NTNU har laget en permanent, liten utstilling over at Nobelprisen i medisin i 2014 gikk til May-Britt og Edvard Moser.

- Skal det ikke være litt mer her da, spør May-Britt Moser, og synes utstillingsdokken med nobelkjolen er i spedeste laget over brystkassen. Drakthistoriker Karin Sinding fra Kunstindustrimuseet er ikke uenig, og dytter på plass litt mer vatt.

Ekte kjole, falske medaljer

- Veldig artig å gi kjolen til et sånt formål. For oss er det er en måte å si takk til NTNU og byen, sier May-Britt Moser. I glassmonteren som står i hallen i andre etasje i Kunnskapssenteret er kjolen stilt ut sammen med kopier av nobeldiplomene og de to gullmedaljene. Originalene ligger i et bankhvelv.

Aller først var May-Britt Mosers idé å bruke en kjole hun hadde båret ved en tidligere prisutdeling, men etter protester fra omgivelsene kjøpte hun en ny. Så dukket den britiske designeren Matthew Hubble opp og tilbød en kreasjon inspirert av hjerneceller. Herr og fru Moser tente straks på designet, og kjolen gjorde suksess under nobelprisutdelingen i Stockholm som normalt ikke er noe moteshow.

- Kjolen er av ren silke og vil vare i flere hundre år, slår drakthistoriker Sinding fast.

Stedet for Nobel-utstillingen er valgt for at så mange som mulig skal se den. På den andre siden av hallen ligger biblioteket i Kunnskapssenteret som alle studentene bruker. Samtidig passerer mange pasienter og ansatte ved St. Olavs Hospital på «hovedveien» mellom Nevrosenteret og resten av sykehuset.

Travelt år

Selv hadde hun ikke tid til å reise til årets nobelprisutdeling, men ektemannen var på plass og representerte blant de andre tidligere vinnerne. Året siden de vant prisen har vært spesielt.

- Jeg er blitt veldig flink til å si nei. Hver dag er det to-tre nye forespørsler fra hvor som helst på kloden. Jeg må prioritere hardt for å få tid til forskningen. Siden vi fikk prisen har det blitt mer deltagelse på offisielle sammenhenger, der det jeg sier er viktig. Edvard sier jo aldri mer enn han bør, og jeg har øvd meg hardt på å tenke meg om før jeg sier noe. Det har gått fint.

Kvinneambassadør

May-Britt Moser enda mer etterspurt enn mannen. Hun har alltid vært opptatt av å oppmuntre kvinner til å satse på forskning og får mange invitasjoner der det står sentralt.

- I USA er de veldig flinke på jevn kjønnsfordeling i alle mulige sammenhenger, men de er elendige på å legge til rette for kvinner. Noen steder får mødre med babyer ikke lov til å pumpe seg noe annet sted enn på do! Ved Max Planck universitetet i München tenker de annerledes og har barnehage på campus. Dessverre må svært mange kvinner velge mellom barn og karriere. Jeg ønsker å vise at det går an å ha et liv, ha barn og samtidig følge sin lidenskap for vitenskapen.

Her er hjemmesiden til Kavli-instituttet

På plass: Kjolen er på plass i monteren som hedrer May-Britt og Edvard Moser. I dag innvies den lille utstillingen med diplomer, medaljer og kjole. Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD