2015 var året da Marvin Wiseth (64) fikk en ny rolle og ble ektemann. 5. september giftet han seg med Lise Andersen (56) i Lade kirke i Trondheim.

- Jeg trives ikke alene lenger. Det blir ikke mye med meg når jeg er alene. Jeg har nesten blitt avhengig av henne, sier Marvin Wiseth.

Ekteparet forsøker å kose seg i hverdagen. Småting, som å lage god mat, være på hytta og stelle i hagen, setter de pris på.

- Vi krangler ikke. Vi er nesten bekymringsfullt enige. Lise har mye humor og vi har det morsomt sammen. Hun er forsiktig, men har en vilje av stål, sier Wiseth.

- Også overser hun tullesidene mine. Hun har aldri forsøkt å forandre meg. Jeg er kritisk til min egen adferd, så det at hun ikke har forsøkt å forandre meg gjør det mer inspirerende å ta tak i ting selv. Mannfolk er barnslige på den måten. Vi liker å komme på egne ideer til hva vi skal gjøre, fortsetter han og smiler.

Egne karakterer

Selv om Wiseth er raus med komplimentene til kona, så gir han ikke seg selv like gode karakterer.

- Jeg vil gi meg selv en M for evnen til å kose meg. Også er jeg i relativt godt humør. Men der er det slutt på toppkarakterene. Jeg er fortvilt over min egen evne til å sluntre unna. Jeg er ustrukturert og litt bortreist. Jeg kunne sikkert ha mistet 100 bankkort i året.

- Er du ikke litt streng mot deg selv?

- Nei. Jeg er veldig raus mot meg selv. Jeg er veldig flink til å belønne meg selv. Jeg unner meg alt det beste og er for lite streng mot meg selv.

LES OGSÅ (PLUSS): Marvin giftet seg lørdag

Rørt i bryllupet

I juli bestemte paret seg for at de skulle gifte seg. Det var ikke noe ekstravagant frieri, men en diskusjon om de skulle formalisere forholdet. Bryllupet var ikke noe de ville vente med og det ble planlagt til den første datoen kirken var ledig. Da vielsen fant sted var flere Høyre-politikere på gjestelista. Både Yngve Brox og Børge Brende sa at de var overrasket over at Wiseth giftet seg i sin alder.

- Jeg er selv også overrasket over at jeg giftet meg nå. Det betyr kanskje enda mer å gifte seg i min alder. Dette er første og siste gang. Jeg har funnet ut hva som er viktig i livet. Det er fint å bli gammel, sier Wiseth.

Under seremonien i kirken siterte presten Winston Churchill, som var Storbritannias statsminister under andre verdenskrig. Wiseth er lidenskapelig interessert i britisk historie og Churchill var en av grunnene til at han ble interessert i politikk. I et av Churchills mange brev til kona skrev han «you are my hope, anchor and habour ».

- Jeg så rørt at jeg nesten knakk sammen da det sitatet ble lest opp. Det var et Churchill-sitat som jeg ikke hadde hørt før, sier Wiseth.

Nå er ekteparet tilbake til hverdagen etter den romantiske vielsen. Han hadde ikke trodd på forhånd at det kom til å være en forskjell på om de var gift eller samboere.

- Men det er det. Det er stas å si at jeg skal hjem til kona. Det gjør meg stolt.

Har funnet roen

Wiseth har alltid vært beskjeden. Da han holdt sitt første innlegg i bystyret var det med en spinkel stemme. Ordførerrollen måtte læres fordi det var mer naturlig for ham å sette seg bakerst i rommet enn på første rad. Han måtte lære seg at det var ordføreren Marvin alle så på, ikke Marvin som vokste opp i en arbeiderklassefamilie på Lademoen. Etter som årene har gått har presset for å prestere forsvunnet og han har en større trygghet.

- Jeg har forsonet meg med at det er ting jeg ikke er flink til. Jeg har ikke prestasjonsangst lenger og har ikke trang til å imponere. Nå er det helt greit hvis det er noen som ikke liker meg. Det gir en ro å slippe å tenke på slike ting, sier han.

Wiseth og Andersen møtte hverandre for første gang på 90-tallet. Det var ingen gnister mellom paret i begynnelsen.

- Vi var begge i et forhold da vi møttes for første gang. Jeg var ikke kjempeimponert i begynnelsen, spøker Wiseth.

Noen år senere ble de begge derimot overbevist. De møttes i 2012 for å spise middag etter et foredrag Wiseth hadde hatt i Oslo og fortsatte å møtes etter det. Nå bor de sammen på Tyholt i Trondheim.

Hjemmekjær

Den tidligere trondheimsordføreren har hatt flere muligheter til å flytte fra byen. Politikken kunne ha tatt ham til hovedstaden, men han har aldri tatt steget.

- Jeg ville egentlig være rikspolitiker, men ble værende i bystyret. Det er egentlig litt rart og tilfeldig at det ble slik. Jeg er nok heller ikke godt nok organisert til å være noen dager i Oslo og noen dager i Trondheim, sier han.

Wiseth har vært nært knyttet til foreldrene. Og til byen han har vært ordfører i.

- Jeg var nok en mammadalt da jeg var yngre, men når jeg har blitt eldre så ser jeg at pappa var en klok mann. Broren min var sjømann og har derfor bodd i utlandet. Jeg ville være der for foreldrene mine da helsen skrantet ut over 90-tallet. Det var en av grunnene til at jeg ikke flyttet fra Trondheim. I tillegg er jeg nok hjemmekjær. Jeg angrer ikke på at jeg ikke flyttet, sier Wiseth.

Han gikk på Lilleby skole som barn og av og til kjører han innom skolen for å se hvordan den ser ut i dag.

- Den ser mye mindre ut nå enn da jeg var barn. Det er rart å tenke på at det var der vi spilte ball mot veggen. Det ser bare mye mindre ut i dag.

Hunden Marco har vært medlem av familien til Marvin Wiseth og kona Lise Andersen i halvannet år. Foto: Ole Martin Wold