To aktører i saken som Line Sommer Hoel (25) har vunnet mot Malvik, er hennes tidligere kontaktlærer Bernt Ole Ravlum, som også er gruppeleder for Arbeiderpartiet, samt kommunalsjef Ester Sandtrø, som var i ledergruppen for skolen da 25-åringen gikk der.

På sosiale medier, i leserinnlegg og blant folk har det vært stilt spørsmål rundt deres og andre politikeres rolle. Det skjedde særlig da formannskapet før jul besluttet å anke. I november ble kommunen dømt i tingretten: Kvinnen ble utsatt for langvarig mobbing ved Vikhammer ungdomsskole og har rett på erstatning.

Les også: Mobbeofferet krevde 8,3 millioner kroner

Kommunalsjef: Overrasket

Ester Sandtrø er i dag kommunalsjef for barn og unge i Malvik.

- Jeg var en av tre inspektører ved skolen, og hadde ansvaret for ett av trinnene, men ikke trinnet hvor jenta gikk. Jeg satt også i ledergruppen ved skolen, sier Sandtrø.

Da det ble klart at kommunen ble stevnet, ble det tatt en vurdering på hvem som skulle representere dem i rettssalen.

- Siden jeg er oppvekstansvarlig nå, var det naturlig at jeg skulle være representant for Malvik kommune. Det var egentlig ingen annen som kunne gjøre det.

- Ble det vurdert om du var inhabil i og med at du tidligere hadde jobbet ved samme skole?

- Det var Malvik kommune som var saksøkt, og jeg representerte kommunen. Det ble ikke vurdert noen inhabilitet i  kommunen, men det ble tatt opp i retten, sier Sandtrø.

Hun er overrasket over at hennes rolle er blitt et tema. Selv har hun ingen problemer med å forsvare sin rolle, og hun påpeker at det eneste hun gjorde i retten var å svare på noen få spørsmål.

- Dette er en type rettssaker som du ikke ønsker. Men det er noe jeg må ta i jobben jeg har, og for meg har det vært veldig viktig å være ryddig i min jobb, sier Sandtrø.

Kommunalsjefen var også sentral da dommen ble besluttet anket: Hun var en av dem som anbefalte formannskapet å anke.

- Det var en felles avgjørelse som vi brukte lang tid på. Her var både kommunens advokat, rådmannen og andre i kommuneledelsen involvert, påpeker Sandtrø.

- Jeg tenker at slik situasjonen er nå, er det greit at vi har trukket anken, slik at vi får en avslutning på denne saken, sier Sandtrø.

Line (25): - Jeg har ikke noe liv

Lines kontaktlærer: Meldte meg inhabil

Bernt Ole Ravlum (Ap) var en av to klasseforstandere til Line i den aktuelle perioden. Han vitnet under rettssaken.

- Jeg har meldt meg inhabil i denne saken fra dag én, og jeg har ikke tatt i denne saken som politiker overhodet. All behandling var i formannskapet. Da spørsmålet om hvorvidt vi skulle trekke anken ble løftet opp i partigruppa, fratrådte jeg som gruppeleder. Jeg har aldri diskutert saken i partigruppa.

- Tror du din rolle har påvirket dine partikolleger?

- Nei, det kan jeg ikke tenke meg. Jeg har ikke diskutert denne saken med ett ord med dem. Jeg tror det var jus og advokatens vurdering som gjaldt da de bestemte seg for å anke. Jeg vil ikke være borti saken med ildtang. Vi er voksne folk, og jeg er overbevist om at også mine sympatisører mener: «Denne saken må du stå av selv.»

Han forholder seg til at anken er trukket:

- På en måte er det en befrielse å slippe å møte i retten igjen som vitne. Det er også best for Line.

- Dommen innebærer er skarp kritikk av dere på skolen?

- Tingretten mener vi ikke har gjort jobben vår. Det må vi leve med siden saken er avsluttet.

- Malvik er en relativt liten kommune, hva tenker du om inhabilitet?

- Om ikke vennskap, så har man et forhold til mange. Det er en utfordring, og det er stadige eksempler på at folk må melde seg inhabile i kommunestyret.

Ravlum sier det ikke er noen grunn til å tro at lærere beskytter hverandre:

- Det er ingen yrkeslosje i Malvik. Jeg har diskutert saken med kolleger innad på skolen, men at lærerstanden skulle støtte hverandre på tvers av skoler og så videre, det kjenner jeg meg ikke igjen i.

Les også: Ungdomsskole i Malvik dømt for mobbing

Politikere med skolebånd

Flere av politikerne som før jul stemte for å anke saken, har bånd til skoleverket. Tirsdag snudde de imidlertid og bestemte seg for å trekke anken.

Rakel Trondal (SV) har inntil i fjor jobbet i ti år som lærer ved Hommelvik ungdomsskole, er nå folkevalgt. Hun avviser at hennes rolle som lærer har påvirket henne til å anke saken:

- Jeg har kun vært i befatning med saken som politiker. Min lærerbakgrunn gjør at jeg bare blir enda mer opptatt av elevenes vel, og saken blir ekstra alvorlig for meg.

Hun synes det er veldig beklagelig dersom folk har et inntrykk av at lærere «beskytter hverandre», og sier hun ikke visste at Ravlum var part i saken før rett før anken skulle behandles.

Matz Ulstad (Ap) er undervisningsinspektør ved Sveberg skole i Malvik, og folkevalgt.

- Vi må i alle saker forholde oss til habilitetsreglene. Så lenge vi forholder oss til det, oppleves ikke dette forholdet som et problem, skriver han i en sms.

Ole Herman Sveian (Sp) har ingen bånd til skoleverket, men var en del av posisjonen som stemte for å anke saken.

- Jeg har ikke følt på at noen har blandet rollene. Dette har ikke vært noen utfordring her, dette er oppegående folk som vet å skille sine roller, sier Sveian.

Ingrid Aune (Ap) er ordfører i Malvik, og partikollega med Ravlum. Hun avviser at hennes relasjon til han har påvirket henne:

- Jeg kom inn i kommunestyret i Malvik for under tre måneder siden. Jeg har ingen personlig relasjon til han utover arbeidet som kommunestyrerepresentant.

Dette sier hun om beskyldninger om tette bånd:

- Alle må forholde seg til lover og regler og tilkjennegi eventuell inhabilitet. At noen er inhabile, skjer stadig og må håndteres ryddig. Det kan ikke være slik at alle partikolleger skal melde seg inhabile dersom én er det. Her må vi følge kommuneloven.

Faren: – Mange er opprørte over båndene

Pappaen til Line har skrevet et blogginnlegg om hvem som er hvem i mobbesaken. Før formannskapet skulle fatte vedtak, trodde ikke han at politikerne var påvirket av noen:

- Men da de falt ned på å anke saken, så vi at det kunne være bånd her. Det var også folk som ringte til oss og fortalte om disse båndene, og mange var opprørte. Samtidig vil jeg si at jeg er glad for at formannskapet til slutt innså at det var feil å anke, sier pappaen til Line.

Les mer: Anker mobbedommen etter lukket møte

Malvik-ordfører Ingrid Aune. Foto: VEGARD EGGEN
Ester Sandtrø (kommunalsjef)
Ole Herman Sveian (Sp)
Rakel Trondal (SV)