NAMSOS: Politiet og Mattilsynets egne bilder og video fra innsiden av «dødens fjøs» på Jøa i Fosnes ble mandag lagt frem i Namdal tingrett som bevis.

Les også: Politiet mener bonden koblet av vannet

Les også: Dyrene gikk mange måneder uten stell

De dokumenterer de grusomme lidelsene de 92 dyrene må ha gjennomgått i fjøset uten normalt stell, mat og drikke i tre måneder fra desember 2014 til Mattilsynets inspeksjon 20. mars i 2015. Døde og avmagrede dyr i ulike stadier av forråtnelse lå i hauger eller alene i det raserte fjøset. På gulvet fløt det med vann og avføring. Bonden forklarte i retten mandag at han koblet fra vannet fordi han var redd at noen skulle oppdage en vannlekkasje og reagere.

- Den verste saken på ti år

Dyrevernalliansen hevder saken er den verste i Norge på over ti år, med unntak av en sak fra Tønsberg tingrett der en bonde ble dømt for å ha latt 400 griser omkomme.

Les også: Mattilsynet måtte be politiet om bistand

- Jøa-saken vil bli en prinsippsak i forhold til straffenivået for dyremishandling i Norge fremover. Årsaken er at den er særdeles grov. Ut fra hva vi erfarer hadde bonden skrudd av vannet til dyrene. Han hadde ikke varslet noen eller på annen måte forsøkt å avverge dyretragedien som utspant seg i fjøset. Handlingen grenser dermed opp mot tortur, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen til Adresseavisen.

Ønsker strengere straffer

Mens grisebonden i saken fra Østlandet i fjor ble dømt til ett års fengsel argumenterer Dyrevernalliansen for at namdalsbonden i trettiårene bør idømmes straff opp mot maksimumsnivået på tre års fengsel. Grunnen er blant annet at Riksadvokaten har antydet at straffenivået i dyremishandlingssaker bør økes.

Les også: Kan få 20 års forbud mot dyrehold

- Grunnen er at dette gjelder mange dyr, og alle har lidd i ekstrem grad. Flere dyr har dødd av mishandlingen. Lidelsene har vart over lang tid, for mange dyr i opptil flere måneder. Bonden har vært klar over at dyrene led, og graden av skyld fremstår derfor som betydelig, sier Kleveland.

Tilsto dyremishandlingen

I retten i går svarte mannen i trettiårene ja på spørsmålet om han erkjenner straffskyld etter tiltalen for grov dyremishandling. Det er ikke klart om mannen selv mener dette skjedde grovt uaktsomt, eller forsettlig, altså med vilje. Dette stilte også dommer Helge Johan Kaasbøll spørsmål om uten å få klart svar.

- Min klient har tilstått handlingen, men hvor stor grad av skyld det er snakk om er uklart. Det er minimum snakk om grov uaktsomhet, sier mannens forsvarer, advokat Bertil Smalås til Adresseavisen.

Aktor, Amund Sand viser til at mannens forklaring er forenlig med at det skjedde forsettlig, og at han forsto hva som skjedde.

Mannen ønsket ikke selv å uttale seg til Adresseavisen mandag

- Dette er den verste dagen i livet mitt. Det som skjedde er bare tragisk og forferdelig, sa han da han forklarte seg i retten.

Skylder på sykdom i familien

Flere vitner sa i retten i går at det fremstår som helt utrolig at nettopp mannen i trettiårene kunne la dette skje. Bonden, som nå er arbeidsledig har tidligere fått ros for dyreholdet av Mattilsynet. Så sluttet han plutselig å ta vare på dyrene i fjøset. Det skjedde til tross for at det fantes store mengder for i nærheten, og at han enkelt kunne avsluttet driften.

Selv fortalte tiltalte at sykdom i familien var årsaken til at han handlet slik han gjorde. Han fortalte ingen om at han sluttet å ta vare på dyrene.

- Hadde jeg gjort det ville ikke dette skjedd, sier mannen.

Isteden narret han blant annet et familiemedlem til å tro at han gikk i fjøset. Han tok på seg fjøsklærne og gikk en tur.

- Hvorfor sluttet du å gå i fjøset, ville aktor vite?

- Jeg har aldri hatt fri. Du møter litt veggen. Sykdommen var dråpen som fikk begeret til å renne over, sier mannen.

- Jeg var fysisk og psykisk utslitt.

Saken i Namdal tingrett avsluttes tirsdag.

Live Kleveland fra Dyrevernalliansen sier saken fra Fosnes er en av de verste i Norge på mange år. Foto: Terje Pedersen/Scanpix
Bertil Smalås er forsvarer for mannen i 30-årene. Han sier klienten har tilstått handlingen, men vil ikke fastslå om det skjedde med forsett. Foto: Frank Cadamarteri
- Mannen forklarte til lege at han følte seg lettet over at tragedien ble oppdaget, sa aktor Amund Sand i retten mandag. Foto: Frank Cadamarteri