Tirsdag var det en liten fest hos kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Bløtkaken sto på bordet da en stor delegasjon trøndere inntok regjeringskvartalet: Ordførere, varaordførere, rådmenn, lokalpolitikere fra opposisjonen, samt folk fra Fylkesmannen.

Antallet norske kommuner bør reduseres fra 428 til omkring 100, var en del av konklusjonen til ekspertutvalget for kommunereformen. Det er svært langt igjen dit. Professor Signy Vabo konkluderte også med at man må opp i 15 000 til 20 000 innbyggerne. Indre Fosen, som er det nye navnet til Rissa og Leksvik, får i overkant av 10 000 innbyggere.

- Blir Indre Fosen for liten i forhold til forventningene i kommunereformen?

- Vi vil ikke sette noen absolutt grense for hvor stor kommunene må være. Jeg mener det ligger store gevinster også for små kommuner slår seg sammen. Rissa og Leksvik blir en sterk velferdskommune, sier Sanner.

Les også: Mandag stemte kommunestyret i Leksvik for å slå seg sammen med Rissa fra 2018.

Følger fylkesprosessen tett

Tirsdag fikk han søknaden til nye Indre Fosen – med alle vedtak og protokoller høytidelig overlevert. En forutsetning for sammenslåingen av Rissa og Leksvik, er at trøndelagsfylkene slår seg sammen til ett. De to fosenkommunene ligger nemlig på hver sin side av fylkesgrensa.

- Jeg følger prosessen om sammenslåing av fylkene i Trøndelag tett, og jeg er overbevist om at det blir en sterk region. Vi er klare til å behandle den søknaden raskt dersom de kommer i mål i løpet av mars-april, sier Sanner.

Leksvik står per i dag på Robek-lista, noe som innebærer at de sliter økonomisk. Rissa gjør det ikke.

- Kan sammenslåing være en vei ut av økonomisk uføre?

- Det varierer, det er stor forskjell på hvorfor noen er på Robek-lista. Hvis man er det, så bør man uansett rette opp i økonomien gjennom systematisk jobbing. Sammenslåing vil kunne gjøre kommunen sterkere til å håndtere økonomiske utfordringer. Nå får Rissa og Leksvik 27 millioner kroner samlet sett i forbindelse med sammenslåingen. De vil få en forutsigbar og god økonomi, sier Sanner.

Lokker med millioner

For noen uker siden gikk det ut et brev fra departementet om at kommuner som er raske på labben, vil få to millioner kroner ekstra. Det gjelder i første omgang Rissa og Leksvik, Hof og Holmestrand, samt Tjøme og Nøtterøy.

- Dette er først og fremst for å kompensere de kommunene som går foran og som nå vil få mange spørsmål fra andre kommuner. Deres erfaringer er veldig etterspurt for andre som går inn i reformprosessen nå, sier Sanner.

Navnet Indre Fosen ble bestemt mandag da de to kommunestyrene hadde et felles møte i Vanvikan. Det ble 26 stemmer for navnet Indre Fosen, mens 22 stemte for Rein kommune.

Rissa og Leksvik bidrar til Jan Tore Sanners kommunereform - og belønnes med bløtkake. Foto: Kristin Svorte
Fra venstre ordfører i Rissa Ove Vollan, fungerende fylkesmann i Sør-Trøndelag Brit Skjelbred, kommualminister Jan Tore Sanner og ordfører i Leksvik Steinar Saghaug Foto: Kristin Svorte
Ordførererne fra Rissa og Leksvik var tirsdag i Oslo for å overlevere Sanner søknad om sammenslåing. Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (t.v.) og Rissa-ordfører Ove Vollan. Foto: Kristin Svorte