Orkanger: Femten år etter etableringen av Stiftelsen Robert Lunds minnefond for tobakkens ofre kjemper fortsatt datteren til Robert Lund, Kjersti Lund Olsen, kampen faren startet mot tobakksindustrien.

Robert Lund fra Kyrksæterøra var den første i Norge som gikk til sak mot Tiedemanns Tobaksfabrik. Lund mente tobakksselskapet måtte ta ansvar for de helseskader han hadde fått av røyking. Han begynte å røyke som 20-åring i 1953. Helt frem til sin død røykte han Petterøes tobakk. Han var svært avhengig av tobakk, og klarte aldri å kutte ut røyken. I 1996 fikk han lungekreft, og i 2000 spredte kreften seg til hjernen.

5. januar 2001 ble stiftelsen i Robert Lunds navn etablert for å hedre hans minne samt den innsatsen han gjorde i kampen mot tobakkens avhengighetsskapende og helseskadelige virkninger. Ifølge stiftelsens nettside skal de blant annet benytte kunnskap og innsikt om tobakksindustrien som grunnlag for informasjonsvirksomhet overfor ungdom og opinionsledere.

Lovendring

Legeforeningen ønsker et røykfritt samfunn innen 2035. Nylige foreslo de å forby salg av røyk til alle født etter år 2000. Forslaget applauderes av Kjersti Lund Olsen.

- Det er et forslag vi er positive til. Innføring av røykeloven viste oss at å bruke lovverket er veien å gå skal man få til endringer, sier Kjersti Lund Olsen.

Hun minner om at det først var sterk motstand mot røykeloven.

- Men i dag er det få som vil tilbake til slik det var før røykeloven ble innført, sier hun.

E-sigarett med nikotin

Norsk forening for allmennmedisin skriver i et høringssvar til Helse- og omsorgsdepartementet at de er positive til innføringen av e-sigaretter med nikotin som et tiltak for å hjelpe folk til å slutte med ordinær røyk, ifølge Dagens Medisin. Samtidig er de bekymret for om innføringen kan medføre at unge starter med e-sigaretter. Uttalelse om innføring av e-sigaretter med nikotin blir mottatt med skepsis av Lund Olsen.

- Vi mener at å innføre e-sigaretter med nikotin i Norge ikke er rett vei å gå. Selv om det er mulig for nordmenn å få tak i e-sigaretter med nikotin i utlandet, mener vi økt tilgjengeligheten gjør at unge lettere begynner å røyke, sier Lund Olsen.

Hun mener det dessuten er forsket for lite på effekten av bruken av e-sigaretter.

- Har du først blitt avhengig av nikotin, er det vanskelig å slutte. Her må man lytte til fagfolk, sier hun.

Lund Olsen mener det har skjedd en del med folks kunnskapsnivå om skadevirkningene av tobakk i de 15 årene stiftelsen har eksistert.

- Folk har lært litt, men det er fortsatt en lang vei å gå. Vi er på rett vei, men kampen mot tobakk er ikke over. Dessverre skjer endringene sakte, sier hun.

Søk hjelp

På spørsmål om hun har noen råd til de som har røykeslutt som nyttårsforsett for 2016, sier Kjersti Lund Olsen at det er viktig å søke profesjonell hjelp.

- Det er vanskelig å slutte, men det finnes mange preparater eller kurs som kan gjøre dette enklere.

Ga lungekreftrammede et ansikt: Helt frem til sin død røykte Robert Lund Petterøes tobakk. Han klarte aldri å kutte ut røyken, og i 1996 fikk han lungekreft. I 2000 spredte kreften seg til hjernen. Foto: Nils Toldnes
Mer kunnskap: Kjersti Lund Olsen mener det har skjedd en del med folks kunnskapsnivå om skadevirkningene av tobakk i de 15 årene stiftelsen har eksistert.