I frihet: Mens flere medhjelpere av «Corleone» må sone lange fengselsstraffer, kan mannen bak mafiadekknavnet nyte livet i Thailand.

Nordmannen på vannskuteren har brukt mafiadekknavnet «Corleone» til å importere flere titalls kilo anabole steroider til Norge i en årrekke.

33-åringen var leverandøren som gjorde at fire hovedmenn i Trondheim kunne forsyne nordmenn med idrettsdop fra nettforumet «Anabolic Forums» til de ble avslørt i Operasjon Gilde og idømt historiens strengeste dopingstraffer. Andre medhjelpere av «Corleone» er dømt til fengsel andre steder i Norge. Samtidig har millioner av kroner i fortjeneste forsvunnet over landegrensene og endt opp igjen hos 33-åringen som lever livets glade dager i Thailand.

«Har allerede funnet ut at det ikke er noe problem aa bli her mange mange aar.. noe jeg var litt usikker paa til aa begynne med.», skrev mannen selv på nettet, allerede for  sju år siden.

For «Corleone» gjelder ikke uttrykket «kriminalitet lønner seg ikke». Han har unnsluppet flere politietterforskninger ved å reise fra landet.

Etter over ti år skal reisen ende i Sør-Trøndelag tingrett i Trondheim.

Klesbutikken

- Han var veldig tidlig ute. En av de aller første da doping tok av i Norge. Han hadde en slags leverandør-rolle, sier en politikilde, som i flere år jobbet opp mot det norske dopingmiljøet, om mannen bak Corleone-navnet.

11. januar 2008 går en kurer innom et postkontor i en liten grend på Vestlandet. Mannen sender tre pakker adressert til mottakere i Brønnøy, Enebakk og Fredrikstad. I pakkene ligger flere kilo doping og tusenvis av kroner.

Pakken til Fredrikstad skal til et selskap som driver butikkhandel med klær. Men adressen er ikke et kjøpesenter eller næringsbygg, den leder til en rolig allé hvor boliger ligger i en skråning på den ene siden av veien mens en bred gangsti følger kjørebanen på den andre siden.

Ingenting ved det hvite huset skriker fashion. Det finnes ikke logo eller lysende skilt og det er ingen mannekenger i vinduene.

I april kommer politiet på døra til klesbutikken og finner ut at det bor en mann i leiligheten. Han har ingen tilknytning til motefirmaet, men inne i huset finner etterforskerne flasker og ampuller med doping, sporingsnummer til postpakker og kvitteringer fra Western Union som viser at det er gjort pengeoverføringer til land i to verdensdeler. 24-åringen tilstår at han var blakk. Og da han fikk et tilbud om å være lager for dopingmidler, sa han ja.

I månedsvis mottok lagermannen anabole steroider og penger i posten, beholdt noen kroner, delte opp litt doping og sendte det videre.  Hvem som kom med tilbudet, vil ikke lagermannen si. Instruksene hans kom i krypterte e-postmeldinger.

Fra hvor? Fra hvem? Hvor gikk pengene?

Forsvinningsnummeret

Motefirmaet er opprettet av mannen som kaller seg «Corleone». Han er født på Kongsberg, men har flyttet mye og har hatt adresse flere steder på Øst- og Sørlandet.

Sommeren før razziaen mot klesbutikken hans i Fredrikstad møter «Corleone» i Halden tingrett fordi han smuglet med seg 47 dopingtabletter hjem fra en ferietur i Egypt i 2006. I tillegg hadde mannen over 6000 tabletter, legemidler som maskerer bivirkningene fra bruk av anabole steroider.

Etter et rettsmøte på 25 minutter får mannen gå hjem med en betinget dom på 24 dager. Han erkjente straffskyld for smuglingen, og for at han kjøpte av fire gram kokain på gata i nettopp Fredrikstad. I slutten av oktober 2007 registrerer han motefirmaet til bolighuset i samme by.

