I 2015 tok UP i Midt-Norge over dobbelt så mange ruskjørere som året før.

Tirsdag ble en norsk vogntogsjåfør stoppet på Sunnmøre. En spyttest ga positivt utslag på at sjåføren var påvirket av narkotika.

Distriktsleder for Utrykningspolitiet (UP) i trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, Per Einar Hollum, opplyser at UP frem til midten av desember hadde avslørt over 200 sjåfører, mistenkt for å ha vært påvirket av alkohol, narkotika eller begge deler.

210 ruskjørere i Midt-Norge

- Før vi går inn i det nye året, regner jeg med at vi har tatt 210 sjåfører i Midt-Norge, mistenkt for ruskjøring. I løpet av hele 2014 ble 97 bilister avslørt, sier Hollum.

Det var en bevisst satsing fra UP å bruke mye tid og krefter på å forsøke å luke ut så mange ruspåvirkede sjåfører fra norske veier. Denne satsingen vil fortsette også i 2016. Undersøkelser viser at hver 20. bilist er ruset når han eller hun setter seg bak rattet.

- UP tar folk i alle aldersgrupper for ruskjøring. Flere bruker sterke medikamenter og har forbud mot å kjøre bil. Også yrkessjåfører tar vi. Det siste eksemplet er fra Sunnmøre for et par dager siden da en av våre patruljer stoppet en vogntogsjåfør.

150 narkobeslag i biler

Hollum legger til at det i 2015 er gjort over 150 beslag av narkotika i kjøretøy i Midt-Norge. Flere av førerne i disse bilene er påvirket når de blir vinket inn til siden for kontroll. En betydelig andel av dem som omkommer i trafikkulykker er påvirket av alkohol, narkotika eller begge deler.

- Vi bruker erfaring og «politiblikket» når vi kontrollerer bilførere. Også kriminelle kjører bil, og blant dem har flere et rusproblem, fremholder distriktslederen.

I 2015 fikk UP et apparat som analyserer spyttprøver, en Dräger Drug Test 5000.

UP i Midt-Norge startet med ett apparat og har nå fire. – Men ruskontroller er ressurskrevende. Vi tar én ruskjører etter å ha kontrollert mellom 350 og 500 bilførere. Spesielt den siste måneden er flere ruskjørere avslørt. Det er langt lettere å knipe råkjørere. I løpet av en fartskontroll kan vi ta en rekke bilister som har kjørt for fort.

Færre forelegg for fart

- Er det derfor dere har skrevet ut færre forenklede forelegg for fartsovertredelser?

- Ja, det er nok riktig. Men antall førerkortbeslag i Midt-Norge på grunn av for høy fart er omtrent det samme i år som i fjor, rundt 800 beslag. Det fordeler seg på både enkeltstående fartsovertredelser og at føreren har pådratt seg mer enn åtte prikker på førerkortet, som fører til beslag.

- Dere kontrollerer også folks adferd i trafikken, som kjøring mot rødt lys?

- Ja, og antall reaksjoner er omtrent det samme som i fjor, ca. 2000 reaksjoner.

Også UP gleder seg over at antallet drepte og skadde i trafikken går ned. – Tallene er historisk lave, så vi får bare håpe at utviklingen fortsetter også neste år. Ekstra gledelig er det at så godt som ingen barn under ti år er drept i trafikkulykker, sier Holum.

Lett å teste narkotika

Det nye narkotikaanalyseapparatet Dräger 5000 beskriver Per Einar Hollum som et utrolig godt hjelpemiddel. Det gjør det langt enklere å gjennomføre ruskontroller. Mens et alkometer sjekker alkoholkonsentrasjonen i blodet gjennom en pusteprøve, blir en pinne med svamp stukket i munnhulen når det skal gjennomføres en narkotikakontroll.

Bilføreren må smatte på pinnen et minutts tid. Deretter blir pinnen stukket inn i måleapparatet, som i løpet av noen minutter har svaret klart. Politiet kan teste både kokain, heroin, benzodiazepiner (medikamenter/medisiner), cannabis, amfetamin og metamfetamin.