- Vi selger ikke skinnet før bjørnen er skutt, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

- Vi la opp til en nøktern markering. Ambisjonen for fusjonen er at vi skal levere et godt faglig resultat. Det har vi ikke bevist ennå.

Siden det kontroversielle fusjonsvedtaket synes Bovim samarbeidet har vært godt med de ansatte og studentene. Han merket seg alle gode råd som kom til ham i går. - Forventningene er store og det er mange utstrakte hender til oss. Det er et privilegium. Vår utfordring blir å balansere lokale og regionale hensyn opp mot internasjonale ambisjoner, sier NTNU-rektoren.

Fusjonerte på tv

Fusjonsmarkeringen i går ble avviklet som en samsending på tv med innslag fra Trondheim, Ålesund og Gjøvik. Sendingen inneholdt videohilsener fra sentrale personer som statsminister Erna Solberg, Arvid Hallén i Forskningsrådet, Trond Giske, leder i utdanningskomiteen på Stortinget, Gerd Kristiansen i LO og Kristin Skogen Lund i NHO. Mens Bovim var til stede i Trondheim, befant kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen seg i Gjøvik og statssekretær Bjørn Haugstad var på plass i Ålesund.

God stemning i Gjøvik og Ålesund

Mens Høgskolen i Sør-Trøndelag fullt ut er blitt en del av NTNU, vil de tidligere rektorene i Ålesund og Gjøvik fortsette som stedlige ledere i 2016 med tittelen viserektor.

- Stemningen er veldig god i Ålesund, sier Marianne Synnes, viserektor ved NTNU i Ålesund.

- Ifra å være mer spørrende, er folk blitt overbevist om at fusjonen er riktig. I 2016 må vi se på gevinstene. Det viktigste er at vi får en felles identitet. Klarer å ta vare på det beste fra alle parter, da har vi kommet langt.

I Gjøvik er de også glad for å bli en del av NTNU.

- Nå begynner vi å jobbe med faglige gevinster av sammenslåingen. Vi skal samordne og bedre kvaliteten, sier viserektor Jørn Wroldsen. Han betegner 2016 som et mellomår der den gamle interne strukturen består.

Råd til rektor

Under markeringen ble et panel bedt om å gi rektor et råd. Her er hva de svarte:

Rita Ottervik, ordfører: – Bruk NTNUs kunnskapsmiljøer enda mer i kontakten mellom universitetet og kommunen og næringslivet.

Nils Kvernmo, adm.dir. St. Olavs Hospital: – Skap begeistring for bedre utdanning, bedre og mer forskning. Ikke bli opptatt av organisasjonsstrukturer.

Øystein Risa, hovedtillitsvalgt for Tekna: Ikke gi de ansatte store overraskelser i 2016.

Marte Øien, nestleder i Studenttinget: – Legg større vekt på forskningsbasert undervisning og en felles studentidentitet.

Berit Rian, adm.dir. Næringsforeningen: – Styrk kontakten med nærings- og arbeidslivet.

Studentene vet lite

På Kalvskinnet går livet sin vante gang midt i bygningsarbeidene som Høgskolen i Sør-Trøndelag satte i gang før fusjonen var et faktum. At adgangskort ikke virker, var det mest konkrete resultatet av fusjonen første skoledag i det nye året, forteller elektrostudenter.

- Det suger litt å være student i et mellomår midt i fusjonen, sier Erik Buer. Han er halvveis i bachelorgraden i elektro og sitter på rommet til linjeforeningen sammen med Jørgen Sørgård Svenning og Thea Hjelmseth Ottesen. De har fått nye studentkort og adgangskort og har altså hatt problemer med å komme seg inn.

Test kunnskapene dine om nye NTNU

Bekymret for konteeksamen

- Vi vet så lite om hva fusjonen betyr for oss, sier de tre. De er mest bekymret for om de mister retten til å ta eksamen på nytt dersom de er misfornøyd med karakteren.

- På Hist kunne vi ta opp igjen eksamen tre ganger. Nå vet vi ikke hvordan det blir.

De regner med at det meste løser seg og at det helt sikkert blir bra for studentene som kommer etter.

- Vi får ta det som det kommer, sier Thea Hjelmseth Ottesen.

Vitnemålet blir mer verdt

- Vitnemålet! sier noen andre elektrostudenter om hva som forandrer seg med fusjonen.

- Det står NTNU på vitnemålet til slutt, og det er nå greit, sier Gabriel Ottersbo. Han er også halvveis i bachelorstudiet.

- NTNU er et større navn enn Hist. Det er bedre kjent, har et bedre rykte og et NTNU-vitnemål blir sikkert lagt mer vekt på, fortsetter han. Rundt bordet er det en viss undring om NTNU-navnet kanskje blir mindre verdt når høyskolene blir en del av universitetet. De tror ikke at hverdagen kommer til å forandre seg så mye, men tror det meste blir positivt.

- Vi regner med at vi får tilgang på fasilitetene på Gløshaugen med grupperom og muligens laber der, sier Kristoffer Skjøseth. Han har hele tiden vært bestemt på å ta master etter at han har gjort seg ferdig med bachelorstudiet i elektronikk.

Ingen datakollaps

Fusjonen mellom de fire institusjonene innebærer en svær omlegging av datasystemer.

- Bortsett fra adgangskortene og noen andre småting, har det gått rimelig greit, sier organisasjonsdirektør Ida Munkeby. – Men ennå er det tidlig. Vi trenger denne uka for å få oversikten over hvordan det har gått.

Hilsen fra oven: Statsminister Erna Solberg var blant de utvalgte som hilste det nye NTNU med videoinnslag. Åpningen foregikk i Vrimla i Handelshøyskolen i Trondheim, tidligere Høgskolen i SørTrøndelag, nå NTNU. Foto: jens petter søraa
Adgangskortet virker ikke: Elektrostudentene Erik Buer (t.v.), Jørgen Sørgård Svenning og Thea Hjelmseth Ottesen opplevde at de ikke kom seg inn i skolebuygningene på Kalvskinnet. Foto: Aagot Opheim
Vitnemålet blir mer verdt: Det tror elektrostudentene Kristoffer Skjølseth (t.v.)og Gabriel Ottersbo. Foto: Aagot Opheim