Med dopingbeslagene og pågripelsen av lagermannen våren etter, begynner nettet på nytt å snøre seg sammen rundt mannen bak klesbutikken. Politiet vil snakke med ham igjen. Men det er umulig.

- Da vi prøvde å få tak i ham, forsvant han, sier politikilden.

Ikke helt 24/7: Til kunder som vil ha doping skryter «Corleone» over at butikken hans er tilgjengelig døgnet rundt. Det stemmer ikke alltid. Foto: BLACK MOUNTAIN WAKE PARK

Livets glade dager

Mens politiet følger postsporene til dopinglageret i Fredrikstad på våren 2008, sitter en mann på nettet i Thailand. «Corleone» forbereder seg på livet i solen.

«Hei alle sammen. Har nå kjøpt hus», skriver han på et nettforum, og fortsetter i et annet innlegg:

«Lever av oppsparte penger og fortjeneste jeg tar ut av bedriften hjemme i Norge. (klesbutikk).»

Adresseavisen har gått gjennom mannens skattetall for de siste ti årene. Fortjeneste fra motefirmaet skulle vært oppgitt på selvangivelsen til mannen, men tallene forteller ikke akkurat om store overskudd i klesbransjen. I 2006 er mannen registrert med 78 709 kroner i inntekt. Det faller til 8611 kroner året etter. I 2008 er 14 kroner skattbart.

Krypterte e-postmeldinger viser en alternativ inntektsstrøm mellom 2008 og 2010.

Mannen bruker mafianavnet «Corleone» som alias, og kommuniserer med kunder i Norge mens han organiserer forsendelser av dopingråstoff og penger på kryss og tvers av landet. Med en person diskuteres en avtale som skal gi «Corleone» inntekt på 300 000 kroner i måneden. Det er ikke noe problem, svarer kunden. Til en annen kunde forteller «Corleone» at en bestilling på 250 000 kroner er minimum for at doping skal sendes til Norge.

Kundene instrueres i hvordan de skal få sluset store deler av fortjenesten ut over riksgrensene ved å dele opp summene som sendes via mellommenn i flere land, før de ender opp hos «Corleone». Systemet har blitt finslipt over lang tid og fremstår som velsmurt. I mars 2008 skriver «Corleone»:

«De siste 5 årene har jeg ikke fått stoppet noen pakker fra Asia på den måten jeg gjør det nå»

Avtrykk fra «Corleones» virksomhet er synlig flere steder i Norge hvor doping dukker opp i mengder.

Svømmebasseng og boblebad

Med base i badebyen Hua Hin tilbringer «Corleone» lange perioder i Thailand mellom 2008 og 2010. På ulike sørøstasiatiske nettforum forteller han om huskjøpet, forsøk på å bygge andre boliger og erfaringer med lokale håndverkere. Han skriver om undersøkelser av visumreglementet i Thailand. «Corleone» legger ikke skjul på at han ønsker å bli værende.

Base i sør: Hua Hin, hvor «Corleone» har oppholdt seg, ligger 200 kilometer fra hovedstaden Bangkok. Foto: ADRESSEAVISEN GRAFIKK / INGER SAKSHAUG

Men livet på rømmen fra myndighetene som knytter navnet hans til dopingimport, kan være ensomt. I en kontaktannonse skriver mannen under pseudonym til potensielle kjærester at han bor alene i et stort hus med «flere svømmebasseng og boblebad».

«Fint for å slappe av. Har også to bikkjer og en ape. Hva med deg», spør han i annonsen.

«Corleone» er aktiv på Facebook også, men heller ikke her bruker han sitt ekte navn. Mannen opererer med et tredje alias. Bilder fra profilen, som er åpen, gir inntrykk av noen som lever livets glade dager. Det er vannsport, fest og moro. Inntekten «Corleone» oppgir til norske skattemyndigheter er på tre kroner i 2009. Året etter: To kroner.

Andre opplysninger fra sosiale medier viser at to av «Corleones» svirebrødre fra badebyens uteliv er nordmenn. En kamerat fra gammelt av og en småbarnsfar (32) på arbeidsavklaringspenger.

