Nyttårsaften døde en 13-åring i Valdres, og i ettertid har det kommet frem at hun har vært utsatt for langvarig mobbing. Malvik kommune må betale erstatning til en 25 år gammel kvinne, også det etter mange års mobbing i skolen.

- Hvordan reagerer du på slike saker?

- Når du hører om saker hvor barn har hatt det så forferdelig vanskelig, er det umulig å ikke bli berørt. Selv om jeg har jobbet lenge med barn som har det vanskelig, slutter ikke enkeltskjebnene å gjøre inntrykk.

- Når blir erting og knuffing til mobbing?

- En ungdom jeg møtte sa at mobbing er at noen prøver å få deg til å føle deg mindre verdt som person, og du klarer ikke å stoppe det. Det beskriver godt følelsen av å bli mobbet. Ikke alt som er ubehagelig og trist er mobbing. Mobbing handler ikke om enkeltepisoder, men om sårende ord og handlinger som blir gjentatt.

- Hvordan håndterer skoler mobbesaker?

- I media høres det ut som skoler ikke håndterer mobbing i det hele tatt. Det er feil. I det daglige er det mange barn som har det bra og som får den hjelpen de skal. Men tall fra Elevundersøkelsen viser at flere titalls tusen barn som blir mobbet. Da gjør ikke alle skoler en god nok jobb.

- Handler det om at de ikke evner å se eller at de ikke vil se mobbing?

- Det er vanskelig å oppdage mobbing. Det krever grundig jobbing og kartlegging, fordi det ofte foregår i det skjulte. Samtidig hører en historier om barn og foreldre som opplever å ikke bli trodd, og som selv får ansvaret for det som har skjedd. Det handler om manglende kompetanse i skolene, men i noen tilfeller handler det også om uvilje til å innrømme sitt ansvar.

- Mobbesaker tar seg ikke pent ut?

- Det er skoleledere som tror at hvis de fremstår som plettfrie, så er det med å bygge tillit til foreldrene. Jeg blir bekymret når jeg hører skoleledere si at her er det ikke mobbing.

- Vi blir ikke hørt og blir ikke tatt på alvor, sier foreldre som har barn som blir mobbet. Hvorfor evner ikke skolene å møte foreldre og barn?

- Det tror jeg handler om at skoler ikke har kompetanse på hvordan de møter barn og foreldre i en krisesituasjon. Det siste de trenger er kritiske kontrollspørsmål som antyder egen skyld. De trenger å bli trodd og tatt alvorlig.

- Foreldre har vanskelig for å tro at egne barn kan mobbe. Er vi naive?

- De fleste mener de oppdrar barna sine til å bli rause og inkluderende med gode holdninger og verdier. Når foreldre får beskjed om at deres nydelige, empatiske, snille barn har vist andre sider ved sin personlighet, så er det uhyre vanskelig å forestille seg at det har skjedd. Men barnet kan oppføre seg helt annerledes hjemme enn når de er overlatt til seg selv. For skolene er det vanskelig å finne konstruktive løsninger når de møter foreldre som nekter å ta inn over seg hva deres barn har vært med på. Ingen har en garanti for at de får et barn som aldri ender i en situasjon som plager andre. Alle foreldre må forberede seg på å få en telefon fra rektor.

- I Malvik opplevde politikere at de selv ble hetset på nett, i Bærum har det vært kastet drapsanklager mot andre barn. Hva tenker du om oppførselen i sosiale medier?

- Det er lett å forstå at voksne blir veldig opprørte, men det legitimerer ikke at de kan henge ut andre over en lav sko. Det er et paradoks at de ikke ser hva de er med på, og jeg skulle ønske at det ikke var så langt mellom liv og lære.

- Du er rykende uengig med kunnskapsministeren som mener at flere mobbere må bytte skole. Hvorfor er det galt?

- Vi mener det er i strid med barns rettigheter. En må finne en løsning som er til barns beste, også det barnet som mobber. Hvis barn må flytte, uansett rolle, er det en fallitterklæring. Da må barna betale prisen for at de voksne ikke har gjort jobben sin. Det er fullstendig uakseptabelt.

- Til tross for mange års jobbing mot mobbing, er det like mange som blir mobbet nå som tidligere. Hvordan klarer du å tro på at dette kan bekjempes?

- Jeg blir lei meg og fortvilt over at saker går så langt som i de tilfellene vi hører om i media. Men det gir meg en bekreftelse på hvor utrolig viktig denne jobben er. Det understreker behovet for en enda kraftigere innsats.

Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef, mener det er et paradoks at foreldre reagerer på mobbing med selv å mobbe på sosiale medier. Foto: Kristin Svorte