Barne- og familietjenesten (BFT) har rapportert inn 313 alvorlige avvik fra januar 2013. Her inngår barnevern, helsestasjoner og helse- og avlastningstjenesten for barn og unge. I avlastningstjenesten bor barn som trenger avlastning på heltid eller deltid (se faktaboks) - og her har de i større grad enn resten av BFT rapportert inn avvik. Fra én av disse botilbudene rapporterte en ansatt inn det som karakteriseres som et seksuelt overgrep (se avviksmeldinger under) og intervju med Odd Borge.

Barnevernet og helsestasjonene, har sjeldnere brukt avvikssystemet. Det som rapporteres derfra er likevel også alvorlige forhold.

Det fortelles om saksbehandleren i barnevernet som gir en anmeldt, voldsmistenkt far tilgang til barnets forklaring og tegninger, det rapporteres om tvillingene som fikk journalene permanent forbyttet - der den ene av dem hadde en alvorlig diagnose, og det skrives om sårbare barn uten saksbehandler i barnevernet.

Under kan du lese noen av de mest alvorlige hendelsene, slik de ansatte selv har beskrevet dem.

Oppmerksomme på sårbarhet

De få sakene som er rapportert inn fra barnevernet, handler enten om dårlig datasikkerhet, eller at et barn mangler saksbehandler i en kritisk situasjon. Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Gunn Røstad, er ikke bekymret.

- Vi har et godt system for tildeling av saksbehandler. Dette er vi svært tett på og i god dialog med lederne om. Vi er veldig oppmerksomme på sårbarheten til de barna som dette angår, forsikrer hun.

- Men det kan synes som barnevernet ikke bruker avvikssystemet. Det er lett å anta at det som er rapportert bare er toppen av isfjellet?

- Det kan virke slik og dette er noe jeg som leder har oppmerksomhet på. Men selv om feil ikke kommer frem i avvikssystemet har vi gode rutiner på internkontroll.

- Men da vil det si at det kan skje mye, også alvorlige ting, som heller ikke du vet om?

- Det er viktig at alle alvorlige hendelser rapporteres inn, og her kan vi bli mye bedre enn tidligere. Dette er et ledelsesansvar både fra rådmannsnivå og til enhetslederne, svarer Røstad.

Det som blir karakterisert som et overgrep, kommenterer Røstad slik:

- Det er en meget alvorlig sak. Men jeg er betrygget av at det er dokumentert og synliggjort.

- Er det et overgrep?

- Det er et sterkt begrep, men jeg sår ikke tvil om den ansattes vurdering.