Kameraten ikler seg norsk politiuniform under en fuktig bytur mens småbarnsfaren klarer å bli arrestert sammen med «Corleone» av det han kaller korrupt lokalt politi. Han dokumenterer opptrinnet og publiserer et bilde av en smilende «Corleone» på det som skal være en lokal politistasjon.

Tatt: Dette bildet skal vise «Corleone» i politiets varetekt i Thailand. Bildet ble publisert av en av mennene som senere ble dømt for å ha hjulpet Corleones dopingvirksomhet. Foto: PRIVAT

De to mennene slipper raskt ut igjen. Mens småbarnsfaren er bosatt i Thailand i 2009, forteller norske rettsdokumenter at «Corleone» skal ha gitt ham et tilbud han ikke sa nei til.

Systemet i sør

Småbarnsfaren begynner å ta imot penger. Mye penger. De kommer fra Norge i summer på opp mot 50 000 kroner i slengen, og skal til «Corleone». Totalt håndterer småbarnsfaren 2,1 millioner kroner mellom 2009 og 2011. Beløpet stammer fra salg av anabole steroider til nordmenn.

I tillegg til å gjøre seg skyldig i grovt heleri, blir småbarnsfaren mer involvert i «Corleones» virksomhet og tar rollen som en slags fikser. Han får i oppgave å skaffe utstyr til produksjon av doping, og skal finne en person som vil styre en fabrikk hjemme i Norge. Våren 2011 står produsenten klar.

En sørlending som fyller 27 år det året, tar jobben med å lage doping. På noen måneder produserer han store mengder flytende doping i et bolighus på Sørlandet. Råpulver kommer fra Asia, innført av «Corleone».

- Han har nok innført veldig mye doping. Vi hadde los på ham også før dette, medgir Leif Vagle, som var sjef for avsnitt for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

Så spor: Leif Vagle, som var sjef for avsnitt for organisert kriminalitet, kjente «Corleones» ekte navn også før mannen fikk rigget opp en dopingfabrikk i Kristiansand.

Allerede flere år før «Corleone» fikk utpekt en produsent, skal politiet ha sett tegn på at noe foregikk på Sørlandet.

- Det gjaldt innførsel av doping da også. Navnet var kjent for oss, sier Vagle.

Likevel er det ingen som hindrer «Corleone» i å rigge opp et system rundt produsenten. En tredje mann, en seks år yngre nabo blir brukt som pengemottaker og distribuerer 1,3 millioner kroner videre til fikseren og 70 000 til kameraten som festet med «Corleone» i Thailand, iført norsk politiuniform.

Virksomheten på Sørlandet går så det griner, helt til 12. juli 2011.

Utenfor et postkontor på Moholt blir en dataekspert fra Trondheim pågrepet av to politispanere som har fulgt opp et tips fra Tollvesenet. Dataeksperten henter ut en pakke som inneholder ti kg flytende doping. Spanerne tar mannen på fersk gjerning.

Utgangspunktet: Denne pakken, som ble beslaglagt i Trondheim, ble utgangspunktet for opprullingen av «Corleones» menn på Sørlandet. Foto: PRIVAT

Sporingsnummeret viser at pakken er sendt fra mennene i «Corleones» indre sirkel.

Thailand, kanskje

Senere på sommeren blir fikseren og produsenten avslørt og pågrepet, men lokalt politi ser hvem som står for organiseringen.

Ledet etterforskning: Politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar så at «Corleone» opptrådte som bakmann. Foto: SCANPIX

- Ja, vi hadde mistanke om at han var bakmann, sier politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar ved Agder politidistrikt om mannen som kaller seg «Corleone».

Kaddeberg Skaar var påtaleansvarlig for saken mot mennene i sørlandssystemet. Bevisene politiet sitter på, er sterke nok til å sikte «Corleone» for grov produksjon og omsetning av doping. Han blir aldri pågrepet.

- Saken hans er satt på vent, opplyser politiadvokaten.

