvis eid av Senterpartiet, som har en selvstendig interesse av å beholde Nord-Trøndelag som eget fylke. Dessuten har vi i motsetning til Sør-Trøndelag fem relativt likestilte byer, og slik sett blir fylkeskommunen en viktigere premissgiver enn i Sør-Trøndelag. Og sist men ikke minst er fylkeskommunen rik på grunn av NTE.

Les også: Starter folkeaksjonen Ja til folkeavstemning

Velgerne visste

Leirset mener det er feil, slik det er fremstilt, at fylkessammenslåingen ikke var en sak foran årets kommune- og fylkestingsvalg.

- Det har dannet seg en oppfatning av at man må ha folkeavstemning fordi dette ikke har vært tema i valgkampen. Jeg mener velgerne var fullstendig klar over hvem som var for og hvem som var mot. At Aps fylkesråd Anne Marit Mevassvik var for en sammenslåing kan knapt komme som en overraskelse.

Krever ikke veto

Leirset mener kravet om folkeavstemning har tatt veldig av, men understreker at en folkeavstemning om fylkessammenslåing er noe helt annet enn en folkeavstemning om EU-medlemskap.

- Det er en selvfølge at borgerne skal ha et slags veto når det handler om å avgi makt fra nasjonalstaten til internasjonale organer som EU. Men at borgerne skal ha veto når interne forvaltningsgrenser skal avgjøres er en helt annen sak. Dersom det skjer blir det problematisk å lage en riktig og fremtidsrettet struktur på offentlig sektor. Vi ser i dag at stadig mer av offentlig sektor i dag blir organisert i regioner. Da er det også et poeng med et folkevalgt, regionbasert nivå. Norge er en sentralistisk stat og da er det behov for sterke regioner, mener Leirset.

Les også: To verdenssyn på Trøndelag

Samstemt fylkesting

Styringsgruppen for Trøndelagsutredningen, hvor også fylkesordfører Sandvik sitter, har hatt flere møter med Kommunal- og moderniseringsdepartementet og orientert om fremdriftsplanen. Departementet har signalisert at de er forberedt på å produsere en sak for Stortinget parallelt med at fylkespolitikerne gjør sine beslutninger.

- Det er mulig å få besluttet dette før Stortinget tar ferie i juni, mener Sandvik, som onsdag skal diskutere sammenslåingen i fylkestinget. Han har ikke samme motstand å forholde seg til som kollegene i Nord-Trøndelag.

- Virkelighetsoppfatninga er i tråd med det som står i utredningen. De som vil ha et sterkt mellomnivå erkjenner at et nesten enstemmig storting sier at dagens fylkeskommuner ikke har noen fremtid. Da er alternativet å legge ned eller å ha større og sterkere regioner. Vi må bli store nok til å kunne ta på oss flere oppgaver, mener Sandvik.

- Grunnen til at det er mindre debatt her i sør er at vi opplever at Trondheim er raus og at de store institusjonene i byen deltar i samfunnslivet. Ideen om at Trondheim isolerer seg og er seg selv nok er en myte. Vi er alle trøndere med en sterk trøndersk identitet. Når jeg møter folk fra Namsos, Kolvereid, Stjørdal og Frosta opplever jeg at vi snakker samme språk. Forskjellene finnes i den politiske kulturen, mener fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik ser ikke bort fra at Stortinget kan vedta fylkesammeslåing i løpet av vårsesjonen. Her er han sammen med fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag som vil kjempe for et ja i eget fylkesting i april. Foto: Glen Musk, adresseavisen
Fylkesordfører Tore O. Sandvik og fylkesråd Anne Marit Mevassvik regner med å få en avgjørelse om et nytt Stor-Trøndelag i april. Foto: Glen Musk