Adresseavisen omtalte fredag et fire sider langt notat der en tillitsvalgt ved en Trondheims-skole varsler om en situasjon han beskriver som kritisk. Han er spesielt bekymret for to forhold: Utagerende elever, hvordan skolen håndterer dem og arbeidssituasjonen for ansatte – som har resultert i langtidssykmeldinger.

Fagforbundet organiserer ufaglærte, barne – og ungdomsarbeidere og andre fagarbeidere i skolen, og hovedtillitsvalgt Finn Børge Dalen forteller at han har jevnlig kontakt med tillitsvalgte fra de fleste skolene i Trondheim.LES OGSÅSkolen skal være trygg. Det er den ikkeLES OGSÅ: Les de alvorlige avvikene i Trondheims-skolen

- Dette er nok dessverre realiteten for flere av skolene, ikke bare i Trondheim kommune, men i resten av landet også. Den tillitsvalgte uttaler at 50 prosent av de ansatte har tatt ut egenmelding på grunn av psykisk stress. Lite fokus på sosialpedagogikk og forebyggende arbeid, dårlig bemanning og lite verdige arbeidsforhold fører til en ond sirkel hvor verken arbeidstakers rettigheter, eller elevens blir ivaretatt, sier Dalen.ES OGSÅ: Her er de alvorlige avvikene i Trondheims-skolen

- Enorm underrapportering

Adresseavisen har tidligere omtalt 103 alvorlige avvik som er rapportert fra januar 2013 til september 2015, der halvparten omhandlet utagering, vold og trusler. Finn Børge Dalen anslår at det reelle tallet kan være det tidobbelte.

- Det er en enorm underrapportering av alvorlige hendelser. Mørketallene er store. Mye skyldes manglende kompetanse på avviksmelding, og en god del skyldes manglende forståelse på viktigheten av dette, sier Dalen. Ifølge han er det Fagforbundets medlemmer som i hovedsak gjør hovedtyngden av arbeidet med den utfordrende elevgruppen.

- Våre medlemmer blir jevnlig utsatt for vold, jeg kjenner til et utall av eksempler på dette. Tid til planlegging og tilrettelegging for å gjøre jobben på best mulig måte er en sjeldenhet. Det er lite kommunikasjon mellom den pedagogisk ansvarlige og den som utfører arbeidet. Det finnes heller ikke tid i en travel hverdag for å skrive avviksmeldinger, volden og truslene blir en del av det normale i hverdagen og blir derfor sjelden rapportert, forklarer Dalen, som mener det er altfor lite kompetanse på sosialpedagogikk.

- Enormt behov

Han er kritisk til kommunaldirektør Gunn Røstads uttalelser til Adresseavisen om at det såkalte skoleteamet rykker inn og hjelper til i alvorlige situasjoner.

- Dette er ikke tilstrekkelig. Fagteamet og skoleteamet har langt på nær god nok kapasitet til å dekke det enorme behovet. Det må være mye mer fornuftig å ha den nødvendige kompetansen ute på skolene. De andre yrkesgruppene i skolen – de som ikke er lærere – er en stor uutnyttet ressurs som bedre burde settes i stand til å forebygge vold og trusler. Blant annet gjennom anerkjennelse, tid til planlegging, økt kompetanse og anstendig lønn.