Sørlandsadvokaten Tore Øydne var inne i saken som «Corleones» forsvarer. Han lykkes ikke i å få kontakt med klienten.

- Jeg hørte ikke et ord fra ham da. Jeg har heller ikke hørt noe fra ham senere, sier Øydne.

Igjen er «Corleone» som sunket i jorda. Men fikseren (32) og produsenten (27) tilstår forholdene.

32-åringen får passet beslaglagt, og må holde seg i Norge uten å få treffe kone og barn som er bosatt i Asia. Påkjenningen fører til at den tidligere ustraffede mannen pådrar seg en depresjon. Fra millionene han sluset frem til «Corleone» får småbarnsfaren, som lever av NAV, bare 66 000 kroner.

Produsenten hadde en fartsbot på rullebladet fra før. Som følge av belastningen ved å være siktet i saken utvikler han invalidiserende angstlidelse.

Politiets forsøk på å få «Corleone» til å svare for seg, bryter sammen.

- Vi tror han er i Thailand, kanskje, sier politiadvokat Skaar.

I kraftsentrum

Ransaket: Sivilkledde spanere går gjennom lokalene til Kaliber gym på Rosten i Trondheim. Foto: TERJE SVAAN

Da dataeksperten ble stoppet av spanerne ved postkontoret i Trondheim blir pc-en hans beslaglagt. Maskinen blir liggende på politihuset i Sentrum i månedsvis. Pc-en avslører etter hvert at dataeksperten har opprettet Anabolic Forums.

Ledet Operasjon Gilde: Politioverbetjent John Torger Konstad ved Sør-Trøndelag politidistrikt var en av hovedetterforskerne på det som ble Europas største dopingsak. Foto: OLE MARTIN WOLD

Mens politiet undersøker nettforumet, som fungerte som et norsk kraftsentrum for omsetning av doping, sitter broren til dataeksperten fengslet sammen med flere andre. Mennene ble avslørt 15. februar 2012 da politiet i Trondheim gjennomførte en razzia på Kaliber treningssenter.

Målet var å ramme en organisert, kriminell gruppe som hadde vært landets største selger av dopingmidler på nettet i flere år. Saken får navnet Operasjon Gilde, og blir den største dopingopprullingen i Europa. Under etterforskningen, dukker Corleone-navnet opp igjen.

Operasjon Gilde viser at flaskene med flytende doping ikke er det eneste stoffet «Corleone» forsyner mennene i Trondheim med.

- Vi hørte om «Corleone» og så tidlig spor etter ham. Det kom jevnlig små drypp fra flere hold, sier John Torger Konstad, som ledet etterforskningen.

I løpet av 2012 og 2013 pågripes over 100 personer i dopingmiljøet i 14 politidistrikt over hele landet. Samtidig kutter «Corleone» båndene til Norge. Han varsler skattemyndighetene om at han utvandrer for godt.

Året etter er «Corleone» fortsatt tema for norsk politi.

Møtet: I 2014 ble «Corleone» diskutert på Kripos-bygget i Oslo. Foto: KRIPOS

Et møte på Bryn

I mai 2014 møtes representanter fra seksjon for organisert kriminalitet fra Trondheim og Agder hos Kripos på Bryn i Oslo. Agendaen er «Corleone».

I retten: Advokat Ole-Petter Drevland brukte størrelsen på «Corleone»-saken som poeng i sin prosedyre i Operasjon Gilde-saken. Foto: JENS PETTER SØRAA

Blant 10 000 e-poster som Sør-Trøndelag politidistrikt får utlevert fra en leverandør i Canada ligger store mengder korrespondanse mellom «Corleone» og tre av de fire trønderske hovedmennene som domfelles i Operasjon Gilde. Materialet som impliserer «Corleone» legges frem for sørlendingene. Bevisene dokumenterer at «Corleone» innførte over tretti kg råstoff på litt over ett år, stoff som stort sett skulle til gruppen i Trondheim.

