Sandberg vil fortsette å uttale seg om andre politikkområder, også etter at han er blitt statsråd.

Det gjorde Frp-nestlederen klinkende klart da han onsdag fikk nøkkelen til fiskeriministerens kontor av forgjengeren Elisabeth Aspaker (H).

- Ja det må du bare regne med. Jeg er første nestleder i Frp. Jeg tror ingen må forvente at jeg som nestleder i Frp skal legge lokk på det som er Frps primærpolitikk, sier Sandberg.

- Alle partier skal drive programarbeid og utvikle ny politikk fram mot valget i 2017. Det blir litt av en oppgave både for oss politikere, men også for presse og media, å skille på hvem du representerer i de ulike sammenhengene, fortsetter han.

Erna: - Per skjønner forskjellen

Det knytter seg stor spenning til hvordan den frittalende Frp-nestlederen vil opptre når han nå er blitt statsråd. Statsminister Erna Solberg (H) er trygg på at Sandberg forstår forskjellen på å være talerør for Frp-grasrota på Stortinget, og å sitte i regjering.

- Jeg kjenner Per som en person som kommer til å gå inn i en rolle hvor han løser de oppgavene han er satt til, nemlig fiskeripolitikk. Og så er det selvfølgelig en annen rolle å være i regjering og skape et bredt samarbeid og kompromisser i Stortinget, enn å ha rollen som nestleder i et parti og markere de standpunktene som partiet står for. Men den forståelsen er jeg helt sikker på at Per har, sa statsministeren da hun presenterte den nye regjeringen onsdag.

Selv sier Sandberg dette om forholdet til sjefen:

- Erna kjenner Per Sandberg, eller PeSa, godt, og vet hva jeg står for. Bare fortsett med å være PeSa, du, har Erna sagt til meg.

Det er særlig regjeringens støttepartier KrF og Venstre som har latt seg provosere av Sandberg. Sandberg vedgår at han enkelte ganger har gått litt langt.

- Jeg tror alle med respekt for seg selv ville sagt at det burde jeg ikke ha sagt. Men det er ikke tida for det nå. Jeg ser framover, jeg, sier han.

Skepsis i nord

I fiskerinæringen er folk spente etter utnevnelsen av Sandberg. De fleste tar imot ham med åpent sinn, men noen har merket seg at skogningen har ment svært lite om fiskeripolitikk i de 18 årene han har sittet på Stortinget.

– Jeg betviler at Sandberg kan føre noe positivt med seg. Mannen vet knapt nok hva som er bak og fram på en fisk. Det eneste sjømatrelaterte jeg har sett Sandberg uttale seg om, er lutefisk, innehaveren av Karl`s Fisk og Skalldyr AS, Karl Alberth Hansen, til iTromsø.

Selv gjør Sandberg ingen forsøk på å skryte på seg detaljkunnskaper om fiskeri-Norge. Men han er glad for at han har kunnskapsrike naboer på Senja i Troms.

- Der vi bor er det flere tusen som er rådgivere på dette feltet hver eneste dag, sier Sandberg.

Helt fersk i gamet er han imidlertid ikke: Svigerfaren har tatt Sandberg med på fisketurer med både jukse og pilk.

- Jeg er landkrabbe, men jeg kan sette sjøbein, sier Sandberg.

Setter kurs for Frøya

Trønderen vil nå bruke de neste ukene på å reise rundt og snakke med folk. En av de første som vil få besøk, er Salmar på Frøya. Selskapet søkte nylig konsesjon for sin egenutviklede havmerd, som etter planen skal stå ferdig i 2017.

- Det er en av de første tingene jeg komme til å oppsøke. Vi har allerede fått invitasjon, sier Sandberg, som også lover fullt trøkk i arbeidet med å bekjempe lakselusa.

Sandberg lanserte seg selv som statsrådskandidat allerede etter valget i høst. Da var tanken å bli innenriksminister. Siden har han deltatt i interne diskusjoner om den nye regjeringskabalen. Beskjeden om at han var utnevnt til statsråd, fikk han av partileder Siv Jensen. På SMS.

Fiskeriministeren ba onsdag om betenkningstid da han ble spurt om han nå har fått drømmejobben.

- Jeg har ønsket meg et departement og en statsråd med et overordnet ansvar for sikkerhet og beredskap, utdyper Sandberg overfor Adresseavisen.

- Du så seg selv i den rollen?

- Ja, hvis jeg hadde passet i en sånn rolle, hadde jeg takket ja til det også, svarer Sandberg.

- Du er nestleder i partiet. Hvorfor ble det ikke sånn, da?

- Det er mye mer penger i fiskeri, vet du, fleiper Sandberg.

Fylkeslederen for Sør-Trøndelag Frp, Roy Angelvik (t.v.) blir politisk rådgiver for Per Sandberg i regjeringskontorene. Foto: Bård Ove Molberg