Daglig leder har derfor tilbudt UDI å gi dem matpengene tilbake.

Gjestegården i Kopperå har skrevet en kontrakt om 80 plasser til 700 kroner i døgnet. Kontrakten løper i to måneder, frem til 22. januar. Nå har UDI besluttet å avvikle akuttmottaket – uten at det noensinne har vært i bruk. Flere akuttmottak i Midt-Norge har stått tomme eller med mange ledige plasser, men plassen i Kopperå er det eneste som overhodet ikke har fått asylsøkere.

Les også om at UDI har forhandlet ned prisen på alle akuttmottak i Midt-Norge.

- Veldig synd

- Det er veldig synd at vi ikke ble brukt. Vi har stått med full bemanning, fulle kjøleskap og alt på plass. Alle kontrakter er skrevet, og vi har en topp motivert stab, sier Kristian Strand-Nustad, daglig leder ved Meråker Smelteverk Gjestegård.

Han sier de nå har tilbudt seg å kreditere matpengene til UDI.

- Bemanning og andre kostnader løper. Men diettpengene løper jo ikke, så vi tilbyr oss å gi tilbake penger. Vi føler at det er rett og rimelig, for å si det slik, sier Strand-Nustad.

Han sier de har gjort veldig mye for å tilfredsstille UDIs krav.

- Blant annet har vi innleid et vekterselskap som går 24 timer i døgnet oppe hos oss, noe som utgjøre store kostnader. Vi har ansatte på plass, og vi har ikke andre gjester der parallelt, sier Strand-Nustad.

- Selv om dere leverer tilbake matpengene, kommer dere ut i pluss?

- Ja. Vi vet ikke hva nettoen blir ennå, men vi tjener penger. Vi har også gjort store investeringer i senger, sengetøy og øverige innredninger for å tilfredsstille UDI sine krav.

Les også: UDI betaler 4170 kroner for campinghytte

Vil bli permanent mottak

Strand-Nustad er også én av 18 tilbydere til UDI Midt-Norge i en pågående anbudskonkurranse for å bli et permanent, ordinært asylmottak. Slik sett kan investeringene komme til nytte:

- I prosessen med å bli akuttmottak har vi klart å bygge opp en kompetent og dyktig stab. UDI var på befaring her onsdag, og jeg oppfatter dem som positive, sier Strand-Nustad.

Han vil i så fall bli en del av staben med 7–8 ansatte, dersom de blir et ordinært mottak. Det blir trolig avklart i løpet av januar.

Akuttmottaket i Kopperå satte sinnene i kok da det ble kjent at det skulle åpnes.

- Vi føler oss fullstendig overkjørt, sa nærmeste nabo Marianne Lorvik til Adresseavisen da.

Les også: Flest positive til asylmottak