Da trønderne blir dømt i 2014 opplyser statsadvokat Unni Sandøy at det ikke eksisterer rettspraksis for mengden som ble solgt. Sandøy forteller at det ikke var saker som var sammenlignbare i omfang. Men under behandlingen i lagmannsretten dukker «Corleone»-sporene opp. De tegner omrisset av en aktør som kan ha vært større enn trønderne.

Tidsperioden hvor «Corleone» leverer dopingråstoff er så kort og mengden så stor, at virksomheten hans er mer omfattende enn den trønderne blir idømt norgeshistoriens strengeste dopingdommer for. Det poenget trakk advokat Ole-Petter Drevland frem i sin prosedyre. Drevland forsvarte en av hovedmennene som må sone seks år.

- Straffenivået i vår sak er så høyt at det kan vise seg å bli uriktig i forhold til en forventet straff hvis «Corleone» pågripes og domfelles, sier Drevland om «Corleone» i dag.

Nei, takk

Noen uker etter møtet hos Kripos på våren 2014, får politiet i Trondheim beskjed om at Agder politidistrikt har etterlyst «Corleone» i Norge. Da har sørlendingene visst i tre år at Corleone ikke er i hjemlandet. Ingen internasjonale etterforskningsskritt ble tatt i 2011. «Corleone» ble ikke etterlyst, begjært pågrepet eller utlevert.

- Videre etterforskning av mannen stoppet opp, sier Leif Vagle, som var sjef for avsnitt for organisert kriminalitet da sørlandssystemet ble rullet opp.

Adresseavisen vet at Agder i tillegg ga Trondheim beskjed om at de ikke ønsket bevisene fra Operasjon Gilde slik at de kunne ta ansvar for å pågripe mannen som har vært hjemmehørende i Kristiansand og andre steder i distriktet. Geografisk avstand er årsaken til at «Corleone» ser ut til å slippe unna myndighetene for tredje gang. Pengemangel får skylden.

- Det ble besluttet at det ikke var ressurser til å forfølge saken, sier Vagle.

Her kunne historien om mannen bak mafiadekknavnet endt.

Flere stikker av

Ansvar for å følge opp saker hvor politiet søker personer i utlandet ligger hos Kripos. «Corleone» er ikke den eneste som spekulerer i å unndra seg straffeforfølging i Norge. Saksmengden vokser.

- Når det gjelder bruken av internasjonale etterlysninger ser vi at det er har vært en jevn økning de siste årene, sier Egon Husabø Kvigne, som leder seksjon for Interpol og Europol hos Kripos.

Flere forsvinner: Kripos merker at flere unndrar seg straffeforfølgelse ved å stikke av fra Norge, opplyser sjef Egon Husabø Kvigne som leder seksjon for Interpol og Europol. Foto: SCANPIX

Interpol er et internasjonalt politisamarbeid hvor 190 land deltar. Et av organisasjonens fokusområder er jakten på folk som stikker av.

- Folk reiser over hele verden. Det internasjonale samarbeidet er veldig viktig for det er nøkkelen for at vi skal få tatt etterlyste personer, sier seksjonslederen.

Ifølge Egon Husabø Kvigne er arbeidet ofte svært ressurskrevende. I dag er 102 nordmenn etterlyst i Schengen-området mens ytterligere 50 nordmenn er etterlyst over hele verden for drap, voldtekt, alvorlig narkotikakriminalitet og terror. Sju personer har fått bildet sitt publisert på Interpols sider. De resterende 43 etterlysningene er ikke offentlige og kun tilgjengelig for politiet.

- Vi vet at det er slitsomt å være på flukt fra politiet. Det er ikke enkelt å leve helt i skjul. De etterlyste vet aldri når politiet finner dem, sier Husabø Kvigne.

Det ekte Thailand: Den fem kilometer lange stranden i Cha-Am, nord for Hua Hin, beskrives som en del av smilets land som fortsatt er autentisk. Foto: SHUTTERSTOCK

Millionjakten

Operasjon Gilde har vært Sør-Trøndelag politidistrikts dyreste etterforskning noensinne. Dopingjakten har kostet opp mot 40 millioner kroner.

