Bruk av GPS ble innført som et prøveprosjekt i fjor høst etter at en dement pasient forsvant fra Rennebu helsesenter - og senere ble funnet død.

De siste månedene skal personalet få varsling via mobil når en pasient med en spesialtilpasset GPS-klokke beveger seg utenfor avtalt område eller blir lenger borte enn avtalt maksimaltid, men teknologien har ikke fungert optimalt.

- Vi har ikke fått på plass teknikken fra vår leverandør, men vi jobber sammen med leverandøren av GPS-klokka for å optimalisere produktet. Vår erfaring er at mye av GPS-teknologien innenfor pleie- og omsorgstjestene er i en startfase, og at det trengs fortsatt mye tid for å få optimalisert tilbudet, sier helse - og omsorgsleder Solveig Løkken i Rennebu kommune. Hun understreker at dersom ikke leverandøren av GPS-klokka får systemet til å fungere, vil kommunen se etter andre leverandører.

- Fordi dette er en viktig teknologi for framtida innefor pleie- og helsesektoren, understreker Løkken.

- Trygghet for alle parter

Forsvinningssaken hvor en 69-årig mannlig pasient ble funnet død i fjor høst etter å ha gått fra sykehjemmet, førte til fortgang i arbeidet med å bruke GPS-teknologi som et forebyggende tiltak.

- Som et ledd med en rekke andre tiltak, vil bruk av GPS kunne være et godt bidrag til ny velferdsteknologi. Ikke for å kvalitetssikre vår tid, men for at pasientene skal få en frihet. Det er veldig viktig, fordi det er ingen som er tvangsinnlagt på et sykehjem i Norge, men det er vi ved sykehjemmene som har ansvaret for pasientene. Da er det veldig greit at fysisk friske pasienter med demens kan gå seg en tur. Det er rett og slett livskvalitet. Vi har ikke alltid anledning til å følge dem på tur, og da vil en slik GPS-klokke være en stor trygghet for alle parter, sier Elisabeth Tamnes, leder ved sykehjemmet i Rennebu, til Adresseavisen.

- Men heller ikke GPS-en kan gi en 100 prosent trygghet, men vi skal prøve og feile, og vi har noen brukere som vi tror vil ha nytte og glede av dette i samarbeid med pårørende, sier Tamnes.

- En del av kommuneomsorgen

I Oppdal er det derimot gode erfaringer så langt med bruk av GPS-teknologi på demente. Siden april i 2015 har Oppdal helsesenter testet ut GPS-lokalisering på flere demente pasienter. Avtalen med hver enkelt pasient er skjedd i samråd med de pårørende.

Turi Teksum, enhetsleder på Oppdal helsesenter, sier at teknologien virker og at helsearbeiderne har tillit til systemet.

- Vi vil evaluere om vi skal ha dette tilbudet permanent til våren. Så langt er tilbakemeldingene at dette har en god effekt, og er et tilbud som gir stor trygghet for pasientene, pårørende og helsepersonellet. Jeg tror dette er noe som tilhører kommuneomsorgen i Norge i framtida, sier Teksum.

Leteaksjon: Store letemannskaper, deriblant fra Heimevernet, søkte etter den demente mannen som forsvant fra sykehjemmet i Rennebu i fjor høst. Foto: Tommy Fossum