- Mobbere operer sjelden alene, og problemet vil både kunne bli værende eller bare forflytte seg dersom mobber blir flyttet, sier Arne Tveit. Han slår fast at mobbing skyldes svikt i voksenmiljøet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener flere mobbere må flyttes.

- Dette må skolen håndtere

- En skole skal klare å håndtere dette. Det fins så mye kunnskap om dette, og har ikke skolen denne kunnskapen, må de ansatte på skolen skaffe seg den, sier mobbeksperten.

- Men det er ingen sesam sesam for å bli kvitt mobbing. Det må grundig og systematisk arbeid til over tid.

Arne Tveit er universitetslektor ved NTNUs Institutt for pedagogikk og livslang læring og del av et nasjonalt veilederkorps mot mobbing, ledet fra Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

LES OGSÅ LESERINNLEGGET: Mobbing kan alltid forhindres, ansvaret ligger hos skolen.

Mobbere operer ikke alene

Tveit slår fast at mobbere aldri opptrer helt alene i et vakuum, de stimuleres av et miljø, et publikum.

- Dersom du har en kultur i en skole eller klasse der det er aksept for å være stygg mot andre og plage andre, må det løses på skolen eller i klassen. Det vil ikke løse noe som helst å flytte problemet. Skolen eller klassen trenger hjelp til å avdekke og stoppe mobbing og konfrontere mobbere, sier han.

Nasjonalt veilederkorps

Det nasjonale veilederkorpset som han er en del av, tilbyr hjelp til enkeltskoler eller kommuner med høye mobbetall over tid. Skolene får hjelp til å avdekke og identifisere det som skjer og finne ut hva de kan gjøre for å stoppe mobbingen.

- Det må følges tett og ikke slippes opp, sier Arne Tveit.

Politikerne i formannskapet i Malvik har trukket anken i mobbesaken. Malvik-ordfører Ingrid Aune sa tidligere denne uken at kommunepolitikerne ser at denne saken er krevende for kvinnen.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Malvik kommune har tapt ansikt, men det ligger en stor seier i det folkelige engasjementet mot mobbing.

De voksne har ansvaret

Tveit sier det kan tenkes anledninger der det er rett å flytte mobberen når alt annet er prøvd. Men da vil det som oftest være et resultat av at voksenmiljøet ikke strekker til for å beskytte mobbeofferet. Han tror ikke det vil løse mobbeproblemet dersom mobber eller mobbeobjektet blir flyttet.

- Det er en spesielt uheldig løsning når mobbeofferet flytter, selv om det er lett å forså fortvilte foreldre som velger en slik løsning for å beskytte sitt barn, sier Arne Tveit.

- De skolene som har gode rutiner på dette, finner andre løsninger, sier han. Tveit mener skolen må vite hva de skal gjøre og ha en klar strategi både for å avdekke og stoppe mobbingen. Det nasjonale veilderkorpset han er en del av, kan hjelpe skolene som strever med høye mobbetall, med dette.

Lærerne må være tett på

- Ledelsen må være tett på. De ansatte må føle seg trygge og ha kompetanse nok til å gå tett på mobber og hjelpe offeret. Læreren må gjennomføre samtale med mobberne. Mobberne må få beskjed om at dette aksepterer vi ikke, dette følger vi med på. Det får konsekvenser og vi involverer foreldrene. Skolen må være på vakt hele tiden for å unngå at mobbingen blusser opp igjen.

- Hjelper det?

- Det hjelper. De fleste foreldre vil være med på dette selv om noen foreldre kan gå i forsvar. Lærerne må få foreldrene med på at vi sammen skal få stoppe dette. Vi skal finne løsninger. Det er et langsomt og krevende arbeid over tid, og det må involvere ungene selv og de voksne hjemme og på skolen. Det er et kollektivt ansvar å få slutt på mobbingen.

Mobbeundersøkelse med fullt navn

Læringsmiljøsenteret startet med et pilotprosjekt på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet for to år siden. I 2015 omfatter prosjektet 40 skoler i 18 kommuner. Det er utviklet en ikke – anonym spørreundersøkelse til bruk i skolen. Undersøkelsen skal gjennomføres på en bestemt måte på hele skolen samtidig og uten varsel på forhånd. Den skal deles ut og gjennomføres samtidig i alle klasser (unntatt de aller yngste) og alle elever skal svare med fullt navn. De får spørsmål om de kjenner til mobbing, om de har blitt utsatt for det, hvem som har mobbet og hvem som blir mobbet eller om de har mobbet selv.

- Ungene er ganske ærlige på dette. Dette er et godt verktøy i arbeidet med å avdekke mobbing, sier Tveit.

- Vi har erfaring med at dette har effekt.