Men da meldingen om at Agder politidistrikt ikke ønsket å forfølge mannen som kaller seg «Corleone» nådde politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag i fjor, skal han ha vært krystallklar. «Corleone» skulle ikke slippe unna enda en gang. Etter det Adresseavisen forstår skal Moe ha sagt:

- Vi kan ikke slippe han!

Parallelt med at «Corleones» medhjelpere, pengemottakere, dopingprodusent og fire største kunder blir idømt over 25 år i fengsel i Norge i 2014, lever mannen som nå er 33 år i frihet i Hua Hin hvor han oppgir at han er IT-ekspert. Han har styrt en rekke nettdomener. Ett av selskapene hevder å tilby konsulenttjenester innenfor import og eksport av varer.

Krystallklar: Politimester Nils Kristian Moe var klar på at «Corleone» ikke skulle unndra seg også etterforskningen i Operasjon Gilde. Foto: VEGARD EGGEN

Daglig leder i selskapet er 31-åringen som kledde seg opp i uniform fra norsk politi og festet med «Corleone» noen år tidligere. Samme mann tok imot titusenvis av kroner fra mennene i sørlandssystemet, ble siktet, men slapp unna straffesak.

Selskapet, hvor «Corleone» står for registrering av nettsidene, oppgir en årlig omsetning på mellom en og to millioner dollar, og holder til i et bygg ikke langt fra stranden i badebyen.

Høsten 2015 er Corleone selv på utkikk etter bolig i et område som ligger utenfor Hua Hin. Området beskrives som rolig med en behagelig atmosfære og en flere kilometer lang strand.

«1-2 årskontrakt. Må ligge nære stranden», skriver «Corleone» i september.

Samtidig som «Corleone» jakter hus ved bølgene, sitter noen og mater inn navnet hans på Kripos' liste over nordmenn som er etterlyst over hele verden.

En av de store

- Det er klart politiet skulle tatt ham før. Han har vært en av de virkelig store innførselsårene av doping til Norge, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

I høst gikk beskjeder på e-post og til «Corleones» alias på Facebook. Der ble 33-åringen informert om at Sør-Trøndelag politidistrikt hadde siktet ham for svært grove dopingforbrytelser.

- Han er siktet for å ha innført over 34 kg dopingvirkestoff. Politiet vet i tillegg at han har innført store mengder legemidler. Dette gjelder for perioden mellom januar 2007 og september 2009, opplyser politiadvokaten.

Burde vært tatt: Politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen har siktet «Corleone» for grove dopingforbrytelser. Han er ikke i tvil, «Corleone» skulle vært pågrepet for lenge siden. Foto: OLE MARTIN WOLD

«Corleone» har vært kjent med siktelsen fra Agder politidistrikt siden i 2011. Da sluttet mannen å svare på hendelsene fra Norge, men denne gangen er politiet forberedt på taktikken.

Etter det Adresseavisen forstår er «Corleones» pass kjent ugyldig. 33-åringen kan ikke reise noen steder. Han risikerer pågripelse av thailandsk politi. Deretter blir han deportert:

Til Norge.

Siktelsen mot ham har en øvre strafferamme på seks år i fengsel. Det er ikke kjent om den tidligere siktelsen fra Agder, eller dopingpakkene til klesbutikken i Fredrikstad blir tatt med i Sør-Trøndelags sak. Mengden dopingråstoff alene tilsier uansett at «Corleone» vil kunne stange i taket på strafferammen, dersom han blir dømt.

- Vi håper å få ført saken for retten mot slutten av 2016, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen.

Adresseavisen har tatt kontakt med mannen som kaller seg «Corleone» på flere forskjellige måter før publiseringen av denne saken. «Corleone» har ikke svart på henvendelser som har vært rettet på epost eller en Skype-konto. Spørsmål som ble sendt til mannens alias på Facebook ble ubesvart og Adresseavisen er nå blokkert fra profilen. «Corleone» har heller ikke svart på to ulike thailandske telefonnummer.